Kılıçdaroğlu'ndan Başbakan Yıldırım'a mektup

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Binali Yıldırım'a gönderdiği mektupta, KHK ile ilgili düşüncelerini aktardı.
Kılıçdaroğlu'ndan Başbakan Yıldırım'a mektup

CHP Basın Biriminden yapılan açıklamada, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Başbakan Binali Yıldırım'a 669 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile ilgili bilgi notunun yanı sıra bir de mektup gönderdiği ifade edildi.

Mektubunda, darbe girişimi sonrası Başbakan Yıldırım'ın yaptığı ziyaret sırasında olağanüstü hal KHK'lerine ilişkin kaygılarını kendisine aktardığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Sizlerin de takdir edeceği üzere, demokrasilerde devletin temel kurumlarının yapılandırılması, ortak akıl ve parlamento iradesi ile gerçekleştirilmektedir. Bu düzenlemelerin olağanüstü hal psikolojisiyle yapılmasının ilerde daha büyük sorunlara yol açtığı malumunuzdur." görüşüne yer verdi.

Kılıçdaroğlu, geçici dönemlerin olağanüstü yöntemleri ile kalıcı düzenlemeler yapılmasının devlette derin kırılmalar ve geri dönülmez hasarlar yaratabileceğine değinerek, görüldüğü kadarıyla 669 sayılı KHK ile Türk Silahlı Kuvvetleri gibi çok önemli bir kurumun olağanüstü hal süresini de aşacak şekilde yeniden düzenlendiğini anımsattı.

"Bu yapılandırmanın titiz bir çalışma, ortak akıl ve kanun yoluyla yapılmasının yaşamsal öneme sahip olduğu çok açıktır." değerlendirmesinde bulunan Kılıçdaroğlu, söz konusu yöntemin hukuk açısından da sorunlu ve anayasaya aykırı olabileceği yönünde düşünceler taşıdıklarını bildirdi.

KHK ile ilgili bilgi notu 

Kılıçdaroğlu, mektubunda 669 sayılı KHK hakkında hazırladıkları bilgi notunu da Başbakan Yıldırım'a gönderdi. 

Bilgi notunda, OHAL'de KHK çıkarma yetkisi ve KHK'da yetki sınırı konularındaki yasa maddelerini paylaşılırken, konuyla ilgili Anayasa Mahkemesi içtihatlarına da değinildi.

Yüksek Mahkeme içtihatlarında KHK'ların yer ve zaman unsuruyla sınırlı olduğu belirtilen bilgi notunda, Anayasa Mahkemesi içtihadına göre, olağanüstü halin yürürlük süresini aşan düzenlemelerin, olağanüstü KHK ile yapılamayacağı savunuldu.

Olağanüstü hal kapsamında düzenlenmesi zorunlu olan bir konunun, bir kanun tarafından düzenlenen alana aitse, KHK'de ancak "olağanüstü hal sürecince kanunun bu hükmünün uygulanmayacağı" veya getirilen hükmün "KHK yürürlükte kaldığı sürece uygulanacağının" açıkça belirtilmesi gerektiği ileri sürülen bilgi notunda, 668 sayılı KHK'nin 3. maddesinde bazı ceza muhakemesi önlemleri hakkında düzenleme yapılırken "olağanüstü halin devamı süresince" ibaresinin konduğu hatırlatıldı.

Bilgi notunda şunlar, kaydedildi:

"Bu nedenle düzenleme anayasaya aykırı olup, Anayasa Mahkemesi içtihatları uyarınca yargısal denetime tabidir. Olağanüstü halin gerektirdiği zorunlu önlemlerin alınması, şayet yukarıda belirtilen kanunların düzenleme alanına giriyorsa, bu durumda 'olağanüstü hal süresince' ibaresinin konularak KHK'nin bu şekilde çıkarılması gerekir. Eğer düzenlemenin niteliği zorunlu olarak bu süreyi aşıyorsa o zaman konu KHK ile değil, kanunla düzenlenmelidir."