Kenetlendik, destan yazdık, dersimizi de aldık…

Kenetlendik, destan yazdık, dersimizi de aldık…

15 Temmuz gecesi Konya’da yaşananların en yakın tanıklarından biri olan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek o gece yaşananları en ince ayrıntısına kadar Yeni Haber’e anlattı. O günden bugüne tüm yaşananların gerek bizim gerekse dünya tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir destan olarak nitelendiren Akyürek, 15 Temmuz tarihinin yeni başlangıçlar için de bir fırsat olduğunu söyledi.

“GECESİ KARANLIK AMA GÜNDÜZÜ AYDINLIKTI”

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek 15 Temmuz gecesi yaşadıklarını ve şehrin nasıl felaketin eşiğinden döndüğünü Yeni Haber’e anlattı. Darbe girişiminin ilk anından bugüne kadar yaşanan bütün gelişmeleri gerek bizim gerekse dünya tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir destan olarak nitelendiren Akyürek, yaşlısı genci, sağcısı solcusu, doğulusu batılısı tüm ülkenin gösterdiği ve herkesi duygulandıran büyük fedakârlıkların yeni başlangıçlar için bir fırsat olduğunu söyledi.

15 Temmuz gecesi kendisini en çok duygulandıran şeyin ‘Darbeye karşı bir şeyler yapılması gerektiği anda tek bir Belediye çalışanının mazeret belirtmeden görev yerine koşması’ olduğunu kaydeden Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ‘Düşünün, çatışma riski var, canınızı kaybetme riski var. Ama Askeri Birliklerin kapılarının kapanması gerek. Tek bir şoför tek bir görevli mazeret bildirmeden koştular görev yerlerine. Hava üssüne öyle bir hızla giden şoförlerimiz vardı ki onların azmine hayran kalmamak mümkün değil. Üzerlerine hiçbir görev düşmeyen çalışanlarımız sokaklardaydı ve her biri soruyordu; Başkanım yapacağımız bir şey var mı? Ne yapalım? Diye. Otobüs şoförleri yolcularını indirip koştular Askeri Birliklerin kapısına. Tüm bunları görüp te duygulanmamak mümkün değil. Hep dediğimiz gibi gece karanlıktı, ama gündüz hiç olmadığı kadar aydınlıktı’ diye konuştu.

tahir-akyurek--(2).jpg

“DARBE GECESİ YAŞANANLAR HEPİMİZİ DUYGULANDIRDI”

Darbe akşamının gerek Türkiye gerekse Konya için unutulmaz anlara sahne olduğunu ifade eden Akyürek, o geceye ilişkin yaşananları şu ifadelerle anlattı; “Gece 10.30 gibi Vali Bey aradı ve bilgi verdi. Hatta Vali Bey’in halkla birlikte Meydanlara çıkacağız, gereken mücadeleyi birlikte vereceğiz demesi hepimizi etkileyen bir gelişme olmuştu. Hemen Genel Sekreterimiz, Yöneticilerimiz özellikle de toplu ulaşım müdürlüğümüzü harekete geçirdik ilk olarak. Ak Parti il binasına geçtim ben o dakikada. Saat 11’e yaklaşırken Konya adeta Partinin önüne akmaya başlamıştı. Başbakanımızın açıklamasından sonra kalabalık iyiden iyiye arttı. Cumhurbaşkanının konuşmasından sonra ise büyük infial oldu. Halk meydanlara koştu. Konya halkı adeta her yerdeydi.  Partide gelişmeleri takip ediyorduk. Ak Partinin önü kalabalığı almamaya başladı. Valiliğin önüne sevk etmeye çalıştık o kalabalığı. Vali bey koordinasyonu çok iyi sağladı. Hem ona hem de Emniyet Müdürüne teşekkür ettim üstün gayretlerinden dolayı.

“LİDEKLİK OLGUSU CUMHURBAŞKANI İLE ŞEKİL BULDU”

Büyükşehir belediyesinden lojistik destek istendiği anda otobüsler ve kamyonlarla harekete geçtiklerini söyleyen Akyürek, gerek şehir olarak gerekse kurum olarak darbe girişimine karşı ilk direnen isimlerden biri olmaktan gurur duyduklarını belirtti. Konya’nın darbe esnasında bütün Türkiye’ye güven veren bir şehir olduğunu ifade eden Başkan Akyürek, bütün şehrin çok hızlı refleksler vermiş olmasının takdire şayan olduğunu kaydetti. İnsanımızın önceki yaşadığı kötü tecrübeleri hafızalarında yer ettiği için ‘Menderes’i astılar, Özal’ı zehirlediler ama Erdoğan’ı yedirmeyiz’ düşüncesiyle hiçbir kaygı ve endişe taşımadan sokaklara koştuğunu söyleyen Akyürek, ‘Bilinç altında Lider olgusu vardı. O güne kadar oy vermeyenlerde bile vardı bu olgu. Liderlik Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan isminde şekil buldu. Bayrağın yere düşeceği korkusu vardı. Türkiye’nin bir Suriye, bir Irak olacağı korkusu vardı. O yüzden başka hiçbir şey düşünmedi insanımız. Gazeteci Hande Fırat’ın söylediği gibi  Tayyip Erdoğan’ın sesini duyunca rahatladık bütün millet olarak” diye konuştu. 

tahir-akyurek--(3).jpg

“İNSANLAR GERİ DÖNÜP DÖNMEYECEĞİNİ BİLMEDEN SOKAĞA ÇIKTILAR”

Yine o geceden hafızalarda kalan Konya’nın en hızlı refleks veren şehirlerden biri olması olarak değerlendiren Akyürek, Konya’nın oturmuş bir siyasi portresi olduğunu ve sosyolojik bütün olaylarda vakur davrandığını hatırlattı. Daha önce kimsenin böyle bir testten geçmediğini ancak Konya’nın da bütün Türkiye gibi bu testi başarıyla geçtiğini belirten Başkan Akyürek, “Bundan sonra bu toplumu kolay kolay sırtından vuramayacaklar. Halka rağmen bir şeyler yapmak isteyenler bin defa düşünecek yine de yapamayacaklardır. Bir olay olduğunda 80 yaşındaki ninemizle, 15 yaşındaki genç canını ortaya koyarak yerinden fırlıyorsa hainler ne yapabilirler ki. Evinden çıkan evlatlar geri dönüp dönmeyeceğini dahi bilmeden çıkıyorlardı. Biz o gece özellikle Valiliğin önünde öyle bir millet gördük. Mevlana’ya kadar ufacık bir nokta dahi boşluk yoktu. Kimse yerinden kıpırdamıyordu ve bize nereye gidelim, ne yapalım? Diye soruyorlardı’ diye konuştu.

“BU GİRİŞİM DE BU BİRLİKTELİK DE TARİHİMİZDE GÖRÜLMÜŞ OLAY DEĞİL!”

Darbe girişimi sırasında Başkent’te olan Ahmet Sorgun’la, Leyla Şahin Usta ya da Orhan Erdem ile görüşmelerinde telefondan bomba sesleri geldiğini ama orada da kimsenin bir paniğe kapılmadığının altını çizen Başkan Akyürek, tüm tehlikesine rağmen orada da Konya gibi bir sükunet havasının hakim olduğunu ifade etti. Yaşlısından gencine, herkesin büyük bir sınav verdiğini belirten Akyürek bu sınavı Türk basınının da başarıyla geçtiğini söyledi. Darbecileri destekleyen tek bir gazeteciye rastlamadığını kaydeden Akyürek, “Alnımızın akıyla çıktık. Sabah olay netleşti. Yüzümüz gülmeye başladı. 15 Temmuz bir darbe günü olarak hatırlanmaktan ziyade bir milletin yeniden ortaya çıkışı olarak hatırlanacaktır. Tarih okumaya meraklıyım. Bu olayın tarihimizde bir benzeri yok. Bugüne kadar Talat Aydemir’den başka başarısız bir darbe girişimi örneği dahi yok. Bu yüzden tarihimizde bir milat ve kilometre taşı olacak bir gün. Hepimizin hayatı yeniden gözden geçirmesi ve yeniden başlaması için bir fırsat aynı zamanda. İhmal ettiklerimizi tekrar kazanma, soğuklukları aşma, kırdıklarımızı telafi etme adına yeni şeyler yapmak gerek. Yeniden insana yönelme, gençlikle daha fazla ilgilenmemiz gerek. Bunu anladık” diye konuştu.

tahir-akyurek--(4).jpg

“27 GÜN BOYUNCA EVİNE GİTMEYEN ARKADAŞLARIMIZ VARDI”

27 günlük Meydan Mitingleri sürecine de değinen Başkan Akyürek, Konya meydanının Türkiye’nin en güzel meydanı olduğunu kaydetti. Son güne kadar Konya Meydanının heyecanını, kalabalığını hiç kaybetmediğine dikkat çeken Akyürek, son üç gün heyecanın da kalabalığında iyice arttığını belirtti. Lojistik olarak bu programlara ellerinden geldiğince destek olduklarının altını çizen Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Meydan organizasyonunda en fazla alkışı Ak Parti il Teşkilatının alması gerektiğini ifade etti. Başkan Musa Arat başta olmak üzere tüm yönetime teşekkür eden Akyürek, “27 gün hiç evine gitmeyen arkadaşlar vardı. Nurettin Akmeşe mesela. 5 kilo vermiş. İlçe Belediyeleri her gün yerlerini aldılar. Tüm Türkiye’den farklı olarak STK’lar vardı. MÜSİAD, KTO, KSO, KTB yükü paylaştık hep beraber. Bu manzara Konya’ya çok yakıştı. Meydanda herkes vardı. Bugüne kadar hiç karşılaşmadığımız insanlar meydandaydı. Birbirimize uzak olduğumuzu sandıklarımız bize çok yakınmış onu da gördük” şeklinde konuştu.

“İNSANLARIMIZ MEYDANLARI İBADET DUYGUSUYLA BEKLEDİ”

Konya Mevlana Meydanında duygulandıran insan manzaralarına ve inanılmaz sahneler yaşandığını ifade eden Akyürek, sözlerini şöyle sürdürdü; “ 94 yaşında bir teyzemiz vardı, her gün çocuklarını sıkıştırıp meydana gitmek istiyormuş, çocukları tekerlekli sandalye ile bazı günler getirdiler.  Bir amca vardı 27 gün bayrak salladı en öndeydi.İbadet duygusuyla bekledi insanımız. Müthiş bir duygu müthiş bir manzaraydı.15 Temmuz sonrası bir destan yazıldı.Konya asaletini gösterdi. Selçuklu torunu olduğunu haykırdı tüm dünyaya.Dosta güven düşmana korku verdi.27 günde 1.5 milyon insanımız sokaklarda ve meydandaydı ama tek bir cam kırılmadı. Tek bir olay yaşanmadı. Millet olarak çözülmeden payımızı bizde alacağız endişemiz vardı. Ama anladık ki hala ümitvar olmamız gerekiyor. Çünkü zor durumda bu millet Çanakkale ruhuyla ortaya çıkabileceğini gösterdi. Milletimiz tüm dünyayı şaşırttı”



EMPERYALİSTLERİN OYUNU BİTMEZ, DAHA FAZLA DİKKAT!

Bundan sonra bu ve benzeri olaylar yaşanmaması için neler yapılabilir konusuna da değinen Başkan Akyürek sözlerini şöyle sürdürdü; “Öncelikle anladık ki grupların itikadi yapısına dikkat etmek gerekiyor. Hakla aldatana dikkat etmek gerekiyor. Milli ve manevi değerlerine bağlı bir gençlik yetiştirmek ve gençliğe hizmet etmek gerekiyor. Bu noktada Diyanetin üzerine büyük görev düşüyor. Uyarma noktasında en önemli görev onların. Gençliğin aklını başkasına teslim etmemesi gerektiği konusunda uyarmak gerekiyor. Türkiye’nin bugüne kadar yaşadığı süreçleri, laikçilik adına yapılan yanlışları unutmamak gerekiyor. Din ve vicdan özgürlüğü önemli ama bu mankurtlaşmaya götürmemeli.  15 temmuzla birlikte yeni bir dönem başladı. Anladık ki Cumhurbaşkanımıza her kesimin daha fazla sahip çıkması gerekiyor. Çünkü Devlet yöneticileri şahıs değildir sadece. Devletin onurudur, duruşudur, bayraklaşmış kişilerdir. O gece bir de şu anlaşıldı ki; Emperyalistlerin hedefinde Erdoğan var. Onların oyunları bitmez. Badireleri el birliği ile atlatacağız. Bunun için daha dikkatli daha uyanık ve insanımıza karşı daha korunaklı olmamız gerek.”

“OPERASYONLARDA İŞİ SIKI TUTUYORUZ KİMSENİN ŞÜPHESİ OLMASIN”

FETÖ operasyonları hakkında da önemli açıklamalarda bulunan Başkan Akyürek, bu konuda hassas bir çalışma yürüttüklerini belirtti. 15 Temmuz öncesinde de önemli ve derinlikli çalışmalar yaptıklarını belirten Akyürek kendilerine uzun süredir yöneltilen daha çok ‘Büyükşehir’de Milli Görüşçü kadrolar ağırlıkta eleştirisinin’ kendilerine bu süreçte büyük yarar sağladığının altını çizdi. Örgütün Belediye’de bir yapılanmaya gidemediğini söyleyen Akyürek, ‘Diğer kurum ve kuruluşlarda görülen şekilde bir yapılanma ile karşılaşılmadı. Görevden alınanlar daha çok alt kademelerden. İşi sıkı tutuyoruz bundan kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

HAYRETTİN ATAK / YENİ HABER GAZETESİ