Kocaeli'de uluslararası katılımlı "23 Nisan" korteji

Kocaeli'de bu yıl 10.'su düzenlenen "23 Nisan Uluslararası Bilim ve Çocuk Festivali", 41 ülkeden bin çocuğun kortej yürüyüşüyle başladı
Kocaeli'de uluslararası katılımlı "23 Nisan" korteji

KOCAELİ (AA) - Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 10.'su düzenlenen "23 Nisan Uluslararası Çocuk ve Bilim Festivali" kapsamında 41 ülkeden bin çocuk, İzmit'te kortej yürüyüşü yaptı.

Kültür Tepesi'nden başlayan kortej yürüyüşüne katılan 41 ülkeden bin çocuk, geleneksel kıyafetleriyle Kocaelilileri selamladı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bahçesinde tamamlanan kortej yürüyüşüne katılan çocukları, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ve Genel Sekreter İlhan Bayram ile diğer ilgililer karşıladı.

Renkli görüntülere sahne olan etkinlik, vatandaşlardan da ilgi gördü.

- "23 Nisan Türkiye'nin en önemli tarihlerinden biri"

Karaosmanoğlu, kortej yürüyüşünün ardından gerçekleştirilen törende yaptığı konuşmada, 23 Nisan'ın Türkiye'nin en önemli tarihlerinden biri olduğunu söyledi.

Millet olarak 1. Dünya Savaşı'nda büyük acılar yaşadıklarını dile getiren Karaosmanoğlu, "Şehit düşen çocuklarımız vardı. Savaştan çıktığımızda yaralıydık. Binlerce çocuğumuz öksüz ve yetim kalmıştı. 23 Nisan, hüzünden çıkarttığımız sevinçtir. Yeniden başlamanın, verdiği neşedir. O gün, dünyada hiçbir çocuk kimsesiz kalmasın diye yemin ettik. Ettiğimiz bu yemini her 23 Nisan'da dünyaya bir kez daha ilan ediyoruz." diye konuştu.

Karaosmanoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın ülkenin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından armağan edildiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Sizler, dünyanın 41 ülkesinden geldiniz. Sevincimize ortak oldunuz. Kocaeli'de bir hafta misafirimiz olacaksınız. 23 Nisan'ı birlikte kutlayacak, sizin için hazırladığımız eğitim ve eğlence fuarımızda çok eğleneceksiniz. Çok şey öğrenecek, ülkenize sevgiyle güzel hatıralarla döneceksiniz. Bizim çok önemli bir geleneğimiz var. Sevdiğimiz insanları, evlerimizde misafir ederiz. Sizleri de Kocaeli'de yaşayan ailelerimiz misafir edecek. Türk misafirperverliğini çok yakinen göreceksiniz."

Tören, Karaosmanoğlu'nun 41 ülkeden gelen öğretmenlere hediye takdiminin ardından sona erdi.

Kente gelen 41 ülkeden bin çocuk, yarın Kocaeli Bilim Merkezi ve Seka Kağıt Müzesi'ni ziyaret edecek. Dünya çocukları, daha sonra Darıca Hayvanat Bahçesi ile Uzuntarla'daki Doğal Yaşam Alanı ve Çocuk Hayvanat Bahçesi'ni gezecek.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen festival kapsamında, Uluslararası Çocuk Eğitim ve Eğlence Fuarı da 21 Nisan'da başlayacak. Çocuklara yönelik çok sayıda etkinliğe ev sahipliği yapacak fuar, 23 Nisan'da sona erecek.

Kaynak: