“Kitap’tan Uzak Kalmak Susuzluktan Beter”

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin her yıl düzenlediği, Mevlana Kültür Merkezi’nde devam eden Konya Kitap Günleri’ne her gün yazarlar gelmeye devam ediyor. Fuara katılan yazarlar gün boyunca kitaplarını imzalarken kimi yazarlar da konferans veriyor.
“Kitap’tan Uzak Kalmak  Susuzluktan Beter”

Konya Kitap Günleri’nde, kitapseverler Mevlana Kültür Merkezi’nde yazarlarla buluşmaya devam ediyor. Fuarı ziyaret eden Konyalılar hem kitaplarını imzalatıyor hem de yazarlarla sohbet etme imkânı buluyor.

“GÖNÜL FREKANSINI YAKALAYINCA OKUYUCU SENİ BULUR”

50 yıldır çeşitli konularda kitaplar yazan Vehbi Vakkasoğlu’da Konya Kitap Günleri’ne katıldı. Kitap okuma oranının artmasında yazarlara çok büyük sorumluluklar düştüğünü belirten Vakkasoğlu; “Ben 50 yıldır yazıyorum. Kitaplarımda çeşitli konulara değinmeye çalışıyorum. Çanakkale kitaplarım var mesela. Çanakkale de harpı darbı anlatmamın anlamı yok. Ama Çanakkale’de ki zaferin perde arkasında ne vardı insani boyutunda ne vardı bu güzellikleri ortaya çıkarıyorum. Çanakkale’de dedelerimizin düşmana gösterdiği insanlığı biz bugün barış zamanında vatandaşlar olarak birbirimize göstersek hepimiz kardeş oluruz. Ben bu sevgiye barışa katkıda bulunmayacaksam neden Çanakkale’yi anlatayım. Tarih kitaplarımda insani boyutlar ön plandadır. Biyografi kitaplarım var. Mehmet Akif’in, Mevlana’nın övülmeye ihtiyacı yok. Ama bunlardan bize neler kaldı önemli olan bu. Bir de eğitim kitaplarım var. Meslek hatıralarımı anlattım. Anne babalara, öğretmenlere bir şeyler katsın diye. Maalesef kitap okumanın karşısında sosyal medya gibi güçlü bir rakip var. Makineler çok cazip hale geldi fakat pes etmemek lazım. Yazar olarak benim onlarla yarışmam lazım. Kitap okunmuyor sözünü ben kabul etmiyorum. Okunmuyorsa yazar iyi yazmamıştır. Bu millet biraz zor okuyor ama gönül frekansını tutturursanız bir köşede gelip sizi buluyor. Sadece suç okumayanda değil. Yazar olarak kendimde de hata bulmam lazım. Demek ki aşkla aranıp bulunacak kitaplar yazmamışım. Bu söylem kitap okumayı artırmadığı gibi, okumayanların daha çok moralini bozup kitaptan daha çok uzaklaştırıyor.” ifadelerini kullandı.

“BU TÜR FUARLAR ŞEHRİN TANITIMINA KATKI SAĞLIYOR”

Yazar Nuri Pakdil’in yayımcısı ve aynı zamanda yazar olan Necip Evlice; “Kahramanmaraş doğumluyum, Ankara’da yaşıyorum. Edebiyat dergisi yazar ve şairlerindenim Nuri Pakdil’le beraber uzun süreden beri yayın hayatındayım. Nuri Pakdil’in bütün kitaplarını yayınlayıp insanlara ulaştırma işlemini ben yapıyorum. Burada bulunma nedenim de Nuri Pakdil’le söyleşi yapacağım. İnsanlar kitap evine gidip gezme alışkanlığı edinemiyorlar ama yılda bir kez olan kitap fuarlara gidip orda birçok kitabı görme imkânına kavuşuyorlar ve yazarları da görme imkânına kavuşuyorlar. Bu anlamda bir iklim oluşuyor. İklimi yaşama açısından okuyucuların önemli diye düşünüyorum. Bu tür fuarlar şehrin tanıtımına katkı sağlıyor aynı zamanda yazarlar şehre gelip okuyucularla buluştukları için birtakım anılarla dönüyorlar. Çok kalabalık bir kitle var iyi organize edilmiş, çok başarılı buldum.” şeklinde konuştu.

“KEŞKE BÜTÜN FUARLAR, KONYA’DA Kİ GİBİ OLSA”

Konya’ya fuar için Isparta’dan gelen roman yazarı Bekir Manav kitapları hakkında bilgi verdi. Tarihi roman yazmanın zorluğundan bahseden Manav; “Ben edebiyatçıyım. Son dönemlerde tarihi roman üzerine ve tarihi çocuk kitapları üzerine çalışmalarımız var. Tarihi roman yazmak çok zordur. Tarihçilerden destek alıyoruz, kaynaklardan yararlanıyoruz fakat tarihi roman yazarken o şahsiyetin tarihi kaynaklarına bağlı olmak zorundasınız. Aksi takdirde ortaya hoş şeyler çıkmaz. İkisini birleştirip iyi şeyler yapabilmek için Ertuğrul Gaziyi ve Osman Gaziyi tanıtmak tanımayan gençliğimize bunu anlatabilmek için mücadeleye girdik. Çok güzel tepkiler alıyoruz. TV dizilerinin bunda çok güzel etkileri var. Diriliş dizisi ile ecdadımızın tanıtılmasının büyük katkıları var. Bu vesile ile ecdadımızı ve tarihi güzel bir edebi dille çocuklarımıza tanıtarak onlara sevdirmeye çalışıyoruz.” şeklinde konuştu. Konyalıların fuara ve kitaba ilgisini çok beğendiğini vurgulayan Manav; “Ben Isparta’dan kitaplarımızı Konyalılarla buluşturmak için geldim. Konya müthiş ve özel bir şehirdir. Konya’da aşk var, sevda var, kitap var, bir nesil var. Ben bütün şehirlerdeki fuarlara katılmaya çalışıyorum. Ama Konya’da ilgiyi daha başka, daha güzel buluyorum. İnsanları daha sıcak buluyorum. Konya’da müthiş bir ambiyans var. Bunda yönetiminde etkisi var. Onlarında desteği sayesinde böyle oluyor. Bazı illerde, fuarlarda yönetimler çakışabiliyor. Ama Konya böyle değil. Kültüre, kitaba değer veren bir şehir. Bu sene ki katılımın güzel olacağını tahmin ediyorduk ve hakikaten de öyle oldu. Keşke 14 gün değil daha fazla olsa, Konyalılarla daha fazla beraber olsak. Keşke bütün fuarlar Konya’da ki gibi olsa.” İfadelerini kullandı. Herkesi kitap fuarına davet eden Bekir Manav; “İnternet üzerinde çoğu kitabın artık pdf olarak yasadışı yollarla paylaşımları mevcut. Gerçek okuyucu kitaba dokunmadan sayfaların kokusunu almadan hiçbir zaman zevk almayacaktır. Bu yüzden mutlaka gelsinler ve kitaba dokunsunlar.” dedi.

“TAMAM, BU İŞ OLMUŞ”

Ağırlık olarak çocuk romanları yazan Nurettin Iğci; “Çocuklara geniş bir yelpazede kitaplar yazdım. Okumayı hiç sevmeyen bile kitaplarımı sevebilir. Fıkra, bilmece, karikatür, gezi kitabı gibi çeşitli türlerde kitap yazıyorum. Amaç onlara okumayı sevdirmektir. Konya’ya da bu amaçla geldim. Burada yeni çocuklarla tanışmak sohbet etmek,  belki üç beş çocuğu yazarlığa özendirmek istedim. Konya’daki kitap fuarını çok iyi buldum. Fuara gelirken bile sabah kapının önünde çocukları görünce ‘tamam bu iş olmuş dedim.’ Kitaplarım çocuklar üzerinde etkili olduğunu düşünüyorum. Anne –babaların dönüşleri oluyor; ‘benim çocuğum kitap okumayı çok sevmiyordu ama sizin kitaplardan sonra sevmeye başladı’ diye. İşte bir yazar olarak en keyif aldığım sözlerden biri  bu bunu işitirsen ne yorgunluğun kalıyor ne de zorluklar.” ifadelerini kullandı.

“KİTAPSIZ KALAN ÇOCUK, SUSUZ KALAN AĞAÇ GİBİDİR”

Hem yetişkinler hem çocuklar için kitaplar yazan Tekin Yılmaz; “Kitap fuarını çok güzel buldum. İlk defa Konya’ya geliyorum. Bana çok değişik geldi. Müthiş bir izdiham, çok büyük bir istek çocukların bu ilgisi beni çok mutlu etti. Kitap okuma alışkanlığını çocuklara kazandırırsak geleceğimizi inşa ederiz. Mutlaka bu sevgiyi ve alışkanlığı kazandırmalı. Anne babalar çocuğa bunu sevdirecek. Okumadığımız için başımıza her türlü felaket geliyor. Bilenle bilmeyen bir olur mu? Zümer suresi 9.ayet, hep okuldan beklenmemeli anne babalar bu konuda çocuklarına aşılamalı. Susuz kalan bir ağaç kurumaya mahkûmdur. Kitapsız kalan çocukta susuz kalan bir ağaç gibidir.” şeklinde konuştu.

“ÇOCUKLARI İYİ KİTAPLA BULUŞTURMAK LAZIM”

Yazar Fatih Turanalp ise; “Beyaz Bulut dergisinin genel yayın yönetmeniyim. Beyaz bulut dergisi Konya merkezli iki ayda bir yayın yapan çocuk edebiyatı dergisi. İçerisinde öyküler, şiirler var. Bu dergiyle 4.yılımız ve çocuk edebiyatının bayrağını gücümüz yettiğince taşımaya devam edeceğiz inşallah. Her yaştan kişilerin okuyabileceği bir kitap bu anlamda bize olumlu geri dönüşler geliyor. Çocukların kitaplara çok ilgili olduğunu görüyorum ancak biraz anne babalar kitap alma konusunda cimri davranıyorum sanırım. Ancak çocukların kitapla doğrudan buluşması güzel. Böyle bir organizasyonu gerçekleştiren herkese teşekkür ediyorum.  Genelde çocuklar kitap okusun da nasıl okursa okusun diye bir algı var. Bence çocukları iyi kitapla buluşturmak lazım. Okuma zevki uyandıracak, çocuğu kendisine bağlayacak ve çocukta ufuk uyandıracak kitaplarla tanışması çok önemli. Bu şekilde, çocuklarda zengin içerikli hayal güçlerini zenginleştirecek kitaplarla tanışabileceklerdir diye düşünüyorum.” dedi.

Türkiye’de ilk olarak tramvaylar fuar boyunca öğrencilere ücretsiz olacak. Sadece fuarın bulunduğu hattaki tramvaylar değil, Bosna dâhil öğrenci kimliğini gösteren herkes fuar boyunca tramvaylara ücretsiz binebilecek.

BÜŞRA AKSAKBAĞI / YENİ HABER GAZETESİ