Kızartmayı sevenler dikkat! Bu yönteme bayılacaksınız

Yemesi oldukça pratik, yapması ise biraz zor olan kızartmayı sevmeyen yoktur sanırım. Özellikle Pazar kahvaltısının vazgeçilmesi olan kızartma yapmanın püf noktaları… Eviniz üstelik asla yağ kokmayacak. İşte aşçıların bildiği o yöntemler...
Kızartmayı sevenler dikkat! Bu yönteme bayılacaksınız

Evde kızartma yaparken birçok kişi evin yağ kokmasından rahatsız olur. Bazı ev hanımları ise etrafa sıçrayan yağlardan dolayı endişe duyar. Artık kızartma keyfiniz sorun olmaktan çıkacak. Mutfakta kızartma yapacağımızda, en korktuğumuz ve başımıza gelen şey yağın sıçramasıdır. Mutfağın zemini, ocak, çevresindeki çaydanlık ya da diğer tencereler yağ içinde kalır. Aynı zamanda daha büyük bir risk oluşabilir. Kendimizi yakabiliriz. Tüm bu olanları engellemek mümkün.

kizartma-1.jpg

İŞTE O YÖNTEM

Öncelikle kızartma yapacağınız tencere ya da tava kesinlikle kuru olmalı. Su, yağın sıçramasına neden olur. Tencerenizi/tavanızı yeni yıkadıysanız bir kağıt havlu yardımıyla tamamen kurulayın.

Bu noktada yapmanız gereken şey olabildiği kadar derin bir tencere ya da kızartma tavası kullanmak olmalı. Çünkü yağ sıçrarsa derin bir tencerede olacağı için hiç etrafa saçılmayacaktır.

Kızartma yapacağınızda yağın sıcaklığını kontrol edin. 180 derece civarında olmalıdır. Eğer dereceniz yoksa bir ekmek parçası ya da sarımsak, tuz gibi şeyler kullanarak anlayabilirsiniz. Eğer yağ çok köpürürse, o zaman sıcaklığın aşırı yükseldiğini, biraz soğuma gerektiğinin sinyalini size verir.

Yağın dumanının tütmemesine çok özen gösterin. Eğer tütme olursa anlayın ki o yağ yanmıştır ve lezzetsiz bir yiyecek yiyeceksinizdir.

Kızartma yaparken yağın sıçramaması için en önemli noktalardan biri de kızartacağınız yiyeceklerin kuru olmasıdır. Patates kızartacaksanız fazla nemini mutlaka alın. Patlıcan kızartacaksanız acı suyunu aldıktan sonra mutlaka patlıcanları süzüp kurulayın. Çünkü su ne kadar çoksa, yağ o kadar sıçrar.

Dondurulmuş bir ürün yiyecekseniz 10 dakika kadar çözdürüp öyle kullanın ki fazla buzunu bıraksın. Bu da sıçramayı engeller.

Sıçramayı azaltmak için kızartacağınız ürünü içinde bırakacak kadar yağ kullanın. Böylece yiyeceğiniz, tamamen yağa batacaktır.

kizartma-2.jpg

 Editör