Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın BM'deki tarihi konuşmasından utanmış

Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın BM'de dünyaya meydan okuduğu tarihi konuşmasına dil uzattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarını gölgelemeye çalışan Kılıçdaroğlu, FETÖ gerçeklerinin anlatılmasından da rahatsız oldu.
Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın BM'deki tarihi konuşmasından utanmış

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Merkez Yönetim Kurulu'nda (MYK) yaptığı konuşmada skandal ifadeler kullandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'ndaki tarihi konuşmasını hazmedemeyen Kılıçdaroğlu, üzüntü duyduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşması BM'de ve uluslararası kamuoyunda büyük yankı bulurken Kılıçdaroğlu, "BM toplantısında Cumhurbaşkanı'nı görünce, bu ülkenin bir yurttaşı olarak, anamuhalefet partisinin Genel Başkanı olarak utandım. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, BM'de boş koltuklara konuşmaz. Hepimizi üzdü" dedi.

FETÖ'NÜN ANLATILMASINDAN RAHATSIZ OLDU

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın FETÖ'yü anlattığı bölümden rahatsız olduğunu da itiraf eden Kılıçdaroğlu, "BM'de dünyaya mı dünya liderlerine mi yoksa muhtarlara mı konuşuyorsun belli değil. O kadar çaresiz ki, BM toplantısında bile dünyaya Türkiye'nin anlatılması gerekirken, FETÖ'nün anlatıldığı bir toplantı oluyor. FETÖ'yü tüm dünyaya meşhur etti" ifadelerini kullandı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

BM'nin reforme edilmesi gerektiğini dile getirerek, barışı koruma ve inşa faaliyetlerinin daha etkin hale getirilmesi konusunda, Genel Sekreter Ban Ki Moon önderliğinde atılan adımları takdirle karşıladıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bununla birlikte, uluslararası barış ve güvenliğin temininden sorumlu ana organ olan Güvenlik Konseyi reforme edilmedikçe, bu çabaların tam manasıyla amacına ulaşamayacağı açıktır. İşte bu sebeple, 'Dünya 5'ten büyüktür' gerçeğini her fırsatta, uluslararası kamuoyuna hatırlatıyoruz hatırlatıyorum" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, BM Güvenlik Konseyi konusunda şu eleştirilere yer verdi: “Birinci Dünya Savaşı'nın şartları içinde yapılmış olan bir BM Güvenlik Konseyi'ni bugün aynı şekilde yaşamamız mümkün değil. Bu 5 ülkenin iki dudağı arasına dünyayı mahkûm edemezsiniz. Ama şu anda dünya bu 5 ülkenin iki dudağı arasına mahkûm edilmiştir. 5 tane daimi üye, 15 tane geçici üye, böyle bir BM Güvenlik Konseyi olamaz. Tüm dünyanın temsil edilmediği bir BM Güvenlik konseyi, adaleti tesis edemez. Bunun gözden geçirilmesi gerekir. Düşünebiliyor musunuz 3 tane ülke Avrupa'dan 1 ülke Asya'dan 1 ülke ABD; 5 ülke… Peki dünyanın diğer ülkeleri ne olacak?"

Güvenlik Konseyi'ni, temsili niteliği güçlendirilmiş, daha demokratik, adil, şeffaf ve etkin kılacak kapsamlı bir reform üzerinde mümkün olan en geniş uzlaşmayı BM Genel Kurulu'nun sağlaması gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Eğer 'acaba ben sesimi çıkartırsam ne olur' diye düşünürseniz biz yanmışız. O zaman biz bu siyaseti yapamayız. Siyasetçi omurgalı olacak, siyasetçi inandığı doğruları seslendirecek ve bunun da arkasında duracak. Eğer bunu böyle yaparsak dünya aradığı adaleti bulabilir. Eğer demokrasi diyorsak, demokrasiyi ancak bu şekilde sağlayabiliriz" sözlerine yer verdi.

Kaynak: Yenişafak