Murat Can

Murat Can

KENTSEL DÖNÜŞÜM YALAN OLDU

KENTSEL DÖNÜŞÜM YALAN OLDU

Milletçe hafızamız zayıf. Bu yüzden zaman zaman geçmişi taramak gerekiyor. Bende öyle yaptım. 2009 yerel seçimlerinde büyükşehir belediye başkanı adaylarının neler vaat ettiklerine bir göz attım. Özellikle Tahir Akyürek’in vaatlerine…

Yerel seçimlere giderken Tahir Akyürek tarafından vaat edilen ama sonrasında pek gündeme gelmeyen bir vaade gözüm ilişti.

Eski sanayinin kentsel dönüşüm alanı yapılmasından bahsediyorum.

Yeniden seçilirsem eski sanayi bölgesinde kentsel dönüşüm çalışmasını yapacağını söylemişti Tahir Bey. Peki, neden hala bir çalışma yok? Neden bir çalışma yapılmadı? Nedir bu işin vahameti?

Küçük bir araştırma yaptım. İşte sonuçlar.

Tarih Nisan 2010: Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ, eski sanayi bölgesinin kentsel dönüşüm yenileme projesi için ön protokol imzalıyor.

Bu protokolde Büyükşehirden: değerlendirme komisyonu için iki kişinin görevlendirilmesi, hak sahipleri ve taleplerinin belirlenmesi, değer tespitlerinin yapılması, zemin etütlerinin tamamlanması, imar planı taslağı gibi bir takım çalışmaların yapılması isteniyor.

Ön protokol için 6 aylık bir süre belirleniyor. Ayrıca her ay çalışmalarla ilgili rapor hazırlanması isteniyor.

Aradan 5 ay geçiyor. Büyükşehir hiçbir çalışma yapmıyor. TOKİ bir yazı ile protokolün Şubat 2011 tarihinde biteceğini bu yüzden çalışmaların tamamlanması gerektiğini Büyükşehir’e bildiriyor.

Ön protokolün süresi bitmesine rağmen TOKİ, Nisan 2011 tarihinde,  Büyükşehir’e, bölgeyi kentsel dönüşüm alanı ilan edin diye bir yazı gönderiyor.

Ön protokolün imzalanmasının üzerinde tam 1 sene geçiyor. Şubat 2011 tarihine kadar Konya Büyükşehir tarafından yapılması gereken hiçbir işlem yapılmıyor. Bırakın işlerin yapılmasını TOKİ’nin gönderdiği yazılara da yanıt verilmiyor. Gönderdiği yazılara yanıt alamayan TOKİ, Mayıs 2011 tarihinde bir yazı daha göndererek “çalışmaları yapmazsanız protokolü iptal edeceğiz” diyor.

Hala Konya Büyükşehir’den bir ses çıkmaması üzerine TOKİ Şubat 2012 tarihinde Büyükşehir’e bir yazı göndererek “yükümlülüklerinizi yerine getirmediğiniz için protokolü fesh edeceğiz” diyor.

Ağustos 2012 yılında Konya Büyükşehir’den yine bir ses çıkmaması üzerine TOKİ Büyükşehir’le yaptıkları protokolü başkanlık yazısıyla ve noter ihtarnamesiyle fesh ediyor.

Nisan 2010 yılında başlayan eski sanayi kentsel dönüşüm projesi, TOKİ’nin ısrarlarına rağmen, Konya Büyükşehir’in taahhüt ettiği hiçbir şeyi yapmaması nedeniyle Ağustos 2012 yılında iptal edilmiştir.

Şimdi merak ediyor ve soruyorum.

Tahir Akyürek seçimlerde, bölgede kentsel dönüşüm uygulayacağım demesinin üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen ve TOKİ’yle 2010 yılında ön protokol imzalamasına rağmen neden gerekli çalışmayı yapmamıştır?

Yapmayacağı çalışmayı neden seçimde vaat etmiştir?

TOKİ’yle Nisan 2010 yılında ön protokol imzalanmış ve 6 ay içinde çalışmaların yapılacağı imza altına alınmasına rağmen Konya Büyükşehir neden gerekli çalışmaları yapmamıştır?

TOKİ Konya Büyükşehir’in yükümlülüklerini yerine getirmesi için 2 sene boyunca, Büyükşehir’e toplam 10 defa yazı yazmasına rağmen neden TOKİ’ye yanıt verilmemiştir?

Eski sanayi bölgesi TOKİ’nin uyarılarına ve Tahir Akyürek’in seçim vaadine rağmen Konya Büyükşehir tarafından neden kentsel dönüşüm alanı olarak planlanmamıştır?

Büyükşehir neden kulağının üzerine yatmıştır?

Kentsel Dönüşüm alanı yapacağız denilen eski sanayi bölgesi için bir rant projesi mi düşünülmektedir?

Projenin iptal edilmesinin altında, alanın kıymetlenmesi ve buradan bir şeyler elde edilmesi fikri mi yatmaktadır?

Şehir insanları şehrin yöneticilerinden pek çok şey ister. Ancak bunların en temeli dürüstlük ve ilkedir.

Yapılan vaatleri bu çerçevede değerlendirip oylarını verirken sözlere itibar ederler. 2004 yılında insanlara vaat edilen ve hayal olan metro gibi, eski sanayinin de kentsel dönüşüm alanı yapılacağı vaadi hayal mi olmuştur?

Evet, merak ediyorum. Gerçi merak ettiklerimizle kalıyoruz ama, umut ediyorum bu sefer Erzurum Büyükşehir Belediyesi sorularımıza bir yanıt verecektir.  

Önceki ve Sonraki Yazılar
Murat Can Arşivi
SON YAZILAR