KOMEK hayata dokunuyor

Konya Büyükşehir Belediyesi adına meslek edindirme kursları olarak faaliyet veren KOMEK birçok hayata dokundu
KOMEK hayata dokunuyor

10 tane torunu olan Ömer Sakallı, 78 yaşında ki Oğuz Demir, yürüme engelli Aysun Ateş, İstanbul’dan Konya’ya gelin olarak gelen Elif Bedirhan ve eşiyle ayrılmış 2 çocuk annesi Sema Doruk da KOMEK’in dokunduğu hayatlardan birisi.

KOMEK verdiği kurslar ile Konya’nın istihdamına katkıda bulunmaya devam ediyor. Birçok branşta açtığı kurslar birçok insanın hayatına sihirli değnek misali dokunuyor. Öyle ki çoğu insan hayatını KOMEK’ten önce ve KOMEK’ten sonra olarak ikiye ayırdı.

KOMEK’TEN ÖNCE VE KOMEK’TEN SONRA

KOMEK’in dokunduğu hayatlardan birisi de Sema Doruk’un hayatı. Sema Doruk, eşinden 5 yıl önce ayrılmış 2 çocuk annesi. Okul hayatı da başörtüsü yasakları yüzünden fazla uzun süremedi. Açık öğretimden eğitim görmeye çalışan Doruk bu süreçte ahşap ve çini gibi branşlarda başka yerlerin kurslarına gitti. Ancak bu alanlarda çalışmak için sermaye gerekiyordu bu yüzden bu eğitimi hobi olarak kaldı. Evde durmaya alışık olmayan Sema Doruk ne yapabileceğini düşünmeye başladı. Gidebileceği kursları araştırırken karşısına KOMEK çıktı. Şimdi Sema Doruk hayatını ‘KOMEK’ten önce ve KOMEK’ten sonra olarak tanımlıyor.

ALDIĞI EĞİTİMLER SAYESİNDE İŞE GİRDİ

Sema Doruk 2014 yılında KOMEK’in bilgisayar kursunda, 2015 yılında ise hasta kabul kursunda birer dönem eğitim aldı. KOMEK’le tanışmasını anlatan Sema Doruk; “Konya’nın her mahallesinde KOMEK var, istediğin gibi gidebiliyorsun. 2014’te gittim bilgisayar kursunda eğitim aldım. Sonra bunu başka nasıl değerlendirebilirim diye düşündüm. Bana nasıl katkısı olabilirim dedim. Çünkü çocuğum var, evdeyim, üniversite mezunu değilim, gelişmiş dışarıya açılmış bir hayatım yok. İnsan ilişkilerimin iyi olduğunu düşündüğüm için 2015’te hasta kabul kursuna gitmeye karar verdim. Üzerinden belli bir süre sonra da işe girdim. Şimdi bir hastanede hasta kabulde çalışıyorum. Çok mutluyum. KOMEK’in bana katkısı olmasaydı, sertifikam olmasaydı belki de oraya yerleşemeyecektim. Her gün yüzlerce kişiden dualar alıyorum, işimi çok seviyorum. İnsanları seviyorum. İşe giderken bile hala KOMEK’in hangi kursuna gitsem diye düşünüyorum. Hatta hastaneye Suriyeliler geldiği için Arapça kursuna bile gitmeyi düşünüyorum. Sizin vesileniz ile KOMEK’te ki öğretmenlerime teşekkür etmek istiyorum. Zeliha Üzümcü’ye, Tahir Akyürek’e ve herkese teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

KOMEK İSTANBULLU GELİNİ İŞ SAHİBİ YAPTI

KOMEK’in dokunduğu bir başka hayat ise İstanbullu gelin Elif Bedirhan’ın hayatı. 7 ay önce İstanbul’dan Konya’ya gelen Bedirhan KOMEK’te mefruşat kursunda bir dönem eğitim aldı. Eğitim aldıktan kısa bir süre sonra ise dükkân açtı. Kendisini girişimci olarak tanımlayan Elif Bedirhan KOMEK ve orada ki hocalarının desteği sayesinde çok kısa bir sürede yabancı olduğu bir şehirde çok yol kat ettiğini söylüyor. İstanbul daha büyük şehir olmasına rağmen KOMEK kadar etkili olamadığını aktaran Elif Bedirhan; “Konya’da yeni birisiyim KOMEK sayesinde Konya’da çevrede edindim, dostluklar edindim ve Konya’ya daha kısa sürede adapte olabildim. İstanbul Belediyesi güzel çalışıyor ama KOMEK kursları farkını ortaya koyuyor. Burada ilçelerde bile mahalle mahalle KOMEK kursları var. Konya’nın kadınlarını ve hocalarını çok yetenekli buluyorum. KOMEK her bölgeye ulaştığı için kişilerin yeteneklerini ortaya çıkarmak daha kolay oluyor. Bu konuda KOMEK’i tebrik ediyorum.” ifadelerini kullandı.  

KOMEK İLHAM OLDU

Elif Bedirhan Konya’da yeni olmasına rağmen KOMEK’in çalışma stilinden ilham alarak kendisi de çalışmalar yapmaya başladı. Sosyal medya alanı olan instagramda bir sayfa açarak çevresinde ki kadınların yaptığı ürünleri satışa sunuyor. Bununla ilgili bilgi veren Bedirhan; “Bende KOMEK’in çalışmalarından ilham alarak bir instagram sayfası oluşturdum. Yavaş yavaş bölgemde ki kadınlarla işbirliği yapmaya çalışıyorum. Bir ürün tasarlıyorlar, ürünün üzerine benim kartımı koyuyorlar ve instagramda paylaşıyorum. Ürünle ilgili sipariş aldığım da ürünü yapan kadına yönlendiriyorum. Böyle bir iş paylaşımı yapıp internet üzerinden satış hedeflemekteyim. İnstagram sayfam; istanbulevtekstili.” dedi.

70 YAŞINDAN SONRA REKOR KIRDI

Ömer Sakallı Yüksek İslam Enstitüsü mezunu 5 çocuk, 10 torunu olan ve KOMEK kurslarında rekora sahip olan bir kursiyer. Hat sanatı kursuna giden Ömer Sakallı başkalarının en erken 5 yılda bitirebildiği eserleri 2 yılda bitirerek dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. KOMEK serüvenini anlatan Sakallı; “Şuanda KOMEK’in sergisinde teşhirde olan bir tane eserim var. Bunun dışında 4 – 5 tane daha yazdığım eser var. Bazen gece 2 – 3lere kadar çalıştığım oluyor.  Ben bütün gücüm ve azmimle devam ediyorum ve çok zevk alıyorum. Kursta gençler bazen bana amca bu seviyeye ne kadar sürede geldin diye soruyorlar. Bende 2 senede geldiğimi söyleyip, siz gençsiniz çok daha iyilerini yaparsınız. Bunun tek bir kaidesi var azimle devam etmek, sabretmek ve çok çalışmak. Ben bu yaşta bunu yapabiliyorsam, gençler bunu benimseyerek sanat olarak görüp çalışmalarını ümit ederim. Benim yaşımda olanlar ise KOMEK’e gelirlerse kendilerine iyilik yapmış olurlar. Kahvelere gitmek yerine KOMEK kurslarına gelsinler. KOMEK’ler de hat var, ney, var, tezhip var, Kuran-ı Kerim var, makam dersi var. Yani belli bir yaşı geçmiş olanların istifade edebilecekleri çok alternatifi var. Bunları değerlendirmelerini tavsiye ediyorum. En önemlisi bir büyük olarak gençlere örnek olmalarını ümit ediyorum.” şeklinde konuştu.

KOMEK BÜYÜK BİR ŞANS

78 yaşında olan Oğuz Demir ise KOMEK’te ahşap yakma sanatı dersi veriyor. Demir aynı zamanda ilk şeker ölçeğini de yapan isimdir. KOMEK’in Konyalılar için büyük bir şans olduğunu ve çalışmanın yaşı olmadığını vurgulayan Oğuz Demir; “Aslında ben çok yönlüyüm. Burada sadece yakmayı gösteriyorum. Konya Büyükşehir Belediyesi’nin Konyalılara tanıdığı imkânlar içerisinde yakmayı Konyalı hemşerilerimize tanıtıyoruz ve yaptırıyoruz. Şuanda burada gördüklerinizin birçoğu öğrencilerimizin hazırladığı tablolar. Bu tablolar tamamen yakma sanatı ile yapıldı. Bunu da KOMEK’e borçluyuz. KOMEK’te eğitim verdiğim öğrencilerden bu işi meslek haline getiren çok öğrencim var. Çok başarılılar. Hepsi harikalar yarattılar. Kelimelerle tarif edemiyorum. Onlarla gurur duyuyorum. KOMEK ile ilgili tek bir şey söyleyeceğim, KOMEK Konya için büyük bir şans. Zaten Belediyecilik konusunda Konya daima şanslı olmuştur. Belediyelerimiz zaten çok güzel çalışıyor. Gelip herkes bu şanstan faydalansın. Çalışmanın yaşı yoktur. Yaşım 79 şuanda günde 18 – 19 saat ayaktayım. Bu ancak işinizi sevmek ile mümkün. Herkese tavsiyem kimse kabuğuna çekilmesin. İnsan çalıştıkça dinçleşiyor. Ve bu heyecan tüm yorgunluğumuzu unutturuyor.” dedi.

HAYATI ARTIK ESKİSİ GİBİ DEĞİL

KOMEK’in bir diğer kursiyeri de yürüme engelli Aysun Ateş. Ateş önce Konya Büyükşehir Belediyesi’ne gitti. Burada görüştüğü Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Köseoğlu kendisini KOMEK kurslarına yönlendirdi. Burada kokulu sabun ve keçe dersleri alan Aysun Ateş’in hayatı artık eskisi gibi değildi. Ateş; “KOMEK’ten önce evden pek çıkmazdım. Sosyal hayatım yoktu. Ahmet Köseoğlu hocamın yönlendirmesi ile artık hem yapabildiğim işler var hem de sosyal hayatım oldu. Bir yandan da evime maddi katkıda bulunabiliyorum. Allah KOMEK ve çalışanlarından razı olsun.” ifadelerini kullandı.

BÜŞRA AKSAKBAĞI / YENİ HABER GAZETESİ