Kılıçdaroğlu: Tasarının yanlış olacağını ifade ettim

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Almanya ziyaretinde Ermeni tasarısının yanlış olduğunu ifade ettiğini, Türk kökenli Alman milletvekillerine de "bu tasarının çok yanlış olacağını" söylediğini belirtti.
Kılıçdaroğlu: Tasarının yanlış olacağını ifade ettim

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Almanya ziyaretinde tasarının yanlış olduğunu ifade ettiğini, bu kapsamda,Türkiye'ye döndüğünde de başta Almanya Başbakanı Merkel olmak üzere oradaki siyasi partilerin liderlerine mektup yolladığını anlattı. Kılıçdaroğlu, Türk kökenli Alman milletvekillerine de "bu tasarının çok yanlış olacağını" söylediğini aktardı.

Kılıçdaroğlu, CNN Türk'te katıldığı canlı yayında, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Aylardır gündemde olan bu konuyu iktidarın ciddiye almadığını, Merkel'le yapılan 7 zirvede de bunun gündeme gelmediğini öne süren Kılıçdaroğlu, en büyük sıkıntının, bu konunun Almanya'da ders kitaplarına girecek olması olduğunu kaydetti.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, eski Başbakanlardan Bülent Ecevit'in 25 Mayıs 2001'de kurduğu "Asılsız Soykırım İddialarıyla Mücadele Koordinasyon Kurulu"nun 2011'e kadar çalıştığını, AK Parti'nin bunun yerine oluşturduğu "Yakın Dönem Tarih Araştırmaları Merkezi"ni de 27 Mayıs 2016'da kaldırıldığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu hükümet Türkiye'yi yönetemiyor. Herhangi bir proje, strateji geliştirme gibi bütün yetenekleri dumura uğramış bir hükümet. Ben başbakan olsaydım, kendi parlamentolarından hangi ülkeler bunu 'soykırım' olarak geçirdiler, o ülkelere resmen birer çağrı yapardım, 'Lütfen birer tarihçinizi görevlendirin, Türkiye'ye gelsinler, biz arşivlerimizi açıyoruz, burada her türlü araştırmayı yapsınlar.' Biz bu kadar özgüven içinde olan bir ülkeyiz. 1915'te olaylar olmuş mu? Olmuş. İnsanlık dramları var mı? Elbette var. Bunu reddetmiyoruz. Ama bu bir soykırım mıdır, değil midir? Buyurun gelin tarihçiler incelesinler. Sonra tarihçiler bizim arşivleri inceledikten sonra gitsinler Ermenistan'a, 'Bakın Türkiye tarihini açıkladı, siz de açıklayın.' desinler. Oradan gitsinler Moskova'ya, İngiltere'ye. Biz bunu yapabiliriz. Bunu yapmak için hükümet olmak lazım. Bunlarda da bunu yapabilecek beceri, kapasite, yetenek hiçbir şey yok."

"Suriye ile dış politikayı nasıl düzeltecek? Düzelmesini isterim"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Suriye ile dış politikayı nasıl düzeltecek? Düzelmesini isterim. Önce 'Düşmanım Esed', 'Kardeşim Esad' olacak. Çünkü Amerika da Avrupa da Rusya da Esad üzerinde anlaştılar. Türkiye açığa düştü. Şimdi nasıl diyecek 'Kardeşim Esad?' İzlenen bu dış politika Suriye'nin bölünmesine yol açtı. Yani Türkiye kendi ayağına kurşun sıkan ülke oldu. Bunun affedilir tarafı yoktur." dedi.

"İstanbul'daki terör saldırısının" sorulduğu Kılıçdaroğlu, terör konusunda önce bütün siyasi partilerin net bir tavır alması gerektiğini söyledi.

"Yarın şehit polislerin İstanbul'daki cenaze törenine katılacak mısınız?" sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, Vatan Caddesi'nde bir tören düzenlenmeyeceğini, iki polis memurunun Fatih Camisi'ndeki cenaze namazına katılacağını, yaralıları ziyaret edeceğini söyledi.

"Muhatabımız hükümet"

"Sizin muhatabınız Binali Yıldırım mı?" sorusu üzerine, Kılıçdaroğlu, hükümeti muhatap aldıklarını söyledi.

"Dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili yanlış yaptığınızı düşünüyor musunuz?" sorusuna, Kılıçdaroğlu, "Hayır. CHP'lilerin dosyalarında yolsuzluk, hırsızlık, adam kandırma, ihaleye fesat karıştırma yok. Nedir suçumuz? Düşünce özgürlüğü. Mahkemeye gideriz aslanlar gibi 'Ben demokrasiye, hukukun üstünlüğüne, düşünceyi açıklama özgürlüğüne inanıyorum. Ben, düşüncelerini açıkladı diye insanların hapse girmesine karşıyım.' Buna rağmen diyorlarsa ki 'Sizi hapse atacağım', atın kardeşim." karşılığını verdi.

"(Bizim kanımızı dökmeden bunu yapamazsınız) dedik" 

TOBB Genel Kurulu'nda "Kan dökmeden bu işi yapamazsınız" sözlerine ilişkin bir soru üzerine, bu sözünün arkasında olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu şu şekilde konuştu:

"140 yıllık bir parlamenter sistem geleneğimiz var. Bu sistemin aksayan yönleri var mı? Elbette var. Düzeltilir mi? Elbette düzeltilir. Kimler aksayan yönleri dayattı? 12 Eylül askeri darbesi. Biz darbeye karşıyız. O zaman gelin darbe hukukunu değiştirelim. Bunların üstünü tamamen kapatıyorlar. 'Hayır' diyorlar. Başımızda bir başkan olacak, biz hep beraber el pençe divan önünde duracağız. O bir talimat verecek, biz ayağa kalkacağız. O bir talimat verecek, mahkeme karar verecek. İnsanlar hapse girecek. O talimat verecek birisinin iş yeri basılacak, polis arama yapacak. E ne olacak? Biz bunu yapacağız. Bunun adı da başkanlık sistemi olacak. Biz 'bizim kanımızı dökmeden bunu yapamazsınız' dedik." 

"Grup toplantılarında slogan atılmasını doğru bulmuyorum"

Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında "küfürlü sloganlar" atılması ve buna neden müdahale etmediğine yönelik soruya şu yanıtı verdi: 

"O sloganları doğru bulmuyorum. O gürültü içinde onu yeteri kadar bilemiyorsunuz. Çünkü siz konuşuyorsunuz, alkışlar, sloganlar geliyor. Ne olduğunu bilemiyorsunuz. Ben grup toplantılarında slogan atılmasını da doğru bulmuyorum, gençleri olabildiğince susturmaya zaten çalışıyorum."