Kırım’ın Hafızası Cengiz Dağcı Trabzon’da Coşkuyla Anıldı

Ülkemizin yaklaşık 30 şehrinde 2 bine yakın öğrencisiyle “yazar okumaları” yapan Anadolu Mektebi, Trabzon’da  “Doğumunun 100.Yılında Vatanını Kalbinde Taşıyan Adam” Cengiz Dağcı’yı anma programı düzenledi.
Kırım’ın Hafızası Cengiz Dağcı Trabzon’da Coşkuyla Anıldı
 Program, 19 Şubat 2019 tarihinde saat 10.00’da Karadeniz Teknik Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen ve  akademisyen, bürokrat , kültür- sanat dünyasından birçok ismin katıldığı açılış paneliyle başladı.
Ülkemizin 12 şehrinden gelen ve programa dâhil olan 110 öğrenciden 32 Anadolu Mektebi öğrencisi, 8 farklı merkezde Kırım’ın hafızası Cengiz Dağcı’yı Trabzon’daki öğrencilere ve edebiyatseverlere anlattılar.
Trabzon’un ve ülkemizin edebiyat ve kültür hayatına önemli katkılar sunan programın açılış paneli, akademisyen, bürokrat ve kültür- sanat dünyasından birçok ismin katılımı ile gerçekleştirildi.
w1.jpg
Programın selamlama konuşmasını yapan İl Millî Eğitim Müdürü Hızır Aktaş, Trabzon’da bu faaliyeti düzenlemekten duydukları memnuniyeti dile getirerek katkı sağlayan herkese teşekkürlerini iletti.
Panel başkanlığını Enes Turan’ ın yaptığı Cengiz Dağcı konulu panelde izleyicilerin ilgisini çeken konular yer aldı. Panele Sivas’tan katılan Merve Oruç, “C. Dağcı’nın Hayatının Eserlerine Yansıması” konusunu işlerken Sinem Narlı (Kahramanmaraş) “Garip Bir Vatan ve Aziz Evlatları Kırım ve Kırımlılar”, Bilge Sena Bulut (Trabzon) “C. Dağcı’nın Eserlerinde Savaş Psikolojisi”, Ayça Bilge Yemiş (Karaman) ise “C. Dağcı ve Uzak” temaları üzerinde durdu.
Panelin değerlendirmesini yapmak üzere söz alan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Genç: “Bu faaliyeti yürüten hocamız Sami Güçlü Beyefendi’ye ve arkadaşlarına çok teşekkür ediyorum. İyi ki böyle çalışmalar yapılıyor, iyi ki böyle gençler geleceğimiz için var. Bizlerin de halâ geçmişimize uzak; ama geleceğimize yakın olduğumuzu gördüm. Bu gençlerin 2053 ve ilerisine, ülkemize yön vermesi bizleri mutlu etti. Gençlerimizin geçmişinden haberdar olması, geleceğimizi de aydınlatmaktadır. Bu neslin tarih şuuru ile yetişmesi çok önemlidir. Bu bakımdan bu çalışmaların Anadolu’nun her köşesine yayılmasını özellikle arz ediyoruz. Bu etkinliklere katkı sağlayan herkese teşekkür ediyor, kardeşlerimi bir kez daha kutluyorum.” dedi.
w333.jpg
Anadolu Mektebi Yürütme Kurulu Başkanı Sami Güçlü ise değerlendirmesinde:  Cengiz Dağcı programının  açılış panelinde öğrencilerimiz  başarılı sunumlar yaptılar. Öğrencilerimizin Başarıları bizleri çok mutlu etmektedir. Bu program vesile ile Trabzon’da bir araya gelen öğrencilerimiz,  yurdumuzun farklı bölgelerinden ve okullarından gelen öğrencilerle buluşup Cengiz Dağcı’yı, Yaşadığı zorlukları, Kırımlıların yaşadıklarını konuşacaklar, onu anlamaya çalışacaklar. Bu alanda görev alan tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum.” ifadelerine yer verdi.
Gençlik ve Spor Bakanı Danışmanı Süleyman Bayraktar:  “Genç nüfusun nitelikli ve donanımlı olması, bir ülke için çok önemlidir. İşte bu yüzden yazar okumalarının öğrencilerimiz için ileriye dönük çok büyük etkileri olacaktır.”
Gençlik ve Spor Bakanı Danışmanı Süleyman Bayraktar ise: “Nitelik ve donanım, genç nüfusu olan bir ülke için çok önemlidir. Eğer bu gençlik iyi değerlendirilmezse bir ülke için yük olur. Bu yazar okumalarının öğrencilerimiz için ileriye dönük çok büyük etkileri olacaktır. Bu arkadaşlar âdeta doktora yapar gibi bir çalışma yaparak bu sunumları hazırladılar. Bizlere zor işlerin üstesinden gelebileceklerini gösterdiler. Bu, bizlerin zenginliğini göstermektedir. Tüm anlatılanları alt alta koyduğumuzda bence hepsinin toplamı Cengiz Dağcı. Vatanından uzak kalmasının tek sebebi kirli savaştır. Arkadaşların sunumu beni çok mutlu etti. Trabzon’da bu arkadaşlarla bulunmaktan mutlu oldum.”  diyerek değerlendirmelerini yaptı.
whatsapp-image-2019-02-20-at-12-04.jpg
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Haluk Dursun: “Tarih, edebiyat, sosyoloji; birbiriyle dosttur. Bu dostluğu bilmeliyiz. Coğrafyaya hâkim olmalıyız. Gerçek değerleri bilmeden Cengiz Dağcı’nın emanetine sahip olamayız.”
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Haluk Dursun da değerlendirmelerine “Panelistlerimizi sunumlarından dolayı kutluyor ve maşallah diyorum” diyerek başladı ve “Trabzon’a koşarak ümitle geldim. Burada bu heyecanı görünce Sayın Bakan’ıma bir kez daha teşekkür ettim. Bu, bir kültür seferberliğidir. Bu eğitim-kültür savaşında biz de cephede olmalıyız. Geleceğe ışık tutmak için doğruda buluşmalı ve gaflete düşmeden bu kültür savaşını yapmalıyız. Hayatımda en çok ağladığı zaman, Cengiz Dağcı’nın kitaplarını okuduğum zamandır. Cengiz Dağcı’yı anlamayan, bizden değildir. Tarih, edebiyat, sosyoloji; birbiriyle dosttur. Bu dostluğu bilmeliyiz. Coğrafyaya hâkim olmalıyız. Gerçekleri bilmeden Cengiz Dağcı’nın emanetine sahip olamayız. Cengiz Dağcı’nın davası, bizim davamızdır.” sözleriyle Dağcı okumanın önemini  dile getirdi. “Mimoza ağacı, bizlere nasıl baharın geldiğini anlatıyorsa bu gençler de bizlere geleceğimizdeki baharı göstermektedir. Buranın asıl kahramanları dört bilge ve bir Enes’le tanışmak çok güzeldi. Ne iyi etmişim de gelmişim, diyorum.” ifadesiyle konuşmalarını  bitirdi.
wwwww.jpg
Zafer Karatay: “Cengiz Dağcı’nın eserlerinde mutluluk yoktur; ama eğer bugün Trabzon’ da olsaydı, çok mutlu olurdu.”
TRT Yönetmenlerinden Zafer Karatay: “Cengiz Dağcı’nın eserlerinde mutluluk yoktur; ama eğer bugün burada olsaydı, çok mutlu olurdu. Bu arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. İnşallah onlar da bu okuduklarından bir belgesel, bir senaryo ortaya koyar; onu dünyaya tanıtırlar. Cengiz Dağcı’nın ve Kırımlıların durumu nesilden nesile anlatılsın. Hepinize başarılar diliyorum.” diyerek değerlendirmesini yaptı.
Dağcı’nın birçok eserini ve onun hakkında yazılmış belli başlı eserleri okuyan öğrencilerin konuşmacı olduğu panelin ardından aynı gün Türk Dünyası Müzik Topluluğu tarafından Karadeniz Teknik Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezinde “Kırım’dan Esintiler” isimli konser gerçekleştirildi.

20 Şubat 2019 Çarşamba günü de Selma Agat tarafından gerçekleştirilecek “Kırım Müzikleri” isimli konser, yazar-okur buluşmaları ve kültür gezileri de bu kapsamda yapılacak diğer faaliyetleri oluşturmaktadır.
Anadolu Mektebinin koordinesinde gerçekleşen programın ortakları arasında Millî Eğitim Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Trabzon Valiliği, , Trabzon İl Millî Eğitim Müdürlüğü, Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Ortahisar Belediyesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasının yanı sıra Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği de yer almaktadır.