Kerkük'ün umudu Türkiye

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin 25 Eylül’de Kerkük’te düzenleyeceği referandum bölgede tansiyonu bir anda yükseltti. Türkmenler ve Araplar referanduma katılmayacak. Şimdiden, gasp, insan kaçırmalar, saldırılar ve hırsızlıklar arttı.
Kerkük'ün umudu Türkiye

Türkmen şehri olan Kerkük’te uzun yıllardır nüfus yapısını değiştirme çalışmaları yapılıyordu. 2003 yılında 850 bin olan nüfus, bugün 1 milyon 650 bine ulaştı. Türkmenler nüfus olarak aza düştü. 25 Eylül’de gerçekleşecek referandum sonrasında Türkmenleri endişe sardı. Şimdiden baskı oluşturmak için şehirde birçok adi olay yaşanırken, Türkmenler ise tüm umudunu Türkiye’ye bağladı. Yeni Haber’e açıklamalar yapan Türkmeneli Öğrenci Birliği Başkanı Firas Ağaoğlu, kesinlikle referanduma katılmayacaklarını belirtti.

7-1-1-020.jpg

TÜRKMENLER VE ARAPLAR KATILMIYOR

Firas Ağaoğlu, “Kerkük’te yaşayan Türkmenler, katliam endişesi taşımaktadır. 1959 yılındaki gibi bir katliamın korkusunu yüreğinde taşımaktadırlar. Referandum sonrası için böyle bir korku ve endişe vardır. Şimdiden bile, hırsızlıklar, gasp, insan kaçırmalar başladı. Bunları kimin yaptığı belli değil. Sadece Türkmenlere ve Araplara karşı yapılan bu olaylarda artış var. Türkmenler referandumu boykot edecek. Gitmeyecek. Hiçbir şekilde, “Evet” veya “Hayır” oyu kullanmayacak. Bu tür olayları da baskı oluşturmak için yapıyorlar. Bir tehdit oluşturuyorlar. Referanduma inanmıyoruz; oy kullanmamız referanduma inandığımız anlamına gelir. Ayrıca Kürtlerden de bir parti referanduma katılmayacak.” dedi. 

KİMLİK KAYBI YAŞANIYOR

Türkiye’den destek beklediklerini aktaran Ağaoğlu, “Türkmenler umut olarak sadece Türkiye’yi görüyor. Orada güvenlik zafiyeti oluştu. Türkmenlerin oradaki hiçbir güce inancı yok. Sadece Türkiye’ye güveniyoruz. Türkmenlerin gözü Türkiye’dedir. Referandumu ben, 2’inci Lozan Antlaşması gibi görüyorum. Lozan’da Kerkük nasıl kaybedilip, şimdi pişmanlık duyuluyorsa, 100 yıl sonra da torunlarımız bu referandumdan pişmanlık duymasın. Şuanda Kerkük kimlik kaybına doğru gidiyor. Kerkük’ün aslı Türkmen şehridir. Burada nüfus yapısını değiştirmeye çalışıyorlar.” diye konuştu.

7-1-3-017.jpg

“DİRENMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Sonuna kadar direneceklerini aktaran Firas Ağaoğlu, “2003 yılında Kerkük’ün nüfusu 850 bin civarındaydı. Şuan ki nüfus ise, 1 milyon 650 bin civarındadır. Ciddi bir lobi çalışması yapıp, Kerkük’ün nüfus yapısını değiştirdiler. Uzun zamandır referandum için bir altyapı hazırlama çalışmaları vardı. Türkmenler olarak oradaki Kürt halkı ile bir sorunumuz yoktur. Fakat siyasiler sürekli bir sorun oluşturarak bunu kaşıyorlar.  Şuanda Kerkük’te Kürt nüfusu, Türkmen nüfusundan fazladır. Türkmenler şuan referandum için direniyor ve direnmeye de devam edecek. Torağımızı vermeyiz. Namusumuzu, toprağımızı koruyacağız. Türkiye’nin bize destek vermesini istiyoruz. Atalarımızın bıraktığı emanete hep sahip çıkacağız. Sonu ölüm de olsa mücadelemize devam ederiz.” şeklinde konuştu.

Salih KÖPRÜLÜ / YENİ HABER GAZETESİ