Kırklareli'nden 50 ülkeye ihracat

Kırklareli'nde organize sanayi bölgelerindeki birçok fabrika Almanya, Amerika, Rusya, Bulgaristan ve Yunanistan başta olmak üzere 50 ülkeye tarım ile otomotiv aletleri, gıda ve tekstil ürünleri ihraç ediyor- Kırklareli Valisi Osman Bilgin: - "Bölgemizde y
Kırklareli'nden 50 ülkeye ihracat

KIRKLARELİ (AA) - ÖZGÜN TİRAN - Kırklareli'nde organize sanayi bölgelerindeki birçok fabrika Almanya, Amerika, Rusya, Bulgaristan ve Yunanistan başta olmak üzere 50 ülkeye tarım ile otomotiv aletleri, gıda ve tekstil ürünleri ihracatı gerçekleştiriyor.

Sanayi alanında son yıllarda atağa geçen Kırklareli, ihracat rakamları ile de göz doldurmaya başladı. Kırklareli, son yıllarda yurt içi ve dışında da yatırımcıların ilgi odağı haline gelmeyi başardı.

İstanbul ve Tekirdağ'da fabrika kurmak isteyen ancak yer bulmakta sıkıntı çeken yatırımcı, İstanbul'a yakınlığı ile Kırklareli'ni tercih etmeye başladı. Bulgaristan'a ulaşımın sağlandığı Dereköy Sınır Kapısı'nın ve Karadeniz'e kıyısı bulunan İğneada Deniz Hudut Kapısı'nın bulunması da kenti cazip kılıyor.

Merkez ve Lüleburgaz ilçesinde üç OSB'de kurulu 380 fabrikadan yaklaşık 100'ü ihracat gerçekleştirirken, diğer firmalar ise ithalatın önüne geçilmesi için ciddi çalışmalar yürütüyor. Birçok fabrika Almanya, Amerika, Rusya, Bulgaristan ve Yunanistan başta olmak üzere 50 ülkeye tarım ile otomotiv aletleri, gıda ve tekstil ürünleri ihraç ediyor.

Bu fabrikaların yaklaşık 15'ini yabancı yatırımcılar oluştururken 5 fabrikanın da inşaat çalışmaları sürüyor.

- "İhracatı arttı, ithalat azaldı"

Kırklareli Valisi Osman Bilgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışmalarla ihracatın artarak, ithalatın azaltıldığını söyledi.

Kentteki birçok firmanın ihracata yönelik yatırımlarının bulunduğunu ifade eden Bilgin, "Bölgemizde yılın ilk 8 ayında 220 milyon dolara yakın bir ihracat rakamımız var. Özellikle Avrupa, Ortada Doğu, Afrika ve Güney Amerika gibi ülkelere ihracat gerçekleştiriyoruz. Ülkemizde ekonomik kriz var gibi gösterilmeye çalışılsa da biz yurt dışına ihracat yapmaya devam edeceğiz" dedi.

Şu anda sadece merkez OSB'de 5 bin işçi ihtiyacının olduğunu, bölgedeki işletmelerin işçi bulma konusunda ciddi sıkıntılar yaşadığını aktaran Bilgin, "İş verenlerin bununla ilgili talepleri çok yoğun. Özellikle Kırklarelili vatandaşlarımızı bu bölgeye gelerek istihdamla ilgili soruna katkı sağlamaya davet ediyoruz. Türkiye'de ekonomik kriz var denilse bile bölgemizdeki OSB'lerde yatırımlarımız hız kesmeden devam ediyor. Geçtiğimiz hafta 15 bin dönümlük bir parsel satışı gerçekleştirdik. Onun yanı sıra elektrik malzemeleri üreten bir firmamız bölgemizde yatırım yapacak." diye konuştu.

Son yıllarda yabancı yatırımcıların da bölgeye gelerek yer talep ettiklerini vurgulayan Bilgin, şöyle devam etti:

"Her sıkıntılı dönem aslında fırsat dönemidir. Biz bunu fırsat olarak görüyoruz. Bu nedenle yatırımcıları bölgemize bekliyoruz. Diğer OSB'lere baktığımız zaman oralarda rakamlar Türk lirası bazında, parsel fiyatları bizim bölgemize göre 10 kat daha fazla. Bu nedenle bizim bölgemiz çok avantajlı. Onun yanı sıra, ruhsat harçları, katılım bedellerini almıyoruz."

Kaynak: