Kılıçdaroğlu'ndan yüksek yargı düzenlemesine eleştiri

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, yüksek yargı düzenlemesine ilişkin, "Bir kanunla anayasanın hükümlerini işlemez hale getiriyorsunuz, Bu kabul edilemez. Buna karşı hepimizin ortak çaba harcaması lazım." dedi.
Kılıçdaroğlu'ndan yüksek yargı düzenlemesine eleştiri

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada, Ordu'nun Perşembe ve Fatsa ilçelerinde yaşanan sel nedeniyle de vatandaşlara geçmiş olsun dileğinde bulundu.

Kürsüye yakasında Srebrenitsa'da yaşanan acıları sembolize eden çiçek ile çıkan Kılıçdaroğlu, Srebrenitsa katliamında hayatını kaybedenleri andı. 

Yargının adalet dağıttığı için herkese eşit mesafede olmasının önemine değinen ve yargının siyasallaşmasının neden olacağı olumsuzluklara işaret eden Kılıçdaroğlu, adaletin evrensel kuralları olduğunu ve demokrasiyi savunun herkesin bu evrensel kurallara uyması gerektiğini belirtti.

"Yargıyı yürütme organının emrine almak istiyorlar"

Türkiye'de yargı sorunu olduğuna ve bu sorunun çözülmesi gerektiğine değinen Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Sorunun çözümünde önce anayasadan mı başlamak lazım? Evet, önce anayasadan başlamak lazım. Peki, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı üzerine bir anayasal düzenleme parlamentoya geldiğinde, CHP buna destek verecek mi? Kesinlikle evet diyecek. Daha düne kadar 'anayasa, anayasa, anayasa' diyenler bizim bu teklifimize kulaklarını tıkadılar. Niçin? Parlamentoya bir yasa getirdiler. Yargıtayın ve Danıştayın üyeleri görevden alınıyor. Ne demektir bu biliyor musunuz? Bir alt hukuk normuyla bir üst hukuk normunu değiştiriyorsunuz veya işlemez hale getiriyorsunuz. Yani bir kanunla anayasanın hükümlerini işlemez hale getiriyorsunuz. Anayasanın bazı maddelerini bir süreliğine askıya alıyorsunuz. Bu kabul edilemez. Bu asla doğru değil. Buna karşı hepimizin ortak çaba harcaması lazım. Amaç ne? Niçin Yargıtay, Danıştay üyeleri görevden alınıyor? Yerine başkaları atanacak. Çünkü yargıyı yürütme organının emrine almak istiyorlar. Talimat alacak bir yerden yargı. O talimata göre karar verecek." 

Yargının içinde sorunlar olabileceğini, gerekli saygınlıkta davranmayan yargıçlar bulunabileceğini ama sorunun siyaset tarafından değil, yargının kendi içinde sorulması gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, bunun aksi yaklaşımların tehlikeli olduğunu savundu.

"Bugün getirsen bugün de karşı çıkarım"

Kılıçdaroğlu, sorduğu 11 soruya, Başbakan Binali Yıldırım'ın tek cevap vererek, "2013'te DAEŞ ve PKK'ya karşı karar aşamasında CHP'nin 'Hayır' oyu vermesini" eleştirmesine ilişkin, "Suriye'ye savaş açalım kararı. Biz de buna 'Hayır' demişiz. İçinde bir tek kelime ne PKK ne IŞİD var ne de başka bir şey. Hiçbir şey yok. Suriye'ye gidecekler, savaş açacaklar. Biz de karşı çıkıyoruz. Bugün getirsen bugün de karşı çıkacağım. Niye ben gidip de yabancı ülkelere savaş açacağım? Sana bu bilgiyi getiren adamı tut kulağından at kardeşim." dedi.