Kerbela'daki sığınmacılara Türkiye'den yardım

Kızılay, IŞİD saldırıları nedeniyle çoğunluğu Telaferli Türkmenlerden oluşan Irak'ın Kerbela kentindeki sığınmacılara, insani yardım malzemeleri dağıttı.
Kerbela'daki sığınmacılara Türkiye'den yardım

Türk Kızılayı, IŞİD saldırıları nedeniyle çoğunluğu Telaferli Türkmenlerden oluşan Irak'ın Kerbela kentindeki 200 sığınmacı aileye, insani yardım malzemeleri dağıttı. 

Türkiye Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakcı ile Kızılay ekibi, sığınmacılara  yardım dağıtmak için Kerbela kentine gitti. Burada, IŞİD şiddetiyle sığınmacı durumuna düşen Telefarli Türkmenlere gıda kolileri dağıtıldı. Kaymakcı ve Kızılay ekibi, Irak'ın farklı noktalarına dağılarak zorlu bir yaşam mücadelesi yürüten sığınmacı alilere, Türkiye'ninyardım elini ulaştırmaktan dolayı büyük bir memnuniyet duyduklarını belirtti. 

İnsani yardımın dağıtılmasının ardından Kaymakcı, Kerbela Vali Yardımcısı Casim el-Fetlavi ile görüştü. İkili, ortak basın toplantısı düzenledi. 

Irak'taki güvenlik durumu ve terör örgütünün saldırılarına değinen Kaymakcı, "Türkiye'nin, DAEŞ terörünün karşısında olduğundan hiç kimse şüphe duymamalıdır" dedi.

"Kutsal topraklarda bulunmaktan dolayı çok mutluyum. Bu vesileyle İmam Hüseyin ve şehitlerimizi anıyorum" diyen Kaymakcı, şunları dile getirdi: 

"Irak, iki belayla uğraşıyor. Birincisi DAEŞ belası, ikincisi insani kriz. Biz iki konuda da Irak'a yardımetmeye hazırız ve ediyoruz. DAEŞ, sadece Irak'ın değil, tüm ortak coğrafyamız ve dünyanın düşmanıdır. DAEŞ ile mücadelesinde Türkiye, Irak'ın yanında. Önümüzdeki birkaç gün içerisinde Irak ile güvenlik ve savunma alanında çok daha yakın bir işbirliği yapacağız. Yabancı terörist savaşçıları, engelleme konusunda Türkiye üzerine düşeni yapıyor. 10 binden fazla DAEŞ şüphelisinin Türkiye'ye girişi yasaklanmıştır. Bu, kaynak ülkelerin Türkiye ile istihbarat işbirliği yapmasından sonra mümkün oldu. Bin 200 DAEŞ şüphelisi Türkiye'den sınır dışı edilmiştir. Türkiye-Suriye ve Türkiye-Irak sınırlarında güvenlik önlemleri artmıştır. Türkiye, uluslararası koalisyonun bir parçasıdır ve katkıda bulunuyor. Türkiye'nin, DAEŞ terörünün karşısında olduğundan hiç kimse şüphe duymamalıdır"

Türkiye'nin, Irak'a yaptığı insani yardım faaliyetlerine değinen Büyükelçi Kaymakcı, "Şu ana kadar 800 tır dolusu insani yardımı Irak'a ulaştırdık. Irak'ın kuzeyinde 3 kamp kurduk. Bu kampta aşağı yukarı 40 bin Iraklı kardeşimiz barınıyor. Türkiye'de, 200 bin Iraklı kardeşimizi misafir ediyoruz. Türk Kızılayı yardımlarını artıracak. Son terör saldırılarından en çok zararı gören Iraklı Türkmenler oldu. Özellikle de Telafer'dekiler. Biz sadece Türkmenlere değil, Arap, Kürt, Yezidi, Şahbek (Şebek) ve tüm Iraklı kardeşlerimize yardımelimizi uzatmaya çalışıyoruz" diye konuştu. 

"Peşmergeler de Türkiye'de tedavi ediliyor"

Kaymakcı, Türkiye'nin tüm Iraklılara destek olduğunu vurgulayarak, IŞİD saldırıları nedeniyle yaralanan Peşmergelerin de Türkiye'deki hastanelerde tedavi edildiğini söyledi.

Bir gazetecinin Türkiye'nin IŞİD'e yardım ettiğine dair iddialar olduğu sorusunu "Bağdat'ta DAEŞ'i herkesin desteklediğini söyleyenler de var" diyen Kaymakcı, "Bunlara inanmayın gerçeklere bakın. DAEŞ, Irak'ta ve Suriye'de niye var? Irak ve Suriye'de maalesef son üç dört yılda DAEŞ'in doğmasına sebep olan koşular vardı. Türkiye'nin, Irak ile ekonomik ilişkileri var hem de Irak bizim en büyük ikinci ekonomik partnerimiz. Irak'ın, DAEŞ'ten zarar görmesini istemeyiz. DAEŞ, Türk Konsolosluğu çalışanları rehin almıştı. Bunları iyi analiz etmek lazım. DAEŞ hepimizin ortak düşmanı. Türkiye, DAEŞ'i engellemek konusunda birçok adım attı" diye yanıtladı.

"Türkiye, sıkıntılara duyarlı"

Kerbela Vali Yardımcısı Fetlavi de "Bugün tüm dünyanın yerine DAEŞ terörüyle savaşıyoruz. Irak'a bu mücadelesinde yardım etmek öncelikle iyi niyet çalışmalarından geçer. Bugün Büyükelçi ve Türk Kızılayı'nın buraya gelmesi Türkiye'nin, iyi niyetini gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Fetlavi, Irak ile Türkiye arasında kültürel, sosyal ve tarihi bağların olduğuna işaret ederek, "Kadim dostluk ve komşuluk ilişkimiz de belli. Bugün yardımlarla buraya gelmeleri Iraklı komşu ve kardeşlerinin çektiği sıkıntılara duyarlı olmalarından kaynaklanıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Kerbela Üniversitesi'ne Türkçe bölümü

Kaymakcı, basın toplantısının ardından Kerbela İl Meclisi Başkanı Nusayyif Casim ile bir araya geldi. Büyükelçi, Kerbela'ya üçüncü ziyaretini gerçekleştirdiğini belirterek, "Sığınmacılar için sağladığınız imkanlardan dolayı sizleri tebrik ediyorum. Biz de yardımlarımızla yükünüzü biraz olsun hafifletmek istiyoruz" dedi.

Casim ise Türkiye ile Irak arasında derin tarihi ve kültürel ilişkilerin olduğunu dile getirerek, Kerbela Üniversitesi'nde "Türkçe Dil Bölümü'nün" açılması için Büyükelçi Kaymakcı'dan yardım istedi. Casim, Kerbela'nın tüm kentlerden göçmen ve sığınmacılara kapısını açtığını söyleyerek, "Kerbela'da sayıları 120 binden fazla olan sığınmacılara en iyi imkanları seferber etmişiz" ifadesini kullandı. 

Kızılay Irak Sorumlusu Şafak Lostar da AA muhabirine yaptığı açıklamada, Babil, Kerbela, Kufe ve Necef'teki Iraklı sığınmacılara yardımlarının devam edeceğini ifade ederek, "Bu dört bölgedeki sığınmacı kardeşlerimize toplam 10 bin battaniye, bin aile için kıyafet ve gıda, 8 bin 500 adet hasır, 700 adet yorgan yardımı ayırdık" bilgisini paylaştı.

Büyükelçi Kaymakcı beraberinde Kızılay ekibi, İmam Hüseyin'in mezarını ziyaret ederek, dua etti. Ardından Necef Üniversitesi ziyaret eden ve Hazreti Ali'nin Kufe'deki evini gezen ekip, TİKA'nın bölgedeki çalışmaları hakkında bilgi aldı, sonrasında Necef'e hareket etti.