Kimsesiz değiller

Konya, Türkiye’de sosyal belediyecilik anlayışının en iyi uygulandığı şehirlerin başını çekmeye devam ediyor. Büyükşehir, Selçuklu, Meram ve Karatay Belediyeleri, sosyal kart uygulamaları ve diğer hizmetleriyle ihtiyaç sahiplerini kimsesiz bırakmıyor.
Kimsesiz değiller

Konya, Türkiye’de sosyal belediyecilik anlayışının en iyi uygulandığı şehirlerin başını çekmeye devam ediyor. Büyükşehir, Selçuklu, Meram ve Karatay Belediyeleri, sosyal kart uygulamaları ve diğer hizmetleriyle ihtiyaç sahiplerini kimsesiz bırakmıyor.

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Türkiye'de ilk defa uygulamaya konulan 'Sosyal Kart' ile ihtiyaç sahipleri anlaşmalı alışveriş merkezlerinden her türlü ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Konya Büyükşehir Belediyesi, Sosyal Kart ile Konya’da ikamet eden, hiç geliri, sosyal güvencesi ve evinde iş gücü olmayan bütün ailelere destek oluyor. Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada, Sosyal Kart’ın, insan onurunu düşünen, kullanımı kolay, ihtiyaç sahibini rencide etmeyen ve tercih ettiği ürünü anlaşmalı marketlerden alma imkanı sağlayan günümüz teknolojisini kullanan modern bir sistem olduğu ifade edildi. Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle, Sosyal Kart kullanan aile sayısının şu anda yaklaşık 6 bin olduğu tespit edildi. İhtiyaç sahibi olduğu tespit edilen Sosyal Kart sahipleri, nüfuslarına göre yüklenen para miktarınca anlaşmalı marketlerden gıda, temizlik ve kırtasiye ürünlerini alabiliyor. Sosyal Kart sahipleri ayrıca mahalle bakkalından günlük ekmeklerini alabilirken, günlük mahalle bakkalından ekmek alan aile sayısının şu anda yaklaşık 4 bin olduğu tespit edildi.

ihtiyac-sahipleri-yalniz-degil-3.jpg

Sosyal Kart’ın kullanılmaya başladığı 2010 yılından bu yana 61 bin 749 ailenin Sosyal Kart hizmetinden faydalandığı bilgisine ulaşıldı.

EĞİTİM YARDIMLARI DA YAPILIYOR

Öte yandan, Konya Büyükşehir Belediyesi, eğitim yardımlarını da sürdürüyor. Konya Büyükşehir Belediyesi’nin Konya genelindeki şehit ve gazi çocukları ile öksüz, yetim, engelli, anne-babası resmen ayrı, 8. Sınıf LGS’de binde birlik dilimde olan ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik eğitim yardımı başvurularının ise 16 Eylül-11 Ekim tarihleri arasında alınacağı öğrenildi.

ihtiyac-sahipleri-yalniz-degil-4.jpg

SELÇUKLU’DAN YAŞLILARA VEFA

Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen ve Konya’da ilk olan ‘evde yaşlı bakım merkezi’ ile yaşlıların kişisel temizlik, ev temizliği, küçük onarım, tadilat işleri ve gidecekleri yerlere kadar refakat edilmesi gibi ihtiyaçları yaşlı bakım merkezinde yer alan ekipler tarafından karşılanıyor. Ayrıca görevli hemşireler tarafından sağlık taramaları düzenli olarak yapılıyor. Piknik, gezi ve ev ziyaretleri gibi sosyal ve kültürel hizmetlerde evde yaşlı bakım merkezi tarafından veriliyor. 2010 yılından bu yana evde yaşlı bakım birimi hizmet veren Selçuklu Belediyesi, 2010 ve 2018 yılına kadar toplam 470 yaşlımıza hizmet verdi. 2019 yılının güncel bilgilerine göre ise mevcut 169 yaşlıya ev temizliği, kişisel bakım, sosyal ziyaret hizmeti veriliyor.

ihtiyac-sahipleri-yalniz-degil-4.jpg

AİLELER VE ÖĞRENCİLER YALNIZ BIRAKILMADI

Selçuklu Belediyesi de sosyal kart uygulaması ile ihtiyaç sahibi ailelerin imdadına yetişti. 2018 yılında 700 kişiyi sosyal kart aracılığıyla destekleyen Selçuklu Belediyesi, 2019 ise 800 kişinin yanında yer aldı. Öte yandan, Türkiye’de otizmli bireylere hizmet veren en kapsamlı merkez SOBE’ye de öncülük eden Selçuklu Belediyesi, büyük bir öğrenci potansiyeline sahip Selçuklu ilçesinde üniversite öğrencilerinin barınma ihtiyaçlarını karşılamak üzere tam kapasiteli iki bloktan oluşan örnek bir yurt binası inşa etti.

"BİZİM MERAM KART” İMDADA YETİŞİYOR

Meram Belediyesince, ilçede yaşayan ihtiyaç sahiplerine verilecek "Bizim Meram Kart" ile eve en yakın marketten ücretsiz alışveriş yapılabilecek. Meram Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü'nün marketinden alışveriş imkanı sunulan ihtiyaç sahipleri, ekimden itibaren kendilerine verilecek "Bizim Meram Kart" ile anlaşmalı marketlerden her türlü alışverişi dilediği gibi yapılabilecek. "Bizim Meram Kart" verilen ihtiyaç sahiplerine yardımların miktarı, aile bireylerinin sayısına göre belirlenecek.

2 BİN 384 İHTİYAÇ SAHİBİNE ULAŞILDI

Geçtiğimiz bir yıl içinde 2 bin 384 ihtiyaç sahibi aile Meram Belediyesi Sosyal İşler Müdürlüğünün yardımlarından faydalandı. Bu ailelerden 299'u her ay, bin 123'ü üç ayda bir, 962 aileye ise 6 ayda bir bu yardımlardan faydalandı. Öte yandan, Meram belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğünden destek alan ailelerin ilk ve orta öğretimde okuyan çocukları için yapılan kırtasiye yardımıyla hem ailelere hem çocukların eğitimine katkı sunuldu.

KARATAY KART’A HER AY 300 TL YÜKLENİYOR

Karatay Belediyesi de sosyal belediyecilik anlayışıyla hareket ederek, ihtiyaç sahibi aileleri kimsesiz bırakmıyor. Karatay Belediyesi’nin 2011 yılında başlattığı “Karatay Kart” uygulamasıyla ihtiyaç sahiplerine katkıda bulunuluyor. Karatay Kart’tan şuanda 175 ailenin aktif olarak faydalandığı bilgisine ulaşılırken, kartlara her ay 300 TL’lik yükleme yapıldığı bilgisine ulaşıldı.

ihtiyac-sahipleri-yalniz-degil-7.jpg

ZEMBURİ AŞEVİ İLE 400 AİLENİN SOFRASI ŞENLENİYOR

Öte yandan, Karatay Belediyesi, Zemburi Aşevi ile her gün ihtiyaç sahibi 400 kişinin sıcak yemek ihtiyacını karşılıyor. Evde kendi yemeğini pişiremeyen ilçe sakinleri için kurduğu aşevi ile sıcak yemekleri hasta, engelli, yaşlı ve kimsesiz vatandaşların evlerine kadar bırakan Karatay Belediyesi, Zemburi Aşevi’nde bugüne kadar 90 bin kişiye hizmet verdi. Karatay Belediyesi ayrıca 4109 Sayılı Kanun kapsamında asker ailelerinden ihtiyaç sahibi olanlara askerlik maaşı da veriyor. Ailelere 2010 ile 2018 yılları arasında 6 milyon 827 bin 390 TL'lik maaş verildiği bilgisine ulaşıldı.

SEYFULLAH KOYUNCU/ YENİ HABER GAZETESİ