Kolombiya'daki barış süreci

Kolombiya'daki barış süreci

Kolombiya hükümeti ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında imzalanan ateşkes anlaşması ülke genelinde sevinçle karşılandı.

BBC'nin haberine göre, ateşkesin duyurulmasının ardından başkent Bogota'da sokaklara dökülen halk, sevinç içinde ulusal marşlarını söyledi.

Kolombiya Devet Başkanı Juan Manuel Santos, imza töreninde yaptığı konuşmada FARC'ın tek taraflı ateşkes ilan etmeyi kabul etmesiyle varılan anlaşmayı "tarihi bir gün" olarak nitelendirdi.

Santos, "50 yıldır süren ölümlerin, saldırıların ve acıların sonuna geldik." ifadesine yer verirken, FARC lideri Rodrigo Londono-Echeverry  (Timochenko), "Bu savaşın son günü olsun." dedi.

 - Ateşkese dünyadan tepkiler

Barış görüşmelerinin yaklaşık dört yıldır devam ettiği Havana'da düzenlenen toplantıya Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve pek çok Latin ülkesinin lideri katıldı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, ateşkesin, "Kolombiya barış sürecinde bir dönüm noktası" olduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, "yapılması gereken daha çok iş olsa da bitiş çizgisine hiç olmadığı kadar yakın olunduğunu" belirtti.

FARC'ın tek taraflı ateşkes ilan etmeyi kabul etmesiyle varılan anlaşma, dün Havana'da Küba Devlet Başkanı Raul Castro'nun da katılımıyla Kolombiya Devlet Başkanı Santos ile FARC lideri Timochenko arasında imzalanmıştı.

Ateşkes, 50 yıldan uzun süredir devam eden çatışma sürecini sonlandırmak için son adım olarak kabul ediliyor. 

Dünyanın en uzun süren silahlı çatışmalarından birine sahne olan Kolombiya'da 1964'ten bu yana 220 bin kişi yaşamını yitirmiş, 5 milyon kişi yerlerinden edilmişti. 

Hükümetin 15 yıl önce ABD'nin desteğiyle başlattığı askeri operasyonlar, FARC'ın güç kaybetmesine neden olmuş ve görüşmeler 2012'de başlamıştı. 

FARC ile hükümet arasında ilki Kasım 2012'de Küba'nın başkenti Havana'da yapılan görüşmeler, 3 yıldan uzun sürmüştü. Taraflar, savaş mağdurlarına tazminat ödenmesini de içeren bir anlaşma imzalamış, "mağdurların hakları, arazi hakları, isyancıların siyasi katılımı ve uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele" olmak üzere dört ana unsurda uzlaşmaya varılmıştı.