Kimliğiniz Kişiliğinizin Önüne Geçmemeli

Günümüzde insanlar artık kendi kişiliklerini sahip oldukları kimlikler üzerinden değerlendiriyor. Pondomim Aile Psikolojik Danışma Merkezi Psikolog Dilara Uyar bu konuya ilişkin açıklamalar yaptı.
Kimliğiniz Kişiliğinizin Önüne Geçmemeli

Günümüzde insanlar artık kendi kişiliklerini sahip oldukları kimlikler üzerinden değerlendiriyor. Pondomim Aile Psikolojik Danışma Merkezi Psikolog Dilara Uyar bu konuya ilişkin açıklamalar yaptı. Kimlik oluşumunun ergenlikte başladığının bilgisini veren Psikolog Dilara Uyar, kişinin kendini aramaya başlamasında ailenin önemli bir unsur olduğunun altını çizdi.

kimliginiz-dilara-uyar.jpg

Kişilik kimlik bunalımı sarkacında insanları ele aldıklarında bunun çok önemli bir durum olarak ortaya çıktığını aktaran Psikolog Duyar, “Kişi ben kimim, neyim, neredeyim, nasıl bir insanım bunu aramaya başlıyor. Burada aile çok önemli bir unsur. Mesela biz kimliğimizi kişiliğimizi oluştururken kimlik aslında şöyle düşündürebilir. Kişilik biziz, kimlik aslında biraz toplumda biziz. Toplumun da bize verdiği şey kimlik aslında.” şeklinde konuştu.

“ANNE OLMAK DA BİR KİMLİKTİR”

Anne olma kimliğinin toplumda nasıl algılandığını açıklayan Dilara Uyar, “Anne çocuğunu doğurur, besler büyütür. Belli bir yaşa gelene kadar ona bakar. Hastayken başında bekler o düştüğünde hemen kaldırır. Mesela bazı kimliklerin dayatmaları var. Dolayısıyla insanlar bir kimliklerin içine girdiği zaman şöyle bir algıya kapanıyorlar: ‘Ben anneysem böyle yapmalıyım bu böyle olmalı.’ Kendini onun üzerinden tanımlama durumu var. Hepimiz insanız eksiklerimiz olabilir.” ifadelerine yer verdi.

“KİŞİ KENDİNİ YETERSİZ GÖREBİLİYOR”

Uyar, “Kişi bir kimliğin içinde o kimliğin dayattıklarından dolayı, kendini yetersiz görüyorsa eğer orada hep bir eksiklik ve yetersizlik duygusu oluşuyor.” diyerek, başkalarının çocuklarının başarılı olup kendi çocuğu başarılı olmadığında bunun nedenini kendinde arayıp kendisin kötü bir anne olarak düşündüğünü, kendisini annelik kimliği üzerinden ifade ettiğini, kişiliğinin bir öneminin olmadığını düşündüğünü ve bir zaman sonra da hayata karşı isteğini yitirdiğini kaydetti.

 “KİŞİLİK VE KİMLİK ÇATIŞIRSA BUNALIM YAŞARLAR”

Kişilik ve kimliklerin çatıştığında kişilerin bazen bir bunalım yaşayabileceklerine vurgu yapan Uyar, “ Kimlik çok önemli bir şeydir ama kişiliğin önüne geçmeli midir o biraz sıkıntı. Kimliğini oluştururken kişiliğinden de bir şey katmalıdır aslında. Ayşe böyle bir kişidir ve böyle bir annedir. Anne böyledir deyip bir kimlik alıp onu doyurmaya çalışırsanız, sürekli memnun olmadan bir şeyler yapmaya çalışırsınız.” diye aktardı.

“KİMLİKLER BAZI DURULMARDA KARAKTERİ YOK EDİYOR”

Kimi insanın bazen toplumun dayattığı kimlikler bazen de kendi içlerine atfettiği değerden dolayı kendilerini sürekli kimlikleriyle ön plana çıkardıklarına dikkat çeken Uyar, “Mesela bir çalışan kimliği bir de avukat olma kimliği. Kimlikler bazı durumlarda karakterleri yok ediyor. Önem verdiği şeylere göre değişir. Benim kişiliğim bu, bunu seçerim, bunu tercih ederim diyor. Bu yanlış bir şey aslında.”

kimliginiz-3.jpg

“BİR İLGİ ALANI BİR DE ETKİ ALANI VAR”

İnsanların ilgi ve etki alanlarının olduğunun bilgisini veren Uyar şöyle konuştu:” Etki alanı hali hazırda değiştirebileceğimiz şeylerdir. Örneğin ben bir anneysem çocuğumun hayatı benim etki alanımdadır. Çünkü onun hayatında bir etkim bir gücüm bir yetkim var. Ama ilgi alanım nedir mesela ben psikolog olarak hukukla, siyasetle ilgileniyorumdur bu benim işim değil. Bu benim ilgi alanım. Kahvede oturup amcalar beş saat siyaset konuşuyor, çocuğunun doğum tarihini sorsam bilmez çoğu. Etki alanıyla ilgi alanı arasındaki fark kendimizi kimliğimiz üzerinden tanımlamaya o kadar ihtiyaç duyuyoruz ki kişiliğimiz yok oluyor.”

“KENDİNİ KİMLİK ÜZERİNDEN DEĞERLENDİRİYOR”

İnsanların kendilerini kimlikler üzerinden değerlendirdiklerini vurgulayan Uyar şöyle devam etti: ”Ben görüyorum bazı insanlar kartvizit bastırmışlar, avukat, doktor, hekim vs. şurada çalıştı, burada bunu yaptı. Şuranın Başhekimiydi buranın busuydu yani kendini kimlikler üzerinden değerlendirme. Ama kişi kendini daha ilk tanıştığı ortamda merhabalar ben buranın Başhekimi diye tanıtıyorsa burada bir sorun var çünkü kimlik o kadar ön plana geçmiş ki kişilik olarak, kişisellik olarak kendi namına, kendinden bahsettiği hiçbir şey yok.” Uyar, “Bazen kimlikler kişiliklerin önüne geçebilir ve biz sürekli o kimliklerin gerektirdiklerini sağlamak ve doyurmak için kendimizden taviz verebiliriz.” ifadelerini kullanarak bu durumun insanın alt kimliğini doyurması için kendinden verdiği ödünlerle arada çatışma yaşamışına neden olduğunu söyledi.

SÜMEYRA KENESARI/YENİ HABER GAZETESİ