Kiralık evde sıkıntı yok

Türkiye’de konut fazlalığı olduğunu aktaran Sedat Altınay, “Türkiye’deki konut stoğuna baktığımızda satılık dairelerin yanı sıra kiralık dairelerde de herhangi bir sorun yok"dedi
Kiralık evde sıkıntı yok

Türkiye’de konut fazlalığı olduğunu aktaran Sedat Altınay, “Arz talep dengesine göre baktığımız zaman talepten çok arzımız var. Yani konut stoğumuz mevcut. Son bir yıldır konut yapımı yavaşladı. Eldeki stoklar yavaş yavaş eritildiği zaman normale bineceği kanaatindeyiz” dedi

kiralik-ev-adam.jpg

Türkiye’de herhangi bir konut sıkıntısının yaşanmadığına değinen Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, “Şuan için Türkiye’de konut fazlalığımız var. Arz talep dengesine göre baktığımız zaman talepten çok arzımız var. Yani konut stoğumuz mevcut. Aynı şekilde Konya’mızda da şuan için konut sıkıntısından bahsedemeyiz. Son bir yıldır konut yapımı yavaşladı. Müteahhitler, maliyetlerin artmasından dolayı konut yapmıyorlar. Eldeki stoklar yavaş yavaş eritildiği zaman normale bineceği kanaatindeyiz.  Emlak piyasasının canlanabilmesi için de hükümetimiz bir takım önlemler aldı. Tapu harçlarında bir indirim uygulandı ve indirim süreleri uzatıldı. KDV oranlarında yüzde 18’den 8’e indirildi. Damga vergisi tamamen kaldırıldı. Bu uygulamaların hepsi devam ediyor. Fakat en baştaki etken, inşaat girdi maliyetlerinin mütemadiyen artmasına rağmen konut fiyatları yükselmesi gerekirken talep azlığından dolayı fiyatlarda düşüşler söz konusu. Bundan dolayı konut kredi faizleri mutlaka ve mutlaka birin altına düşmesi lazım. Konut kredi faizleri birin altına düşmediği sürece konutta hareketliliğin olması bugün için zor. Herkeste konuttaki kredi faizlerinin düzenlenmesi üzerine bir beklenti var. Nakit alım çok az. Ağırlıklı olarak kredi kullanımı ile konut alındığından dolayı da halk arasında bir beklenti söz konusu” diye konuştu.

kiralik-55.jpg

“FAİZLER YÜZDE 1’İN ALTINA İNMELİ”

Konut kredisi faiz oranlarının çok yükseldiğini vurgulayan Altınay, “Bu oranların ilk yükseldiği zamanlarda 100 bin TL’lik kredi çeken bir vatandaşımız 300-310 bin TL para ödüyordu. Ondan dolayı kimse kredi kullanmaya yanamıyordu. Hükümetimizin aldığı kararlar doğrultusunda devlet bankaları özel sektör bankalarına istinaden daha düşük faiz oranları ile uygulama yapıyorlar. Ama bu uygulama, bugün için yeterli değil. Konut kredisi faiz oranları mutlaka birin altına düşmesi lazım ki sektör hareketlensin. Bu da sadece sektörün hareketlenmesi ile kalmayacak. İnşaat ve gayrimenkul sektörü, ekonominin lokomotifi. Ondan dolayı hızlılık ve canlılık arz edecekse faizler birin altına inmelidir” şeklinde konuştu.

kiralikk-4.jpg

“KONYA’MIZI İYİ TANITMALIYIZ”

Gayrimenkul Fuarı’nın Konya’da bu yıl üçüncüsünün düzenleneceğine değinen Altınay, “İnşaat ve Emlak Fuarı, sektöre faydası oluyor ve olmaya da devam edecek. Fakat biz bu fuarı, daha da büyülterek devam ettirmek zorundayız. Yabancı yatırımcıya yer satmamız lazım. Konya’mızda sahil veya deniz olmadığı için yabancı yatırımcı bizden uzak duruyor. Gayrimenkulün canlanabilmesi için mutlaka Konya’mızı iyi tanıtmamız ve Konya değerlerini iyi belirtmemiz gerekiyor ki yatırımcıyı buraya yönlendirebilelim ki ekonomimize katkısı olsun. Biz bu çaba içerisindeyiz” ifadelerini kullandı.

 

kiralik-2.jpg

“KİRALIK DAİRELERDE SIKINTI YOK”

Konya’da kiralık daire konusunda hiçbir sıkıntısının yaşanmadığını aktaran Altınay, “Kış sezonuna girildiği zaman yakıt ve aidatlar mal sahiplerine kaldığı için kira fiyatlarını da aşağıya doğru çekmişlerdi. Okul sezonunun bitmesiyle birlikte tatil sezonunun ve tayinlerin başlamasıyla kiralık evlerde bir hareketlilik olacağının kanaatindeyiz. Bugün için vatandaşlarımız bütçesine uygun konutları kiralık olarak bulmakta bir sıkıntı çekmiyorlar. Kiralarda bugünün şartlarında uygun. Daha önceki yüksek değerlerin altında seyrediyor. Ayrıca vatandaşlarımız, Konya Emlakçılar Odası ve Konya Ticaret odası üyesi olmayan hiçbir emlak ofisinden alım, satım ve kiralama yapmasınlar. Çünkü mağduriyetler yaşanıyor. Oda üyelerimizden yapacakları herhangi bir alışverişte sıkıntıları olursa Konya Emlakçılar Odası olarak hem vatandaşımızın hem de emlakçılarımızın arkasında duracağımızın sözünü veriyoruz” diyerek sözlerine son verdi. 

YİĞİT BERKAY ÇOPUR/ YENİ HABER GAZETESİ