Kırgızistan FETÖ'nün en iyi organize olduğu ülkelerden biri

Kırgızistan'da, FETÖ ile yakınlığıyla bilinen Sebat Uluslararası Eğitim Kurumları 9 ilk ve ortaokulda, 16 lisede, iki uluslararası okulda ve bir üniversitede faaliyette bulunuyor.
Kırgızistan FETÖ'nün en iyi organize olduğu ülkelerden biri

Kırgızistan, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) en geniş ve en derin şekilde organize göründüğü ülkelerden biri olmasıyla dikkat çekiyor.

Türkiye'de darbe girişiminde bulunan FETÖ'nün Kırgızistan'daki faaliyetleri, Sovyetler Birliğinin dağılmasının hemen ardından başladı.

Örgütle bağlantılı olduğu belirtilen Sebat Uluslararası Eğitim Kurumları, Kırgızistan Eğitim Bakanlığı ile 2 Mayıs 1992'de işbirliği anlaşması imzaladı. Anlaşma Sebat Eğitim Kurumlarına, okul açma hakkı getiriyordu.

FETÖ bağlantılı eğitim kurumlarının ilk okulu Bişkek'teki erkek lisesi oldu. Yeni bağımsız ülkenin yaşadığı sıkıntıları ve Kırgız halkının Türkiye'ye olan yakınlığını kullanan FETÖ, ülke genelinde hızla yayıldı.

Yedi bölgede okullar ve yurtlar açarak faaliyetlerini sürdüren Sebat Uluslararası Eğitim Kurumlarının bünyesinde bugün, 9 ilk ve ortaokul, 16 lise, Silk Road ve Cambridge adı altında iki uluslararası okul ile Uluslararası Atatürk Alatoo Üniversitesi bulunuyor.

Kitaplar çıkartan, dergiler yayınlayan, konferanslar düzenleyen Sebat Eğitim Kurumlarının okullarında her yıl 10 bin öğrencinin eğitim aldığı biliniyor. FETÖ'ye yakın bu okullardan mezun olanlar çeşitli dernekler kurarak örgütleniyor.

Başarılı öğrencilere "ücretsiz eğitim" verdiği algısını güçlü tutmaya çalışan Sebat Eğitim Kurumlarının Kırgızistan'da 100 milyon doları aşkın malvarlığının olduğu vurgulanıyor. Bu kurumlarda yaklaşık 2 bin 200 kişi çalışıyor.

Kırgızistan'da örgüte yakınlığıyla bilinen okullardan mezunların, devletin tüm kademelerinde görevli olduğuna dikkat çekiliyor.

Fetullah Gülen Terör Örgütü, dahil olduğu her ülkedeki gibi Kırgızistan'da da yayın organı sahibi durumunda. Örgüt, politikalarını "Zaman-Kırgızistan" gazetesiyle yaymaya çalışıyor.