Osman Uzunkaya

Osman Uzunkaya

KELEBEK GİBİ UÇARIM ARI GİBİ SOKARIM

KELEBEK GİBİ UÇARIM ARI GİBİ SOKARIM

                Yazımın başlığında kullandığım bu meşhur sözün sahibinin, merhum boksör eski Dünya şampiyonu Muhammed Ali olduğunu bilmeyenimiz yoktur kanımca. Muhammed Ali söylediği bu sözde olduğu gibi diğer sözlerinde de, kendisine olan özgüvenin ve mücadeleci kişiliğinin mesajını vermiştir. “Özlü söz” Diyebileceğimiz bu cümleler onun ruh halini yansıtmakta, ona inancından dolayı reva görülen ikircikli davranışlara adeta isyan manifestosu niteliğini taşımaktadır.

                İsmini boks tarihine altın harflerle yazdırarak, bir döneme damgasını vuran Muhammed Ali, ABD’de yaşayan siyah Müslümanlar için “Birçok siyah insanın başı dertte. Ama onlar özgür olmadıkça, ben de özgür olamam.”Diyerek onların hak ve özgürlük mücadelelerinin simgesi olmuştur. Muhammed Ali sadece Dünya şampiyonu bir boksör değildir. O yüreğiyle yumruğunu birleştiren, rakibine attığı her yumruğu anlamlı kılarak zafere dönüştüren, kazandığı zaferi de Müslümanlara hediye eden bir kahramandır. O’nun başarısı ABD’deki Müslümanların sevinci ve gururu olduğu kadar, Dünya Müslümanlarının da sevinci ve gururu olmuştur. Muhammed Ali’nin bu mücadele azmi bir çok insana rol model olmuş, hayatını zafer şuleleriyle süsleyerek imkansızı imkanlı kılmış, inanmanın başarmak olduğunu her vesileyle ispat etmiştir.

                Efsane boksör Muhammed Ali’nin unutulmaz maçları kadar, sözleri de hafızalara kazınmıştır. O sözlerden bazıları şunlardır:

                “Seni tüketen önündeki tırmanılacak dağlar değil, ayakkabındaki çakıl taşıdır.”

                “Rüyalarınızı gerçekleştirmenin en iyi yolu uyanmaktır.”

                “Büyük bir şampiyon olmak için en iyi olduğuna inanmalısın. Öyle olmasan bile, öyle gibi davranmalısın.”

                “Aklım kesiyorsa ve yüreğim inanıyorsa başarabilirim.”

                “Ben Amerika’yım. Tanımadığınız yönüyüm onun.Alışın bana.Siyah, öz güvenli,kendinden emin..Benim adım bu, sizin değil. Benim dinim, sizin değil. Benim amaçlarım, sizin değil. Alışın bana.”

                Gelmiş geçmiş en iyi boksör olarak kabul edilen Muhammed Ali, ringe çıktığı 61 maçtan sadece 5’ni kaybetmiştir. Gerek özel hayatında gerekse ring kariyerinde duruşu, inancı ve azmiyle farklı bir portre çizmiş; inanmadığı hiçbir işin içinde olmadığı gibi, haksızlıklar karşısındaki dik duruşuyla efsaneliğini perçinlemiştir. Vietnam savaşına katılmayı ;”Vietnamlılar bana hiçbir kötülük yapmadılar ki onlarla savaşayım.” Diyerek reddettiği için 5 yıl hapis, 10 bin dolar para cezasına çarptırılarak şampiyonluğu elinden alınan Muhammed Ali, kendisine yapılan haksızlığa şu sözlerle tepki göstermiştir: “Özgürlüğümü istediğim zaman bana karşı çıktınız. Hakkımı aradığımda bana karşı çıktınız. Eşitlik istediğimde bana karşı çıktınız. Benden bir yere gidip sizlerin uğruna savaşmamı istiyorsunuz! Ben haklarımı ve dini özgürlüğümü elde etmeye çalışırken, sizler bana Amerika’da bile destek vermediniz. Kendi memleketimde bile beni savunmadınız.”

 Azmi, inancı, cesareti ve başarılarıyla gönül Dünyamızda ölümsüzleşen ve zihnimizde unutulmaz izler bırakarak 3 Haziran 2016’da rahmet-i Rahmana kavuşan efsane boksör Muhammed Ali’yi rahmet ve de şükranla anıyor;  Mekanı cennet, ruhu şad olsun diyorum.

                Selam ve dua ile..

Önceki ve Sonraki Yazılar
Osman Uzunkaya Arşivi
SON YAZILAR