Kobanililer için 35 bin kişilik yeni çadır kent

Kobanililer için 35 bin kişilik yeni çadır kent

Suruç ilçesinde Suriyeli Kürtler için yaptırılan 35 bin kişilik yeni çadır kente, sığınmacı alımları devam ediyor.   

İlçede AFAD ve bazı belediyelerin kurduğu geçici barınma merkezlerinde kalan Suriyeli Kürtler, yapılan kayıt işlemlerinin ardından Türkiye'nin en büyük çadır kentti özelliği taşıyan Suruç'taki çadır kente yerleştiriliyor. Sığınmacılara soba, halı ve bazı eşyaların yanı sıra sıcak yemek de dağıtılıyor.

Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dün itibarıyla çadır kentte sığınmacı kabul etmeye başladıklarını, ilk etapta 85 ailenin yerleştirildiğini söyledi. 

Bu sabah da 400 sığınmacıyı çadır kentte yerleştirdiklerini belirten Çiftçi, işlemler sırasında herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını ifade etti.

Yerelde bazı siyası grupların Kobanililerin çadır kente gelmesini istemediğini vurgulayan Çiftçi, "Kobanili kardeşlerimiz buraya gelmeyi istiyorlar" dedi.

Zamanla çadır kentteki imkanların daha iyi ve güzel olduğunun görüleceğine işaret eden Çiftçi, şöyle devam etti:

"Çünkü bizim herhangi bir siyasi çıkarımız, farklı duygumuz ve düşüncemiz yok. Tek amacımız ve düşüncemiz devlet olarak bizde misafir kaldıkları sürece bu insanlara en iyi hizmeti sunabilmek. Başka hiçbir düşüncemiz yok. Burası şu anda sığınmacılara yönelik kurulan en büyük yer. AFAD'ın kurduğu bu çadır kentteki imkanların dünyanın hiçbir yerinde olmadığını düşünüyorum. Bu misafirlerin mağduriyeti üzerinde yeni mağduriyetler oluşturulmamalı. Böyle düşünen kesimler de bu insanların mağduriyetini kullanmamalı. Burası dışarıda anlatıldığı gibi 'girişi olup, çıkışı olmayan yer' değil. Aksine giriş çıkışlar serbest. Burada herkes özgür ve özgürce hareket edebiliyor."

Dışarıda çalışmak isteyenlerin her zaman gidip çalışabileceklerini aktaran Çiftçi, "Kobanli kardeşlerimizi dışarıdaki yanlış ifadelerin etkisinden kurtulup çadır kente davet ediyoruz. Gün içerisinde bin 500 sığınmacıyı çadır kente yerleştirmeyi planlıyoruz" diye konuştu.

Suriyeli Nebo Merkel de çadır kentte sunulan imkanların daha iyi olduğunu belirterek, diğer sığınmacıları bir an önce çadır kentte barınmaya çağırdı.