Kerry ile Lavrov Cenevre'de görüşecek

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Cenevre'de bir araya geleceği bildirildi.
Kerry ile Lavrov Cenevre'de görüşecek

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Cenevre'de bir araya geleceği bildirildi.

ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Kerry'nin 8-9 Eylül tarihlerinde Cenevre'yi ziyaret edeceği, burada Rus mevkidaşı Lavrov ile Suriye konusunu görüşeceği belirtildi.

Açıklamada, görüşmenin, şiddetin azaltılması, Suriye halkına yönelik insani yardımların genişletilmesi ve iç savaşı sonlandıracak bir siyasi çözüme doğru gidilmesine odaklanacağı ifade edildi.

Kerry ile Lavrov, son olarak bu hafta başında G20 Zirvesi için bulundukları Çin'de bir araya gelmiş, iki bakanın 8-9 Eylül'de Cenevre'de tekrar görüşeceği bildirilmişti. Rusya Dışişleri Bakanlığı, 2 bakanın son 2 günde 2 telefon görüşmesi yaptığını ve Cenevre'de bir araya geleceklerini duyurmuştu.

Ancak Lavrov'un Cenevre'ye gitmesine rağmen ABD tarafı görüşmenin yapılacağını 8 Eylül akşamına kadar teyit etmedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, 7 Eylül'deki açıklamasında, Kerry'nin henüz İsviçre'ye bir seyahat planının olmadığını söylemişti. Toner, 8 Eylül'de de aynı açıklamasını tekrarlamış ve "Bu muhtemel görüşmeyle ilgili şu anda yapabileceğim bir güncelleme yok." ifadesini kullanmıştı.

Ancak Toner'in bu açıklamasından sadece 2 saat sonra bakanlık Kerry'nin Lavrov ile görüşmek üzere Cenevre'ye gideceğini duyurdu.