KOBİ’ler ve ihracatta ‘5N 1K’

Konya Tesisat ve İnşaat Malzemecileri Derneği (KONTİMDER) Bilgi Aktarım Programına Şefik Ergönül konuk oldu. ‘İhracatta 5N 1K’ konulu sunum yapan Şefik Ergönül, Türkiye ihracatını, KOBİ perspektifinden ve dünya dış ticareti açısından değerlendirdi
KOBİ’ler ve ihracatta ‘5N 1K’

Dünya Gazetesi İhracat Sohbetleri yazarı, T. İş Bankası’nın www.istekobi.com.tr sitesinin uzman Dış Ticaret Danışmanı ve Tauruswise Danışmanlık firmasının kurucu ve yöneticisi  olan Şefik Ergönül, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Birleşmiş Milletler Uluslararası Ticaret Merkezi verilerini,  küresel ihracat hareketleri ile Türkiye ihracatını kıyaslamalı olarak anlattı. KOBİ’ler ile büyük işletmeler arasındaki farkları ifade eden Ergönül, “TÜİK verilerine göre, her ne kadar Türkiye’deki tüm işletmelerin yüzde 99,9’ı KOBİ ve istihdamın yüzde 76’sını KOBİ’ler yaratmış olsa da ne yazık ki katma değerin ancak yüzde 53,3’ünü KOBİ’ler yaratmaktadır. Buna rağmen ücretlerin ancak yüzde 53’ünün KOBİ’ler tarafından ödenmekte ve maalesef ciroların da yüzde 38’ini yapabilmektedir.” diye konuştu.  

Dünyanın en büyük 15 ihracatçı ülkesi ile en büyük 15 gıda ihracatçısı ülke arasındaki bağlantıya dikket çeken Ergönül, “En büyük ihracatçılar arasında yer alan 8 ülkenin, yine en büyük  15 gıda ihracatçısı durumunda. Bu verilerden hareketle, sanayi ihracatının üzerine giderken, gıda üretimini ve ihracatını ihmal etme lüksümüz yok.” dedi.  

Büyük işletmelerin Türkiye ihracatındaki payının, yıllardır yüzde 60 seviyelerde gerçekleştiğini belirten Ergönül, KOBİ’lerin ihracat yapamama nedenlerini anlattı. KOBİ’lerin neden ihracat yapmaları gerektiğini, ihracatın KOBİ’lere getirilerini ayrıntılı olarak dile getiren Ergönül, KOBİ’lerin, ihracatta karşılaştığı sorunları ve çözüm önerilerini dile getirdi. Ergönül, şöyle konuştu: “5N 1K sorularının ruhuna uygun bir şekilde, KOBİ’lerin ihracat yönelebilmek için;  Ne yapmaları ve ne zaman yapmaları gerektiğini, nerede sorunlarına çözüm bulabileceklerini, nasıl bir planlama ve uygulama yapacaklarını, niçin, neleri yapmaları ve kimin bu işleri yapması gerektiğini sorularının iyi cevaplanması gerekiyor.”

Sunmun ikinci bölümünde de Tauruswise Uzman Danışmanı Rifat Ay, KOBİ’lerin ihracata yönelebilmek için öncelikle firma içi değerlerin düzeltmesi gerekliliğini ifade etti. İhracatta rekabet edilebilirliğin sağlanabilmesi için maliyetlerin, işletme içi uygulamalarla azaltılabileceğini vurgulayan Ay, “Yalın üretim uygulamaları ile maliyetlerin zaman esaslı ölçümlerle yapılması gerekir. Toplanacak bu verilerle israf engellenebilir ve etkin kaynak kullanımı sağlanabilir. Bu şekilde çalışan KOBİ’ler karlı fiyatlandırmalarla rekabetçi teklifler verebilir ve uluslararası pazarlarda daha başarılı olabilirler.” diye konuştu.