KOMEK'in eşi benzeri yok

KOMEK'in eşi benzeri yok

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin Konya merkez ve ilçelerde 98 farklı noktada gerçekleştirdiği 25 bin öğrenciye farklı bir yaz tatili yaşatan Genç KOMEK Yaz Okulu’nun öğrenci sayısı ve faaliyetleri bakımından Türkiye ve dünyadaki bütün örneklerine her açıdan büyük fark atmış durumda.  

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin Konya merkez ve ilçelerde 98 farklı noktada gerçekleştirdiği Genç KOMEK Yaz Okulu, 25 bine yakın öğrenciye farklı bir yaz tatili yaşatıyor. Türkiye’nin en büyük yaz okulunda binlerce öğrenci dinimiz ve değerlerimizi öğrenirken sanat ve spor faaliyetleri ile dolu dolu bir yaz geçiriyor. Konya’daki 8-16 yaş arası öğrencilerin tatillerini hem öğrenerek hem de eğlenerek en verimli şekilde değerlendirmelerine imkân veren Genç KOMEK Yaz Okulu, Konya merkez ve ilçelerdeki 98 farklı noktada yapılıyor. Çok sayıda kurum ve kuruluşun katkısı ile şehrin tamamında geniş kapsamlı olarak başlayan Genç KOMEK Yaz Okulu, öğrencilerin manevi olarak eğitilmesinin yanında eğitim hayatlarına da katkı sağlıyor. Genç KOMEK’in dünyada da bir benzeri bulunmuyor. Dünyada yazın ücretsiz çocuk eğitimi veren ülkelerin başında Kanada ve İsveç geliyor. Bu iki ülkenin de vermiş oldukları eğitimin temeli eğlence ve boş zamanları değerlendirmek için yapılan aktivitelere dayanıyor. Yüzme, oyunlar, sanatsal faaliyetler öğrencilere gösteriliyor. Hindistan’da çocuklara bilimsel kamp başlığı altında eğitimler veriliyor. KOMEK ise tüm dünyada öğrenci sayısında lider durumda bulunuyor.

turkiye’ye-ornek-yaz-okulu-4.jpg

GENÇ KOMEK TÜRKİYE’DE 1 NUMARA

Türkiye’deki benzerleri ise Genç KOMEK’in oldukça gerisinde kaldı. 9-21 yaş arası gençlere eğitim veren İSMEK kurslarında geçen yıl 18 bin çocuk eğitim almıştı. İSMEK’te, spor olarak fitness, aerobik gibi spor dersleri olmasına rağmen yüzme dersi bulunmuyor. Kocaeli Meslek Edindirme Kursları bünyesinde yaz okulu etkinlikleri bulunmuyor.  7-14 yaş arası öğrencilere Kur’an-ı Kerim, Siyer-i Nebi ilmihal gibi dini bilgiler, bölgenin durumuna ve isteğine göre sanatsal dersler (ebru- Hat vs), Yüzme, Doğa Kampı, piknik, iftar programları ve yakın illere geziler düzenleyen Kocaeli Meslek Edindirme Kurslarının öğrenci sayısı yaklaşık 7000- 7500 arasında değişiyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yaz döneminde özel olarak ayrıca bir eğitim bulunmuyor.  Yaz etkinlikleri kış etkinliklerinin bir devamı şeklinde yapılıyor. Kur’an-ı Kerim, Dini Bilgiler eğitimine yer verilmezken, sportif faaliyetlere yer verilmektedir. Hazırladıkları herhangi bir doküman olmayan Ankara Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı sitem izin vermediği için yaz dönemi öğrenci sayıları ile net bir bilgiye ulaşılamıyor. Yaz döneminde çocuk gruplarına yönelik özel bir eğitim faaliyetleri olmayan BUSMEK bursa meslek edindirme kurslarında sadece 12-15 yaş arası gençlere 14 kurs merkezinde normal branş eğitimleri veriliyor.  Kayseri Meslek Edindirme Kurslarında yaz döneminde de 8-12 yaş arası çocuklara dini ve sanatsal eğitim veriliyor.

turkiye’ye-ornek-yaz-okulu-1-001.jpg

KOMEK EĞİTİMDE VE HİZMETTE SINIR TANIMIYOR

 Genç KOMEK Yaz Okulu il milli eğitim müdürlüğü, il müftülüğü ve il gençlik ve spor müdürlüğü ile birlikte Konya Merkez ve tüm İlçelerimizde uygulanmaktadır. Konya genelinde 480 bin öğrencinin 8-16 yaş arası 350 bini arzu ederse katılabileceği alt yapıya sahip bir yaz okulu projesidir. 2016 Genç KOMEK Yaz Okulunda toplam 25 bin öğrenci eğitim görmektedir. Türkiye’de bu kapsamdaki en büyük ve en önemli yaz okulu olan Genç KOMEK Yaz Okulu öğrencilere eğitimlerin yanında; doğa kampları, kariyer buluşmaları, Şehrimi Tanıyorum turları düzenleniyor. Yaş gruplarına göre sınıfların oluşturulduğu, buna göre ayrı eğitim seti, kaynak, malzeme ve anı defterinin verildiği Genç KOMEK Yaz Okulu’nda kız öğrenciler ile erkek öğrenciler ayrı gruplar halinde, sabah veya öğleden sonra eğitim alıyor. Aynı müfredatla eğitimleri sürdüren yaz okulunda her branş için ayrı branş öğretmenleri derse giriyor. Kayıt süresi bitmesine rağmen okulların kapanmasıyla birlikte velilerin yoğun ilgi gösterdiği Genç KOMEK Yaz Okulu’nda bazı merkezlere kayıt alınmaya devam ediyor.

turkiye’ye-ornek-yaz-okulu-90.jpg

 GENÇ KOMEK ÇOCUKLARIN DİLİNDEN ANLIYOR

Genç KOMEK Yaz Okulu’na katılan ve derslerin yanında diğer etkinliklerle yaz tatillerini en verimli şekilde geçiren öğrenciler, Yaz Okulu’nda yeni arkadaşlar tanımaktan ve yeni bilgiler öğrenmekten mutlu olduklarını dile getirdiler. Genç KOMEK Yaz Okulu’nun çocukların dilinden anladığını belirten bir öğrenci, “Okullar kapandıktan sonra böyle bir eğitime ihtiyacımız vardı. Hem eğleniyoruz, hem öğreniyoruz. Çok güzel bir ortamda tatilimizi geçiriyoruz. Yaz Okulu’na kayıt yaptırabildiğim için kendimi şanslı hissediyorum” dedi. Öğrenciler, kendilerine verilen çantalar ve eğitim seti için de Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ettiler.

GENÇ KOMEK YAZ OKULU’NDA HANGİ DERS VE FAALİYETLER VAR?

Genç KOMEK Yaz Okulu’nda 8-16 yaş arası çocuk ve gençler, 8 hafta boyunca yaz tatilini daha renkli hale getirerek hem eğlenip hem de öğreniyorlar. Genç KOMEK Yaz Okulunda Sanat, Dinimiz- Değerlerimiz ve Spor olmak üzere 3 ana modül altında toplam 26 farklı branşta eğitim verilmektedir. Sınıflar oluşturulurken 8-9, 10-11, 12-13, 14-15-16 yaş farkı gözetilerek oluşturulurken Elif-Ba ve Kur’an-ı Kerim şeklinde iki farklı grup şeklinde, sabahçı ve öğlenci olarak yapılmaktadır.  Sanat: Ahşap boyama, takı tasarım, sabun yapımı, Basit dikiş teknikleri, keçe yapımı, bağlama, bilgisayar, drama, gitar, İngilizce, kağıt telkâri, kaligrafi, kokulu taş yapımı, ney, origami, pratik mutfak bilgileri, resim ve seramik olmak üzere 18 farklı branşta sanatsal eğitimler verilmektedir. Dinimiz ve Değerlerimiz: Kur’an-ı Kerim öğretimi ve Okuması, Peygamber Efendimiz’in hayatı, temel dini bilgiler ve değerler eğitimleri olarak programlanmıştır. Spor: Zekâ Oyunları, geleneksel çocuk oyunları, masa tenisi, futbol, basketbol, voleybol, Atletizm, Satranç, yüzme ve okçuluk alanlarında sportif faaliyetler yapılmaktadır. Elif-Ba kitabım, dua kitabım, Siyer kitabım, dini bilgiler kitabım, Genç Safahat, Asım Kitabı, spor malzemeleri, Genç KOMEK Sırt çantası, Sanat Dersleri malzemesi, her öğrenciye şapka, bone, diş fırçası, diş macunu veriliyor. Ayrıca tüm öğrencilere ferdi kaza sigortası yapılmaktadır. Bunların yanı sıra her yaş grubuna özel Genç KOMEK yaz Okulu kitabı ve Genç KOMEK Yaz Okulu anı defteri verilmektedir. 

İSMAİL KOÇ 

Kaynak:YENİ HABER