Kerkük ve Musul'dan sonra sırada orası var!

Tartışmalı bir referandum ile Irak’tan ayrılarak bir Kürt devleti kurmak üzere harekete geçen Mesud Barzani, hem bağımsızlıktan oldu hem de Kürtleri ikiye böldü.
Kerkük ve Musul'dan sonra sırada orası var!

KDP ile KYB arasında ya da diğer bir deyişle Barzani ve Talabani arasında yıllarca süren savaşın yeniden başlaması an meselesi. Kerkük’ten çekilme konusunda Barzani ile anlaşamayan Talabani ailesi, Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi ile masaya oturdu. Yapılan gizli anlaşmayla Kürtler Süleymaniye ve Erbil olmak üzere ikiye bölündü.

ERDOĞAN UYARMIŞTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan  IKBY başkanı Barzani'nin bağımsızlık ilanından hemen sonra yaptığı açıklamada Barzani'ye hatasından dönmesi için çağrıda bulunmuş, elindekinden olabileceği konusunda uyarmıştı. Önceki gün Irakhükümetinin başlattığı operasyon Erdoğan'ın haklılığını bir kez daha ortaya çıkardı. Barzani elindeki kritik bölgeleri kaybetti ve şimdi elinde kalan Erbil ve Süleymaniye'yi koruma telaşına düştü.

30 BİN KİLOMETREKARE TOPRAK KAYBETTİ

Böylece, DEAŞ’ın bölgede yarattığı terörü fırsat bilerek 2014’ten itibaren Kerkük, Sincar, Mahmur, Celavla ve Hanekin gibi tartışmalı bölgeleri topraklarına katan Barzani yönetimi, 48 saat içinde bu yerleri kaybetti. Peşmergenin geri çekilmesiyle IKBY yönetimi, 2005’te kabul edilen yeni Irak Anayasası’daki sınırlarına geri döndü. Barzani tartışmalı 5 bölgeyi topraklarına kattığında, 30 bin kilometrekare toprak kazandığı hesaplanmıştı.

ERBİL TEHLİKEYE GİRDİ

İran temsilcisi Kasım Süleymani, Haşdi Şabi’nin Irak sorumlusu Hadi El Amiri ve Celal Talabani’nin oğlu Batif Talabani, Irak Meclisi’nde merkezi yönetimin yetkileriyle bir toplantı yaptı. Burada varılan anlaşmaya göre, Mesud Barzani’nin 48 saat içinde görevinden ayrılması, yerine de IKBY’nin eski Başbakanı Behram Salihi’nin  getirilmesi istendi. Barzani’nin istifa etmemesi halinde ise Irak ordusu ve Haşdi Şabi’nin Erbil’e gireceği uyarısı yapıldı.

‘SÜLEYMANİYE, BAĞDAT’A BIRAKILACAK’ İDDİASI

Erbil merkezli Bas News, Bafel Talabani ile Haşdi Şabi arasında imzalandığını ileri sürdüğü bir anlaşmanın ayrıntılarını yayınladı. Habere göre, anlaşmada Talabani Ailesi’nin üssü olan Süleymaniye de Irak’a katılacak.

exv4h_1508308515_4604.jpg

BATI, ERBİL’İ TERK EDİYOR

25 Eylül’de Irak’ın kuzeyinde ‘bağımsızlık referandumu’ gerçekleştiren IKBY, Batılı müttefikleri tarafından da bir bir terk ediliyor. Almanya dün, ‘Irak’ta tarafsızlığı korumak amacıyla’, Kuzey Irak’ta peşmerge güçlerine eğitim vermeyi durdurduğunu açıkladı. ABD Başkanı Donald Turmp’ın önceki günkü “Irak’ın iç meselesinde taraf tutmuyoruz” açıklamasının ardından, dün de ABD Savunma Bakanlığı’nın peşmerge güçlerine eğitim ve silah yardımlarını askıya almaya hazırlandığı ileri sürüldü.

RUSYA ÇEKİLME SİNYALİ VERDİ

Rusya’nın da Erbil’deki konsolosluğunu kapatmaya hazırlandığı haber veriliyor. İngiltere’nin etkili gazetelerinden The Times’da dün çıkan bir analizde, Erbil’in müttefik olarak gördüğü Batılı ülkelerin “Kerkük operasyonuna alkış tuttuğu” belirtildi ve “Kerkük’süz İbadi yönetimi ayakta kalamazdı” görüşünün Batılı başkentlerde ağırlık kazandığı iddia edildi.