KOMEK, dünyanın en büyüğü

Bu yıl hayata geçen Dünyanın en geniş katılımlı “yaz okulu” projesi Komek yaz okulu faaliyetleriyle ve uygulamadaki başarılarıyla göz doldurdu. Konya’nın artık Türkiye’ye hatta Dünya’ya örnek ve model olabilecek özgün farklı ve öncü bir projesi daha var;
KOMEK, dünyanın en büyüğü

Dünyanın en geniş katılımlı yaz okulu projesi KOMEK yaz okulları daha ilk yılında büyük bir başarıya imza attı. Organizasyondaki başarılar, faaliyetlerinin doluluğu, öğrencilere kattıklarıyla artık Konya’nın Türkiye’ye hatta Dünya’ya ihraç edebileceği özgün ve önce bir eğitim modeli ve projesi daha oldu.

komek-yazokulu--(1).jpg

“EĞİTİME KATKIMIZ BİZİ MUTLU EDİYOR”

Proje hakkında açıklama yapan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, belediye olarak yıllardır eğitim konusuna özveriyle çalışıyor ve bundan büyük mutluluk duyuyoruz. Çocuklarımızın çok yönlü ve sağlıklı bir eğitim hayatı geçirmeleri, geleceğimizin yegâne teminatıdır. Onların özgüvenli, bilgili, donanımlı, becerikli bireyler olarak yetişmeleri yarınlarımız için büyük önem taşımaktadır. Harcadığımız emekler bir fidanı sulamaktan farksızdır” diye konuştu.

11 yıldır belediye bünyesinde eğitim faaliyetleri yürüten KOMEK’in, bu yıl çocuklar ve gençler için kapsamlı bir yaz okulu programı hazırladığını hatırlatan Akyürek, “Yaz Okulunda çocuklarımız öğrenerek, eğlenerek dolu dolu bir yaz geçiriyor. Bir taraftan milli ve manevi değerlerimiz konusunda farkındalık oluşturup, dinimizi öğrenirken, diğer taraftan sanat ve spor etkinlikleriyle kendilerini geliştiriyorlar. Komek Yaz Okulu hayat buluncaya kadar şüphesiz pek çok aşamadan geçti. Her aşamasında bir çok emek harcanan Komek Yaz Okulu projesinin oluşumu, işleyişi, faaliyetleri, yayınları gibi konuları bu kitapçıkla daha net görme ve inceleme fırsatı buluyoruz” şeklinde konuştu.

EĞİTİM PROGRAMI DOLU DOLU

Dünyanın en kapsamlı yaz okulunda verilen eğitimde oldukça kapsamlı. Komek Yaz Okulunun eğitim müfredatı 3 ana modül olarak belirlendi. 1. Dinimiz ve Değerler Eğitimi     2. Spor Eğitimi   3. Sanat Eğitimi

EĞİTİM SİSTEMİ DE GÜVEN VERİYOR

Komek Yaz Okulu süresince öğrencilerimizin uyum içerisinde eğitimlerine devam edebilmeleri için koçluk sistemi getirilmiş. Bu sistemle her 20 öğrenciye bir eğitim koçu tahsis edildi. Böylelikle öğrencilerimizin karşılaşabileceği sorunlara anında müdahale edilebilecek ayrıca eğitim koçları eğitim süresince her alanda öğrencilerle bire bir ilgilenerek rehberlik yapılıyor. Ayrıca Komek Yaz Okuluna katılan tüm öğrencilerimiz özel sigorta kapsamında kaza sigortası yaptırıldı.

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ DE DAHİL OLACAK

Tüm zorluklarına rağmen Komek Yaz Okulunun 9-16 yaş aralığındaki tüm öğrenciler için Konya merkez ve taşra ilçelerinin tümünde uygulanması da büyük bir başarıyla gerçekleştirildi. 2016 yılında KOMEK Yaz Okullarına üniversite öğrencileri de dahil edilmesi planlanmış olması uygulamanın ne denli başarılı olduğunu gözler önüne serdi. Komek Yaz Okulu için 8 haftalık bir eğitim planlandı. 22 Haziran 2015 – 23 Ağustos 2015 tarihleri arasında devam edecek kurslar. Uygulamada bugüne kadar yakalanan başarının arka planında ise yine görünmeyen kahramanlar var.  Programa, Konya Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, Konya Valiliği, Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Konya İl Gençlik ve Spor Müdürlüğü, Konya İl Müftülüğü, 31 İlçe Belediyesi Paydaş olarak belirlendi.  

komek-yazokulu--(2)-001.jpg

AMAÇ; YENİ NESLE, YENİ ŞEYLER KATMAK

Büyük Şehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, “Çocuklarımızın gençlerimizin zihnen ve bedenen sağlıklı bir nesil olarak yetişmeleri adına büyük sorumluluklarımızın olduğu bilincindeyiz. Bu yüzden onlara eğitim ve gelişimlerini sağlayacak tesis ve organizasyonlar yaparak bu alandaki boşluğu en aza indirmek öncelikli hizmetlerimizdendir. Yoğun bir ders yılından sonra öğrencilerin, yaz tatilini verimli değerlendirebileceği alanların çok sınırlı olduğu gözlenmiştir. Bu boşluğu doldurmak adına öğrencilerimizin teşvik ve tesislere ihtiyacı gözlenmiştir. Bundan dolayı öğrencilerimizin, okuma ve spor alışkanlıkları kazanabilmeleri, manevi yönden gelişebilmeleri ve sosyalleşebilmeleri, özgüveni yüksek bireyler haline gelebilmeleri için KOMEK YAZ OKULU fikri ortaya çıkmıştır” sözleriyle anlattı amaçlarını.

BAŞARININ SIRRI “İYİ HAZIRLIK”

“Organizasyonun genişliği göz önüne alındığında fiziki alt yapı ve insan kaynakları açısından yeterliliğini sağlamış, 11 yıldır faaliyetlerine devam eden Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığı KOMEK Şube Müdürlüğü “Yaz Okulu” projesini uygulayıcı ve yürütücüsü olması kararlaştırılmıştır” diye konuşan Akyürek, “Yaz Okulu fikrinin ortaya çıkmasıyla; 2014 yılında ar-ge çalışmalarına başlanan yaz okulumuzun ilk denemesi aynı yıl içerisinde yapılmış olup temelleri atılmıştır. Okullarda kapsamlı bir araştırma yapılarak öğrencilerin yaz aylarındaki beklentileri anketlerle tespit edilmiştir. Yönetici ve öğretmenlerle toplantılar düzenlenip eğitim yönergesiyle ilgili bir master plan ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca özel eğitim kurum yöneticileri, pedagoglar, usta öğreticiler, diyanet görevlileriyle birlikte bir müfredat çalışması ortaya konmuştur” dedi.

“HERŞEY SAĞLIKLA BAŞLAR”

“Sağlıklı bir hayatın olmazsa olmazı spor, özellikle çocuk yaşlarda sevdirilmesi halinde ömür boyu hayatımızın bir parçası olacaktır” fikri sebebiyle spor eğitim faaliyetlerinde başı çekiyor. Bunun için KOMEK Yaz Okulu spor etkinlikleri yoğun bir şekilde içeriyor. Futbol, Basketbol, Voleybol, Masa Tenisi, Satranç, Aerobik, Atletizm gibi eğitimlerin yer aldığı programda aynı zamanda çocuklarımız her hafta yüzme programlarına, belirli zamanlarda da doğa programları ve kamp faaliyetlerine katılıyor. Beden eğitimi toplam eğitim sürecinin önemli bir parçası olması nedeniyle  Eğitimde Çocuklara yaşamları süresince nasıl ve neden sağlıklı ve zinde tutmaları gerektiğini öğretmeye çalışılıyor.  Sosyal ve ortak becerileri geliştirmeye yardımcı olacak aktiviteleri öğretme- hayatlarının daha sonraki bölümlerine taşımalarını sağlayacak Çocuğa aktif, başarılı olmayı ve eğlenmeyi öğretme Yaz okulu programında öğretimden daha ziyade eğitimin önceliklerinden.

YÜZME HAVUZLARI VE SPOR SALONLARI

Komek Yaz Okuluna katılan tüm öğrenciler için sağlıklı ve güvenilir bir ortamda yüzme dersleri alabileceği 2 si olimpik olmak üzere toplam 12 yüzme havuzu öğrencilere tahsis edilmiş. Öğrenciler yüzme derslerine eğitim koçlarının refakatinde belediyece karşılanan servislerle gelip gitmektedir. Her on öğrenci için bir yüzme hocası görevlendirilmiş. Öğrenciler modern koşullara uygun spor salonlarından uzman spor eğitmenleri tarafından spor derslerini almakta. Öğrenciler spor eğitimleri boyunca ihtiyaç duydukları spor malzemeleri belediye tarafından karşılanmakta.

KUR’AN-I KERİM EĞİTİMİ;

Yeni başlayanlar, orta düzey ve ileri derece eğitimleri ile 3 grup şeklinde yapılıyor. Her öğrenciye 1 Elif Cüzü, 1 Kur’an-ı Kerim ile Değerler Eğitimi çerçevesinde erdemleri içeren 4 dergi, 2 kitap, 8 kısa filmlik 1 DVD ücretsiz olarak verildi. Velilere ise kılavuz kitap hediye edildi. Dini bilgiler, namaz sureleri ve namazın kılınışı hakkında çocukların bilmesi gereken tüm değerler eğitimi KOMEK’in uzman eğitimcileri tarafından sağlanıyor. Programın Amacı Temel dini bilgileri kısa sürede kazandırmak, Dini bilgilerin yaşantıya dökülmesini sağlamak, Kursa gelen her talebenin bir daha devam etmeyebileceğini düşünerek en iyi ve kalıcı eğitimi uygulamak, olarak sıralanıyor.

SOSYAL FAALİYETLER DE GÖZ DOLDURUYOR

Öğrenciler, el becerisine uygun olan Ud, Keman, Ney, Piyano, Gitar, Bağlama, Tezhip, Keçe, Örgü, Resim, Kağıt Katlama (Origami), Ebru, Hat, Fotoğraf, Drama, Dokuma, Seramik, Sabun Yapımı, Takı Tasarım, Ahşap Boyama gibi 20 farklı branştan 3 tane seçmeli ders tercih edebiliyor. Yaz Okulu Programı toplumumuzun her kesimine sanat eğitim ve öğretimini götürebileceğimiz en yaygın yapılanmadır. Sanatsal faaliyetlerin amacı da; Öğrencilere el becerisi kazandırma, Planlama yapabilme, Bir iş ile ilgili iş planı oluşturma, Eser üretimi yapma, Sorunlarla başa çıkabilme, Yapılan bir çalışmayı sonuçlandırma  Sergileyerek, beğenilme duygularını geliştirmek amaçlanmıştır.

1121 SURİYELİ ÇOCUKTA KURSLARDA

Kurslar ayrıca Suriyeli çocuk ve gençlere de hizmet veriyor. 63 Suriyeli eğitimci eşliğinde, Alaaddin Komek’te (Kız) 251, Cumhuriyet ilkokulunda (Kız - Erkek) 520, Mahmut Şevket Paşa ilkokulunda (Kız - Erkek) 210, Komek Bosna Hersek Kurs Merkezinde (Kız - Erkek) 140 Suriyeli çocuk toplamda da 1121 Suriyeli eğitim görüyor.  En dikkat çekici kesimlerden biride Dezavantajlı kesimden gençler ve çocuklar. Dezavantajlı gruplarda Komek eğitiminden nasibini alıyor. İşitme engelliler- Alaaddin Kurs Merkezinde 55 kişi. Zihinsel Engelliler- Ertuğrul Gazi kurs merkezinde 45 kişi. Down sendromlular, Bosna Hersek kurs merkezi 15 kişi bu eğitimlerden yararlanıyor.

komek-yazokulu.jpg

20.000’DEN FAZLA KURSİYERLE KOMEK DÜNYA LİDERİ

Dünyanın en büyük yaz okulu Komek’ten 21.897 öğrenci faydalanıyor. 14. 956 kursiyer merkezde yer alırken, 5820 öğrenci de ilçelerden bu eğitimleri alıyor. Komek’ten kurs merkezleriyle ilgili yapılan açıklamada, 16-02-2015 Bahar Döneminde Hizmete Giren İlçelerimiz; Karapınar, Akşehir, Ilgın, Seydişehir, Beyşehir, Doğanhisar, Kulu, Çumra(İçeri Çumra). 22-06-2015 Yaz Okulunda Hizmete Başlayan İlçelerimiz; Sarayönü, Cihanbeyli , Karapınar, Ereğli, 2015 Güz Döneminde Komek Kurs Merkezleri Olarak Açılması Planlanan İlçelerimiz; Bozkır, Güney Sınır, Cihanbeyli, Akören, Ahırlı, Altınekin bilgisi verildi. HAYRETTİN ATAK / YENİ HABER GAZETESİ