Kerry'den Halep'te insani yardım konvoyuna saldırıya tepki

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Halep'te insani yardım konvoyuna düzenlenen saldırıya ilişkin, "Suriye'de bu öğleden sonra meydana geldiğini öğrendiğimiz olay insani yardıma erişim hakkının ihlalidir." dedi.
Kerry'den Halep'te insani yardım konvoyuna saldırıya tepki

ABD Dışişleri Bakanı John KerryBM'de düzenlenen yüksek düzeyli Mülteci ve Göçmen Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, sığınmacılar için çok acil destek verilmesi gerektiğini söyledi.

Suriye'de ateşkes sona erdi

Esed güçleri insani yardım kafilesini bombaladı

Günümüzde evlerinden ayrılmak zorunda bırakılmış 65 milyon kişi olduğunu kaydeden Kerry, bunlardan 21 milyonunun ülkelerini terk ettiğini belirtti.

Birçok sığınmacının sorunlarının komşu ülkelerin omzuna yüklendiğini vurgulayan Kerry, öncelikle savaşların önlenmesi ve aşırılıkçı şiddetle mücadele edilmesi ve daha fazla insani yardım sağlanması gerektiğini ifade etti.

Geç olmadan insani yardım çalışmalarına çok daha fazla kaynağın sağlanması gerektiğini de vurgulayan Kerry, "Hep birlikte mültecilere daha fazla olanak sunmak, çocuk, kadın ve zulüm tehlikesi içinde bulunan bütün insanlar ile insani krizlerin cephesinde bulunan ülkelere daha fazla yardım etme taahhüdü verdik." dedi.

"Yardıma erişim hakkının ihlalidir"

Çatışmaların yaşandığı bölgelere insani yardımın engelsiz ulaştırılması gerektiğini ve bunun insan hakkı olduğunu da dile getiren Kerry, "Suriye'de bu öğleden sonra meydana geldiğini öğrendiğimiz olay insani yardıma erişim hakkının ihlalidir." dedi.

Kerry, konuşmasında saldırıya ilişkin detay vermedi.

Bazı kaynaklar, Halep'e giden insani yardım konvoylarından birinin hava saldırısı ile vurulduğunu öne sürmüştü.