"Kobani Protestoları: İnsan Hakları İhlalleri" raporu

"Kobani Protestoları: İnsan Hakları İhlalleri" raporu

Uluslararası Af Örgütü, kamuoyunda, 6-8 Ekim olayları olarak bilinen, "Kobani Protestoları: İnsan Hakları İhlalleri" raporunu açıkladı.

 Uluslararası Af Örgütü temsilcilerinin, mağdur ve yakınları, devlet kurumları, belediye yetkilileri, siyasi partiler, aktivistler ve sivil toplum kuruluşları ile yaptıkları görüşmeler sonucunda hazırlanan 22 sayfalık raporda, 6 Ekim 2014'te başlayan olaylarda 40'tan fazla kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

Raporda, ölümlerin ağırlıklı olarak Diyarbakır, Gaziantep ve Siirt'te gerçekleşirken, Adana, Batman, Bingöl, İstanbul, İzmir, Mardin, Muş ve Van'da da hayatını kaybedenlerin olduğu, ekim ayında büyük ölçüde sona eren çatışmaların, 2014'ün Aralık ayı ile 2015'in Ocak ayında Şırnak'ın Cizre ilçesinde tekrar baş gösterdiği ifade edildi.

Aralarında 16 yaşındaki Yasin Börü'nün de bulunduğu 4 gencin Diyarbakır'da öldürülmesi, Gaziantep'te göğsünden ve sırtından dört kurşunla vurulduktan sonra belden aşağısı felç olan 19 yaşındaki S.S, Cizre'de polis kurşunuyla hayatını kaybeden 12 yaşındaki Nihat Kazanhan ve Varto'da başından vurulduktan sonra yaşamını yitiren Hakan Baksur vakalarına yer verilen raporda, yetkililerin konuya ilişkin tepkilerinin yetersiz kaldığı öne sürüldü.

Raporda, şiddetli protestolar sırasında, polisin sivilleri koruyamaması ve aşırı güç kullanımının yaralanmaların artmasına neden olduğu savunuldu.

- "Hala netlik kazanmadı"

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Araştırmacısı Andrew Gardner, yaptığı açıklamada, yaşananlardan gerekli derslerin alınması, planlamaların yapılması ve gelecekte olabilecek şiddet içerikli çatışmalarda uygulanabilmesinin gerekliliğini vurguladı.  

Gardner, "Polisin kötü niyetli olarak silah kullandığı iddia edilen olayların, soruşturulamaması sebebiyle birçok olayda ateşli silah kullanımına yol açan koşullar, Kobani gösterilerinden neredeyse bir yıl sonra hala netlik kazanmamıştır" dedi.