Kırgız göçebe kadınların beldemçi eteği günümüze uyarlandı

Sinema yönetmeni Sıdıkova: - "Göçebelik döneminde evli kadınların bellerini soğuktan korumak, düzgün bir duruş sağlamak için kullandığı beldemçi adlı yırtmaçlı geniş eteği günümüze uyarladım"- "Dar kot pantolon ve mini eteği tercih eden kızlara beldemçiyi
Kırgız göçebe kadınların beldemçi eteği günümüze uyarlandı

BİŞKEK (AA) - NEZİR ALİYEV - Kırgız kadınların geleneksel kıyafetlerinden beldemçi, yeni haliyle moda dünyasına girmeye hazırlanıyor.

Sinema yönetmeni Gauhar Sıdıkova, AA muhabirine yaptığı açıklamada, göçebelik döneminde evli kadınların bellerini soğuktan korumak, düzgün bir duruş sağlamak için kullandığı beldemçi adlı yırtmaçlı geniş eteği günümüze uyarladığını belirtti.

Beldemçiyi günümüze uyarlamaya Bişkek'te El Sanatları Özel Okulu'nda katıldığı dikiş derslerinde karar verdiğine işaret eden Sıdıkova, hazırladığı eteklerde coğrafya, iklim, kültürel özellikler, renkler ve kumaş çeşitlerini dikkate aldığını söyledi.

Sıdıkova, yaptığı beldemçi eteklerini evli çocuk sahibi kadınların yanı sıra genç kızların da severek kullanabileceğini kaydetti.

Beldemçinin son derece elverişli ve pratik bir giysi olduğuna dikkati çeken Sıdıkova, "Dar kot pantolon ve mini eteği tercih eden kızlara beldemçiyi denemelerini tavsiye ediyorum. Beldemçi moda olacak. Yeniden canlanacak. Bugüne kadar hazırlanan beldemçileri, sergiler düzenleyerek yaygınlaştırmak, gençlere sevdirmek ve popüler hale getirmek için gayret gösteriyoruz." dedi.

Beldemçiyi eskiden evli ve çocuk sahibi kadınların kullandığını anımsatan Sıdıkova, "Beldemçi, artık her yaşta kadının giyeceği bir kıyafet. Birçok fonksiyonu var. Beli sıcak tutuyor. Dar beli vurguluyor. Düzgün bir vücut duruşu sağlıyor." ifadelerini kullandı.

Sıdıkova, "Çağdaş kadınlar, zengin renk seçenekleri ve geleneksel motiflerle hazırladığımız beldemçi eteklerini ev ve iş hayatında rahatça kullanabilecek." diye konuştu

Eskiden özellikle göçebe kadınların diğer giysilerinin üstüne giydiği beldemçi, belden başlayan geniş kemeriyle dikkati çekiyor.


Kaynak: