‘Kırmızı et yemeyin’ demek yanlış"

Halk Sağlığı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, "kırmızı et yemeyin" demenin yanlış olduğunu söyledi.
‘Kırmızı et yemeyin’ demek yanlış"

Halk Sağlığı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, "kırmızı et yemeyin" demenin yanlış olduğunu söyledi.

Uzm. Dr. M. Emin Dinççağ, halk sağlığı açısından; etin kesiminde, taşınmasında, saklanmasında hijyen kurallarına dikkat edilmemesi gerektiğini ifade etti. Dinççağ, "Dini Bayramlarımızdan ikincisi Kurban Bayramı geldi. Kurban Bayramı kurban kesiminin bir ibadet olarak yerine getirildiği mübarek günlerimizdendir. Kurban Bayramı'nda kırmızı et tüketimi bu nedenle artacaktır. Yine bu günlerde yazılı ve görsel basında "et yemeyin, kırmızı ete dikkat" gibi çarpıcı, sansasyonel başlıkların çokça atıldığına da tanık olacağız. Ülkemiz protein tüketiminin dünyada en az olduğu ülkelerden biridir. Bu bakımdan çok değerli bir besin olan kırmızı etin yenilmesini önleyecek, bu tür sansasyonel demeç ve haberlere dikkat edilmesi gerekiyor. Çünkü, çok önemli protein kaynağı olan, esansiyel aminoasitler adı verilen vücutta çok gerekli bazı aminoasitlerin tek kaynağı olan kırmızı etin bu bayram günlerinde çocuklara, gebelere, anemi(kansızlık sorunu olanlara) bolca yedirilmesinde fayda vardır. Ancak, koroner kalp hastası olanlar, kalp krizi geçirenler, inme geçirmiş olanlar, gut hastaları ve LDL kolesterolü çok yüksek olanların et tüketiminde dikkatli olması; gerektiğinde bir hekimden bilgi alması uygun olur. Kalp damar hastalarının etin yağsız kısımlarını tercih etmeleri, haşlama yemeleri, et yerken sebze ve salata ile birlikte yemeleri daha uygun olacaktır. Çünkü kırmızı et protein ve yağ içeriği yüksek olan bir besindir. Kurban Bayramı'nda kırmızı et kadar sakatatlara da dikkat etmek gerekir. Zira sakatatlar, böbrek, dalak, karaciğer, bumbar gibi et ürünlerinde kolesterol içeriği çok yüksektir, bu yiyeceklerden kalp hastaları, inme geçirenler ve LDL kolesterolü yüksek olanların yememeleri önerilir. Hele yağda kavrulmuş sakatatlar kalp damar hastalarının sağlığını ciddi olarak olumsuz etkiler" dedi.

"Kurban Bayramı'nda acil servislere kalp hastalarının başvuruları artar"

Kurban Bayramı'nda acil servislere kalp hastalarının başvurularının arttığına dikkat çeken Dr. M. Emin Dinççağ, "Kurban Bayramı günlerinde, acil servislere, kalp damar hastalarının, yüksek tansiyon hastalarının, gut hastalığından tedavi olanların başvurularının arttığı dikkat çekmektedir. Bunun nedeni bayram günlerinde fazla miktarda yağlı, tuzlu kavurma ve kırmızı et yenilmesidir. Hele, yüksek tansiyonu olanların böbrek gibi sakatatları tercih etmeleri sakıncalıdır. İç yağı tüketimi, özellikle koroner kalp hastası olanlar için ciddi risktir. Zira iç yağı doymuş yağdır ve LDL (kötü kolesterolü) yükseltir. Kırmızı et, esansiyel aminoasitler yanında, kalsiyum, demir, çinko, B12, B6 vitaminlerince zengin kaliteli protein içeren, yenilmediğinde kansızlık,gelişme geriliği yapan önemli bir besin maddesidir" diye konuştu.

"Et ile bulaşabilen hastalıklar"

Kurbanlık hayvanların sağlıklı hayvanlardan seçilmesinin dinin de gereği olduğunu vurgulayan Dinççağ, "Halk Sağlığı açısından; etin kesiminde, taşınmasında, saklanmasında hijyen kurallarına dikkat edilmelidir. Et ile çeşitli paraziter hastalıkları, tenya, trişin, toksoplazmozis, salmonella(tifo), verem, şap, şarbon hastalığı, kist hidatik, brusella hastalığı bulaşabilir. Bunun için kesim öncesi sağlıklı hayvanlar kesimine dikkat edilmeli, kesim hijyenik ve temiz bir şekilde yapılmalı, taşırken hijyen kurallarına dikkat etmeli ve eti iyi pişirdikten sonra yenilmelidir" şeklinde konuştu.

‘Kırmızı et yemeyin’ demek yanlış

Kaynak: