“Kırtasiyede fiyata değil sağlığa bakın”

Okulların açılmasına az bir zaman kala, kırtasiye ürünleri raflardaki yerini aldı. Konya’da hizmet veren kırtasiyeciler de, yeni başlayacak eğitim öğretim yılında öğrencilere daha iyi hizmet vermek için hazırlanıyor.
“Kırtasiyede fiyata değil sağlığa bakın”

Okulların açılmasına az bir zaman kala, kırtasiye ürünleri raflardaki yerini aldı. Konya’da hizmet veren kırtasiyeciler de, yeni başlayacak eğitim öğretim yılında öğrencilere daha iyi hizmet vermek için hazırlanıyor. Tercih edilecek kırtasiye ürünlerinde TSE damgasının mutlaka olması gerektiğini ifade eden esnaf, vatandaşları Çin malı ürünlere karşı uyardı.

Konya’da kırtasiyeciler, yeni başlayacak eğitim öğretim yılında öğrencilere daha iyi hizmet vermek için hazırlanıyor. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda ve üniversitelerde yeni dönemin başlamasına sayılı günler kala, Konya’da kırtasiyeciler de öğrencilerin bütün ihtiyaçlarını karşılamak için yoğun çalışmalara başladılar. Kırtasiye ürünlerin fiyatında geçen seneye göre artış olduğu öğrenildi. Kırtasiye ürünleri, 20 milyona yakın öğrenciyi ve velileri de yakından ilgilendiriyor. Kırtasiyeciler, Çin malı ürünlerin tercih edilmemesi gerektiğini belirterek kaliteli ve sağlıklı kırtasiye ürünlerinin güvenilir kırtasiyelerden alınabileceğinin uyarısında bulunuyor. Kırtasiyeci Abidin Balcı, “Çin malı, Japon malı ürünleri vatandaş uygun diye seçiyor ama çocukların sağlığının düşünülmesi lazım. Bu yüzden TSE damgalı ürünlere başvururlarsa iyi olur. Çin malı ürünlerin hem kalitesi bakımından hem de sağlık bakımından pek uygun görmüyoruz” şeklinde konuştu.

kirtasiye-urunleri-2.jpg

DİKKAT CİLDE ZARAR VEREBİLİR!

Balcı, bir kırtasiye ürünü alınırken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle anlattı: “İlk önce cilde zarar vermeyen boyaları tercih etsinler. Çünkü yüz boyaları ve parmak boyaları oluyor. Kalitesine dikkat edilmediği takdirde çocuğun cildine ciddi zararlar verebilir. Özellikle oyun hamurlarının da kaliteli olması lazım. Örnek olarak, Lets Oyun Hamuru buğday unundan yapılıyor. Çocuk bilinçsizce yediği zaman bir sorun olmaz ama aşırı yerse yine bir zararı olabilir.  Diğer oyun hamurları plastik olduğu için oldukça zararlı.”

kirtasiye-urunleri-3.jpg

“GEÇEN SENEYE GÖRE FİYATLAR ARTTI”

Vatandaşların fiyatlardan dolayı yerli ürünleri tercih etmediklerini belirten Balcı, “Çoğu firma dolar bazlı çalıştığı için fiyatlarda hissedilir bir artış yaşandı. Bazı ürünler yurt dışından geldiği zaman mutlaka zam olasılığı oluyor. Kırtasiye ürünlerinde geçen seneye oranla yaklaşık yüzde 10’luk bir artış var. Bunu vatandaşa anlatmakta güçlük çekiyoruz açıkçası” şeklinde konuştu.

kirtasiye-urunleri-4.jpg

“KALİTEYE DEĞİL FİYATA BAKIYORLAR”

Yoğunluğun genellikle okulların açıldığı zaman başladığını kaydeden Balcı, “Kırtasiye malzemelerinde öğretmenlerin dedikleri önemli. Bundan 3 sene öncesine kadar veliler ürünlerin kalitesine çok dikkat ediyordu. Son 3 sene içerisinde gelen zamlardan dolayı fiyat anlamında daha ucuz ürüne yöneliyorlar. Marketin aldığı ürün ile kırtasiyenin aldığı ürün bir olmuyor. Benim elimde 14 liraya da kuru kalem var 25 liraya da kuru kalem var. Fiyatlar marka ve kaliteye göre değişiyor” ifadelerini kullandı.

kirtasiye-urunleri-5.jpg

BİR KIRTASİYE ALIŞVERİŞİ 400 LİRAYI BULUYOR

Ortalama bir kırtasiye alışverişinin 400 lirayı bulduğunu söyleyen Balcı şunları aktardı: “Kaplık 3 lira, yapıştırıcı 4 lira, 10’lu fon kartonu 16 lira, sayı seti 7 lira, ataş 1,50 lira, flüt 12 lira, 12’li kırmızı kopya kalemi 21 lira, tahta kalemi 2,50 lira, küçük 12’li sulu boya 15 lira, 12’li pastel boya 13 lira, 40 yaprak defter 1,50 lira, 12’li kuru boya 14 lira, matara 17 lira, beslenme kabı 17 lira, beslenme çantası 25 lira, sırt çantası 90 lira… Kabaca bir hesap yaptığımız zaman yaklaşık 300 lirayı buluyor ancak çoğu üründen birkaç tane daha alınacağını düşünürsek fiyat 400’ü bulur.”

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ