Kendi yazdığı oyunlarla Karagöz sanatını yaşatıyor

Kırşehir'de, öğretmen Mehmet Saylan, 20 yıldır kendi hazırladığı metinlerle sergilediği 500'den fazla gösteriyle Karagöz sanatını yaşatmaya çalışıyor- Mehmet Saylan:- "Oyunlarım için kendi metnimi hazırlıyorum. Bunu yaparken hitap edeceğim kitleyi göz önü
Kendi yazdığı oyunlarla Karagöz sanatını yaşatıyor

KIRŞEHİR (AA) - Kırşehir'de bir ortaokulda Türkçe öğretmenliği yapan 36 yaşındaki Mehmet Saylan, kendi yazdığı metinlerle Karagöz oyununu meraklılarıyla buluşturuyor.

Türkçe öğretmeni Mehmet Saylan'ın Karagöz sanatına ilgisi lise yıllarında başladı. İlk olarak bir tiyatro topluluğunda figürasyon olarak görev alan Saylan, tek başına neler yapabileceğini araştırırken geçen zaman içinde kendini Karagöz oynatırken buldu.

"Çıraklığını yapmadığın işin ustalığını yapamazsın" düşüncesiyle usta arayışına giren Saylan, Ankara'da Karagöz oynatan ustaların yanına gitti. Sonrasında akademik çalışmaları inceleyen Saylan, Uluslararası Kukla Karagöz Federasyonunun (UNİMA) seminerleriyle kendisini bu alanda geliştirdi.

Karagöz oynatmaya ilk olarak kendi yaptığı plastik kuklayla başlayan Saylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sonrasında profesyonelleşmenin gereği olarak Bursa'dan bir ustaya deve derisi üstüne kök boya ile orijinal kukla yaptırdığını anlattı.

Bugüne kadar öğrenciler başta olmak üzere çeşitli toplantılarda, sendikaların gecelerinde, üniversitelerde, iftar çadırlarında 500'ün üzerinde oyun sergilediğini belirten Saylan, kendini geliştirmek için yaratıcı drama alanında Karagöz oyunu üzerine yüksek lisans eğitimini sürdürdüğünü dile getirdi.

- Oyun metinlerini kendisi yazıyor

Saylan, gelişen teknoloji nedeniyle Karagöz oyunlarına mesafeli bakıldığını ancak oyununu izlemeye gelenlerin bakış açısının değiştiğini ifade etti.

Oyunlardaki metinleri kendisinin hazırlamasının bu durumda etkili olduğuna işaret eden Saylan, şöyle devam etti:

"Karagöz'ün iki çeşit metni vardır. Bunlardan ilki 'kar-i kadim' diye adlandırılan geleneksel metinlerdir. Bu metinlerde Karagöz'ün 28 standart oyunu vardır. Bu oyunlar ramazanın birinci gününde başlar, sırasıyla devam eder. İkinci metinlere ise 'nev-i icat' denir. Bunlar günümüze yakın, güncel sorunları, esprileri içeren metinlerdir. Ben de oyunlarım için kendi metnimi hazırlıyorum. Bunu yaparken hitap edeceğim kitleyi göz önünde bulunduruyorum. Daha güncel sorunların, güncel esprilerin olduğu metinler yazıyorum. Seyirciden aldığım olumlu dönüş beni çok mutlu ediyor."

Karagöz oyununu yaşatmak için elinden geleni yaptığını ve bundan sonra da devam edeceğini vurgulayan Saylan, en büyük sıkıntıyı sanatı aktaracak kişi bulma konusunda yaşadığını dile getirdi.

Gölge oyununu oynatana "Hayali" adı verildiğini, Hayali'nin vazgeçilmez bir unsurunun da "yardak" olduğunu kaydeden Saylan, "Yardak, Karagöz oynatana her konuda yardımcı olur. Benim en büyük eksiğim yanımda bir yardak yetiştirememiş olmam. Bunun nedeni de insanlar belli bir noktadan sonra nedense ikinci kişi olmayı kabul etmiyor. Halbuki Karagöz oyunu usta çırak ilişkisi ile devam eden geleneksel bir oyundur." şeklinde konuştu.

Kaynak: