Kılıçdaroğlu'na hodri meydan

CHP Genel Başkanlığına aday olacağını açıklayan İnce, "Önce tüzüğü değiştirelim, sonra genel başkanlık seçimini yapalım. Bakalım o zaman yüz oy alabilecek misiniz? Hadi hodri meydan" dedi.
Kılıçdaroğlu'na hodri meydan

CHP 18. Olağanüstü Kurultayı'nda genel başkanlığa aday olacağını açıklayan Yalova Milletvekili Muharrem İnce, "Beşinci maddede genel başkan seçimi, altıncı maddede tüzük değişikliği var. Sayın Genel Başkandan şunu istiyorum; gel bu maddelerin yerini değiştirelim. Önce tüzüğü değiştirelim, sonra genel başkanlık seçimini yapalım. Bakalım o zaman yüz oy alabilecek misiniz? Hadi hodri meydan" dedi. 

İnce, partisinin Ankara İl Başkanlığını ziyaret etti.  İl Başkanı Necati Yılmaz tarafından karşılanan İnce, daha sonra Yılmaz ile toplantı salonuna geçti. 

Yılmaz, CHP'nin olağanüstü kongrenin arifesinde olduğunu anımsatarak, "Biliyoruz ki CHP olarak Türkiye'de demokrasi, özgürlük talebemiz var. Parti içinde de bu anlayışı uygulayan partiyiz. Biz böyle bir partinin yöneticisi olmaktan gurur duyuyoruz" dedi.

Yılmaz, İnce'yi takdim ederken "İstanbul milletvekili" dedi. Uyarı üzerine Yılmaz, bunu Yalova olarak düzeltti.

-"Şanlı Yalova..."-

İl başkanı ve yöneticilerine teşekkür eden İnce ise "95'te il olduk biz Sayın Başkan. Hala İstanbul'da takılı kalma. Çağı biraz takip et, sana tavsiyemdir. Şanlı Yalova yani sonra. Türkiye'de direnen Yalova, kale Yalova. Yalova'ya sakın haksızlık etme" dedi. 

Dün İzmir'de olduğunu, oradan da Aydın'a geçtiğini belirten İnce, yurt gezilerinin devam edeceğini bildirdi. 

Toplantının ardından Konya'ya gideceğini ifade eden İnce, şöyle konuştu:

"Anadolu'da bir heyecan görüyorum. Yakında bir cumhurbaşkanlığı seçimi yaşadık, herhalde bu seçimde bu partide bu kadar insan görmediniz hiç. Hiçbir gün görmediniz, çünkü heyecan yoktu partide. İyi bir iş yapmışım ki bu partiye heyecan getirmişim. Zaten bu parti kurultayda harcadığı enerjisini, seçimlerde harcasa iktidar olur. Parti Meclisi üyelerinin belirlenmesi için harcanılan enerjiyi Cumhurbaşkanı adayının belirlenmesine, örgüt kararlarının işletilmesine imkan sağlansaydı, herhalde cumhurbaşkanlığı seçimleri de böyle olmazdı." 

Türkiye'de eğitimin çöktüğünü, adalete olan güvenin azaldığını, gençlerin işsiz olduğunu savunan İnce, "Türkiye'de bu kadar sorun varken, ne yazık ki  CHP çözüm üretemiyor, umut olamıyor. Şu anda hiç kimse 'önümüzdeki seçimdeCHP iktidar olacak, Sayın Kılıçdaroğlu başbakan olacak' diye bir umut taşımıyor. Kimsenin böyle bir umudu yok" diye konuştu. 

İnce, şöyle devam etti:

"Kimse kimseyi kandırmasın. Kimse bizden umutlu değil, bizim iktidar olacağımıza inanmıyor. Çünkü, tutarlı değil CHP. Çünkü özgüveni yok, çünkü kararlı değil. 2010'da Sayın Genel Başkan diyor ki 2011 seçimleri için 'anlamlı bir artış sağlayamazsam çeker giderim' diyor. Dün bir gazetede röportajı var, 'anlamlı bir azalma olursa giderim' diyor. Anlamlı artıştan, anlamlı azalmaya gelmiş. Hatta 'küsuratlar olursa yine gitmem' diyor. Ancak 'yirmi altı, on altıya düşerse giderim' diyor. Bu yapıdan iktidar, umut, başbakan olmaz. Meydanlara çıkıp 'ben başbakan olcağım, bu ülkeyi yöneteceğim' ağzından böyle bir söz duymuyorum. Çünkü bu özgüven yok. Çünkü bu iddia yok. Bu iddia olmayınca, bu umut olmuyor."

Teknik direktörün hedefi şampiyon olmaktır

Kurultayda Genel Başkan olacağına inandığını vurgulayan İnce, bu yeni dönemde CHP'nin ekonomiyi, mutfağı konuşacağını ve tencereye dair söz söyleyeceğini belirtti. 

"Bu talan düzenini sorgulayan CHP olacağız" diyen İnce, "Türkiye bir kuşatılmışlıkla karşı karşıya. Ben böyle bir ortamda şerefli ikinciliğe razı değilim. Ben böyle bir ortamda Fenerbahçe'yi, Beşiktaş'ı, Galatasaray'ı düşünürüm. Onların teknik direktörü, 'ben bu sene takımımı üçüncü, ikinci yapacağım' dese onu orada tutmaz. Teknik direktörün hedefi şampiyon olmaktır. Bizim hedefimiz şampiyonluktur. Birinci parti olmaktır" değerlendirmesini yaptı. 

Önce partide, sonra ülkede demokrasinin konuşulması gerektiğinin altını çizen İnce, "Bu partinin bir milyonu aşkın üyesine söz veriyorum; ben genel başkan olduğumda, size genel başkan hiçbir dayatmada bulunmayacak. Kendi göbeğinizi kendiniz keseceksiniz. Sandığı koyacağız, üyelerle ön seçim yapacağız" dedi. 

Her yerde önseçim olacağını yineleyen İnce, şunları kaydetti:

"Bir ilde birden fazla aday varsa, mutlaka üyelerle ön seçim olacak. Çarşaf liste esas olacak. Sayın Genel Başkanın blok listeyi çok özlediğini görüyorum. Beşinci maddede genel başkan seçimi, altınca maddede tüzük değişikliği var. Sayın Genel Başkandan şunu istiyorum; gel bu maddelerin yerini değiştirelim. Önce tüzüğü değiştirelim, sonra genel başkanlık seçimini yapalım. Bakalım o zaman yüz oy alabilecek misiniz? Hadi hodri meydan. Önce tüzük değişikliği, sonra genel başkanlık seçimi. Bunu yapalım. Ben sizi hiç kandırmayacağım. Üyelerle ön seçim olacak, delegelerle değil. Genel Başkanın yüzde 15 kontenjan hakkı var, 85 milletvekili yapıyor. Beni genel başkan yaptığınızda ben onu yüzde 5'e düşüreceğim. Önümüzdeki iki seçimde CHP birinci parti olamazsa, genel başkan istifa etmiş sayılacak. Bunu tüzüğe koyacağım. Önümüzdeki süreçte emin olun ki genel başkanı da üyelerle seçeceğiz, bir milyon üye sandığa gidecek." 

Eskisinden beter korku imparatorluğu var

Kılıçdaroğlu'nun genel başkan seçilirken "korku imparatorluğuna son vereceğiz" dediğini hatırlatan İnce, partide şu an "eskisinden beter bir korku imparatorluğu" olduğunu ileri sürdü.

Şu ana kadar Bolu Milletvekili Tanju Özcan ve Adana Milletvekili Ümit Özgümüş'ün kendisine destek açıklaması yaptığını belirten İnce, "Daha pek çok arkadaşımız gelecek, bu korku imparatorluğunu sonlandırmak için" diye konuştu. 

Bu korku imparatorluğundan iktidar çıkmayacağını savunan İnce, şu açıklamaları yaptı:

"Bu korku imparatorluğundan şu çıkar; yüzde 20'lerde oy alır bu yapı. AKP de yüzde 45'lerde oy alır. 367'yi geçerler, Başkanlık sistemini getirirler, ondan sonra ayıkla pirincin taşını. Eğer umut görüyorsanız, 'yüzde 30'u geçer, AKP'yi devirir, Sayın Kılıçdaroğlu başbakan olur' diyorsanız, devam edin. Görmüyorsanız, gelin yeni bir umuda, bu umutla geleceğin tarihini yazalım. Bugün başkentteyiz, size sözümdür, CHP umudun partisi olacaktır. 'Yüzde 26 almış daha ne istiyorsun, fazlası olmaz ki zaten' mantığı, şerefli ikinciliği kabullenenlerin mantığıdır. Ben bunu tanımıyorum. Ecevit bunu yıktı, Ecevit'in yaptığını yüzde 42'yi yeniden yapacağız. Önce kendine güveneceksin, ben bu özgüvene, tecrübeye sahibim. Umutları gerçeğe dönüştüren bir parti olacağız. Biz gücümüzü rakiplerimizin yanlışlarından değil, kendi doğrularımızdan alacağız. Her bölgede ayrı bir doğru icat etmeyeceğiz. Doğru bir taneyse, Diyarbakır'da da İzmir'de de Rize'de de aynı sözü söyleyeceğiz. İnsanları kandırmayacağız. Yapabileceklerimizi söyleyeceğiz. Kürt sorununu samimiyetle ve sol birikimle çözeceğiz. Ayrıntılarını kurultayda anlatacağım. İlkelerin partisi olacağız. Kürt sorununu Trabzon'da rahatça konuşacağız, Alevilerin mağduriyetini gidip Rize'de anlatacağız. Haklı olacağız, doğru olacağız, samimi olacağız." 

"2015 seçimlerini bekleseydin" diyenler olduğunu hatırlatan İnce, "Bunu diyenlere söylüyorum; Muharrem İnce bekler ama Türkiye beklemez" dedi. 

Genel Başkanın "Altı oku yeniden yorumlayacağız" dediğini de aktaran İnce, "Önemli olan kiminle yorumlayacağınız. Atatürk düşmanlarıyla mı yorumlayacaksınız, yoksa cumhuriyete, Atatürk'e, laikliğe bağlı insanlarla mı? Önemli olan burası" diye konuştu. 

Son yıllarda kendilerine katılan en büyük derenin "sosyal demokrasi" olduğunun altını çizen İnce, "Son yıllarda bize katılmış, merkez sağda siyaset yapan, cumhuriyetle, Atatürk'le, laiklikle sorunu olmayanlar ayrı derenin insanı değillerdir. Onlara farklı bir dere muamelesi yapmıyorum. Aynı CHP'nin ürünüdür" dedi.

Türbanlı vekil olacak mı?

Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan'ın da kendisine destek vermesinden memnun olacağını belirten İnce, "Ama ben 130 milletvekilinin 130'unun da desteğini istiyorum. Üyelerle ön seçim, çarşaf liste diyorum... Bunları kabul eden herkesin desteğini istiyorum" dedi. 

Bir gazetede "İnce, CHP'de türbanlı vekil önerisine ise yeşil ışık yaktı" yazısı çıktığını anımsatan İnce, şunları söyledi:

"Yeşil ışık yakma meselesi değil, okuduğunu anlama meselesi. Benim önerim üyelerle ön seçim. 'Türbanlı vekil olacak mı?' Ben nereden bileyim üyeler bilir. Yetkimi tabana devretmişim.  Kendini yetiştirmiştir, üyeye kendini kabul ettirmiştir, üye de gider seçer. Ben ne yapayım? Yani o zaman ben konsey olacağım yukarıda, 'üye seçti olmaz türbanlı, bunu veto ettim.' Ben konsey falan değilim, üye seçiyorsa olur, seçmiyorsa olmaz. Beni ilgilendirmez. İlk on sıra Alevi çıktı, bana ne? Sen de çalışsaydın. Hiç ilgilendirmez, ben bu işlere bakmam. Ben üyenin vicdanına güvenirim. 'Başörtülü, türbanlı vekil olacak mı? Bilmiyorum, üyeler bilir. Benim bildiğim CHP tabanı devrimcileri seçer. Eski hastalıklardan kurtulalım."

Bolu Milletvekili Tanju Özcan ve Adana Milletvekili Ümit Özgümüş de toplantıya katıldı.