Kolombiya'daki barış süreci

BM, Kolombiya'da barış süreci çerçevesinde hükümetle Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında kadınlar konusunda varılan anlaşmayı övgüyle karşıladı. 
Kolombiya'daki barış süreci

BBC'nin haberine göre, BM Kadın Örgütü yetkilisi Phumzile Mlambo-Ngcuka, Kolombiya barış müzakerelerinin yürütüldüğü Küba'da yaptığı açıklamada, taraflar arasında varılan ve kadınlara belirli güvenceler veren anlaşmanın, dünyanın çatışmalara sahne olan diğer bölgelerine örnek teşkil edebileceğini söyledi.

Mlambo-Ngcuka, "Kadına karşı şiddet, özellikle cinsel şiddet hasır altı edilmedi, öncelikli bir mesele haline getirildi. Bu diğer barış anlaşmalarında yaşanmadı. Bu nedenle tarihi bir olay." ifadesini kullandı. 

Kolombiya'da barış için hükümetin FARC ile yürüttüğü görüşmelerde, taraflar, nihai anlaşmada, kırsal kesimde topraklara eşit erişimi sağlanacak kadınlara mülkiyet hakkı ve kredi verilmesi konusunda fikir birliğine varmıştı.

Anlaşma uyarınca, ülkede 50 yıldır süren şiddet olayları sırasındaki cinsel saldırıların araştırılması için komisyon da kurulacak. 

Kolombiya hükümeti ayrıca 7 bin civarında FARC militanının yüzde 30'unu oluşturduğu sanılan kadın savaşçıların güvenliğini teminat altına alma sözü vermişti. 

Kolombiya'da FARC'ın eylemleri sırasında yerlerinden olan kadınların sıklıkla toprak hakları mücadelesinin önderliğini yaptığı ve cinsel saldırılara maruz kaldığı biliniyor.

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, nihai barış anlaşmasının, gelecek birkaç ay içinde imzalanmasını beklediğini açıklamıştı.

Hükümetin 15 yıl önce ABD'nin desteğiyle başlattığı askeri operasyonlar, FARC'ın güç kaybetmesine neden olmuş ve görüşmeler 2012'de başlamıştı. 

FARC ile hükümet arasında ilki Kasım 2012'de Küba'nın başkenti Havana'da yapılan görüşmeler, 3 yıldan uzun sürmüştü. Taraflar, savaş mağdurlarına tazminat ödenmesini de içeren bir anlaşma imzalamış, "mağdurların hakları, toprak hakları, isyancıların siyasi katılımı ve uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele" olmak üzere dört ana unsurda uzlaşmaya varılmıştı.