Kırşehir'de arpa, buğday ve nohut aynı anda hasat ediliyor

Kırşehir'de arpa, buğday ve nohut aynı anda hasat ediliyor

Kırşehir'in Kaman ilçesinde çiftçiler, sıcak hava nedeniyle hemen hemen aynı zamanda olgunlaşan arpa, buğday ve nohutu bir arada hasat etmek zorunda kaldı. Çiftçiler, arpayı bitiremeden buğday, buğdayı harmandan kaldıramadan nohut hasadına başladı.

Kaman Ziraat Odası Başkanı İbrahim Öncül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 40 yıldır çiftçilik yaptığını, ilk defa bu sene arpa, buğday ve nohudun aynı anda hasadına şahit olduğunu söyledi. 

Kaman için 2016'nın ilginç bir yıl olduğunu belirten Öncül, "Bu yıl arpa, buğday ve nohut aynı anda hasat ediliyor. 53 yaşımdayım, 13 yaşımdan beri çiftçiyim. Bu duruma ilk kez rastlıyorum. Buğdaylar tam bitmeden nohut hasatları başladı. Kaman’da yaklaşık 200 bin dönüm buğday, 180 bin dönüm arpa ve 170 bin dönüm de kayıtlı nohut ekim alanımız var. Rekolte buğdayda iyi, ama fiyat kötü. Nohutta verim kayıpları var. Geçen sene dönümde 200 kilo civarında almıştık, bu sene 90-100 kilo civarında bekliyoruz." diye konuştu.

Öncül, verim olarak dönüm başına arpada 350, buğdayda 400 kilo rekolte beklediklerini bildirdi.

Benzer köyünde çiftçilik yapan Asım Gökalp de daha buğday hasadı bitmeden nohut hasadına başlandığını dile getirerek, yoğun bir dönem geçirdiklerini ifade etti.

Mazot, gübre, nakliye ve süneyle mücadele gibi giderler artmasına rağmen buğdayı istedikleri fiyata satamadıklarından yakınan Gökalp, "Toprak Mahsulleri Ofisi ekmeklik buğdayın fiyatını 910 kuruş olarak açıkladı, ama buğdaylarımız yemlik olarak yazılıyor, 765 kuruştan işlem görüyor." dedi.