Kola içen vergi ödeyecek

ABD'nin Philadelphia şehrinde gazlı ve şekerli içeceklere vergi getirildi.
Kola içen vergi ödeyecek

Ocak 2017'de uygulanmaya başlayacak olan vergi kararının bölge ekonomisine 90 milyon dolarlık kaynak sağlayacağı belirtiliyor. İçecek sektörü vergiye şiddetle karşı çıksa da, verginin kentin 1,5 milyon sakininin sağlığına yararlı olacağı düşünülüyor.

ABD'nin Pennsylvania eyaletine bağlı Philadelphia kenti, obeziteye karşı mücadele için gazlı ve şekerli içeceklere vergi getirdi.
1 litresi 50 cent
1,5 milyonluk nüfusuyla ülkenin en kalabalık 5. kenti olan Philadelphia'da Belediye Konseyi, gazlı ve şekerli içeceklerin her bir litresi için 50 cent vergi alınmasına 4 "Hayır" oyuna karşı 13 oyla karar verdi.
Vergi, 1 Ocak 2017'den itibaren uygulanacak.
Philadelphia, ABD'de gazlı ve şekerli içeceklere vergi uygulayan ilk kent olacak.
90 milyon dolarlık kaynak sağlanacak
Belediye Başkanı Jim Kenney, uygulamadan elde edilecek yaklaşık 90 milyon dolarlık vergi gelirinin kreşler, devlet okulları ve çeşitli sosyal tesisler için harcanacağını söyledi.
Gazlı ve şekerli içeceklere vergi getirilmesi için daha önce 30 farklı eyalet ve kentte girişimlerde bulunulmuş, ancak içecek endüstrisinin yürüttüğü milyonlarca dolarlık kampanyalar sayesinde karar alınamamıştı.
Şehrin yüzde 68'i obez
ABD İçecek Derneği, gazlı ve şekerli içecekler vergisini "ayrımcı ve yüksek olasılıkla rağbet görmeyecek" bir karar olarak niteledi. Dernek, kararı mahkemeye taşıyacağını açıkladı.
Philadelphia'da yetişkin nüfusun yüzde 68'i ve çocukların yüzde 41'i aşırı kilolu.