Kerkük Habbaza petrol kuyularındaki yangın söndürülemiyor

Irak'ın Kerkük kentindeki Habbaza petrol kuyularına yapılan sabotajdan dolayı çıkan yangın yaklaşık bir aydır söndürülemiyor.
Kerkük Habbaza petrol kuyularındaki yangın söndürülemiyor

Irak'ın Kerkük kentindeki Habbaza petrol kuyularına yapılan sabotajdan dolayı çıkan yangın yaklaşık bir aydır söndürülemiyor.

Kuzey Petrol Şirketi İtfaiye Bölümü Sorumlusu Abdulemir Kadir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Petrol kuyularına yapılan sabotajdan dolayı çıkan yangını yaklaşık bir aydır söndürmeye çalışıyoruz. İki kuyudaki yangını kontrol altına almak için son bir haftadır önemli ilerleme sağlandı ancak başaramadık. Kuyularda aşağıdan yukarıya doğru gelen güçlü bir gaz basıncı var. Bu gaz basıncı yanarak bir alev topu haline dönüşüyor ve ham petrol de yangının daha da alevlenmesine yol açıyor." ifadelerini kullandı.

"Kuyulardaki yangın kolay bir şekilde söndürülemeyecek gibi görünüyor"

Yangının kontrol edilmesi için sahip oldukları teknik ekipmanın yetersizliğinden yakınan Kadir, "Mevcut şartlar ve imkanları göz önüne aldığımız zaman, kuyulardaki yangın kolay bir şekilde söndürülemeyecek gibi görünüyor." dedi.

Söz konusu yangından dolayı kuyulardaki petrol çıkarma işleminin de durduğunu aktaran Kadir, "Habbaza'dan günlük sadece iki kuyudan yaklaşık 2 bin varil petrol çıkarılıyordu ancak yaklaşık 1 aydır bu işlem yapılmıyor. Bu mali açıdan çok büyük zarara neden oluyor." şeklinde konuştu.

Kerkük'ün güneyinde yer alan Habbaza petrol kuyularına 4 mayıs tarihinde terör örgütü DAEŞ tarafından sabotaj düzenlenmişti.