KKTC'de hükümeti kurma çalışmaları

KKTC'de hükümeti kurma çalışmaları

 KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, hükümeti kurma görevini Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler (CTP-BG) Girne Milletvekili Ömer Kalyoncu’ya verdi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Girne Milletvekili Ömer Kalyoncu'yu Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kabul etti.

Akıncı, Özkan Yorgancıoğlu’nun 3 Temmuz Cuma günü Başbakanlık görevinden istifa etmesinin ardından, Kalyoncu'yu hükümeti oluşturmakla görevlendirdi. KKTC'de Anayasa’ya göre Kalyoncu’nun on beş gün içinde oluşturacağı Bakanlar Kurulu’nu Cumhurbaşkanı’na sunması veya görevi iade etmesi gerekiyor.

Cumhurbaşkanı Akıncı, burada yaptığı açıklamada, siyasi partilerle yaptığı görüşmelerin neticesinde hükümet kurma görevini, KKTC Cumhuriyet Meclisi’nde çoğunluğu sağlayabilecek bir milletvekili olarak CTP-BG Girne Milletvekili Kalyoncu’nun üstlenmesi kanaatine vardığını söyledi.

Temaslarında başka bir alternatifin söz konusu olmadığını da belirten Akıncı, yaptığı görüşmelerde siyasi partilerin hemen hemen tümünün Ömer Kalyoncu konusunda olumlu görüş beyan ettiğini, kendisinin de Kalyoncu hakkında her hangi bir tereddüdü bulunmadığını ifade etti.

Akıncı, ayrıca, Anayasa’nın Cumhurbaşkanı’na verdiği yetkiye dayanarak, Bakanlar Kurulunu oluşturması yönünde Başbakanlık görevini Kalyoncu’ya verdiğini açıkladı.

Mevcut koşullarda hükümet boşluğu yaratılmaması gerektiğini vurgulayan Akıncı, “Yeni bir hükümetin bir an önce kurulmasında büyük yarar var. Hem iç konularımızın beklemeye tahammülü kalmaması açısından hem de yürütmekte olduğumuz Kıbrıs sorununda hükümet’le Cumhurbaşkanlığı’nın birlikte hareket etmesini gerektiren durumlar söz konusu olmaktadır” diye konuştu.

- "Bakanlar kurulu’nu en erken zamanda sunmak için çalışacağım"

Girne Milletvekili Ömer Kalyoncu da Anayasal sınırlar içerisinde, en erken zamanda Bakanlar Kurulunu Cumhurbaşkanı’na sunmak için gerekli çabayı ortaya koyacağını söyledi.

Memleketin hükümetsiz kalmaması gerektiğini belirten Kalyoncu, "Erken zamanda yeni bir hükümet kurulması gereği ortadadır, mevcut sorunlarımızın üstesinden gelecek bir hükümet oluşması gerekiyor. Ülkemizin refaha ve ilerlemeye ihtiyacı var. Yeni kurulacak hükümetin bu yönde gerekli çabayı ortaya koyması için üzerime düşen görevi yapacağım" dedi.

Siyasi partilerle görüşmeler konusunda henüz bir programlarının bulunmadığını, atılacak adımın partisinin yetkili kurullarıyla yapılacak görüşmede belirleneceğine işaret eden Kalyoncu,  CTP-BG’nin bugüne kadar siyasi partilerle yaptığı görüşmeler neticesinde henüz bir hükümet modeli oluşmadığına dikkati çekti.

KKTC Anayasası’na göre, Bakanlar Kurulunu kurma görevini alan milletvekili, bu görevi en geç on beş gün içinde tamamlamak veya görevi geri vermekle yükümlü. Bakanlar, milletvekili olmayan kişiler arasından da atanabiliyor ancak Cumhuriyet Meclisi’nde oy kullanamıyor.

Anayasaya göre, Başbakan ve bakan olan milletvekilleri, Meclis üyeliğini sürdürürken, yeni Bakanlar Kurulu Cumhurbaşkanı’nca atanıncaya kadar, mevcut Bakanlar Kurulu görevine devam edecek.

Parlamentoda 50 milletvekili bulunduran KKTC Cumhuriyet Meclisinde CTP-BG 21, Ulusal Birlik Partisi (UBP) 18, Demokrat Parti- Ulusal Güçler (DP-UG) 8 ve Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) 3 milletvekiliyle temsil ediliyor.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu,  14 Haziran'daki CTP-BG Kurultayı'nda Mehmet Ali Talat'ın Parti Genel Başkanlığı'na seçilmesinin ardından 3 Temmuz'da Cumhurbaşkanı Akıncı'ya hükmetin istifasını sunmuştu.