'Komşularımızla ilişkilerimizi daha da geliştireceğiz'

'Komşularımızla ilişkilerimizi daha da geliştireceğiz'

Başbakan Yıldırım, "Komşularımızla ilişkilerimizi daha da geliştireceğiz. Irak, Suriye, Mısır'la, bütün bölgedeki ülkelerle ilişkilerimizin bozulması için çok neden yok ama ilişkilerimizin ileriye taşınması için birçok nedenimiz var." dedi.

AK Parti Genel Merkez Ar-Ge Başkanlığı tarafından yaklaşık 8 yıldır sürdürülen "Siyaset Akademisi'nde 17. Dönem", AK Parti Genel Başkanı ve BaşbakanBinali Yıldırım'ın verdiği ilk dersin ardından, 81 ilde başladı.

Yıldırım, "AK Parti Siyaset Akademisi Büyük Güç Türkiye Eğitim Programı"nda yaptığı konuşmada, akademinin, AK Parti ile yaşıt olduğunu söyledi. AK Parti'nin kuruluşunun ardından, siyaset akademisinde görevlendirildiğini ifade eden Yıldırım, ilk dersini Trabzon'da, kamu yönetimi ve vatandaş-devlet ilişkileri üzerine verdiğini hatırlattı.

O gün anlattıklarının halen güncel olduğuna işaret eden Yıldırım, "Her ne kadar AK Parti iktidarında ciddi anlamda devlet-millet ilişkilerinde çok önemli gelişmeler olsa da devletin bürokrasisi tam anlamıyla esnetilebilmiş değil. Halen bürokrasi zaman zaman siyaseti yönlendirmeye devam ediyor." dedi.

"Milletin devlete erişim yolları açıldı"

Siyaset akademisinin ilk dersinin başkent Ankara'da veriliyor olmasının özel bir anlam taşıdığına dikkati çeken Yıldırım, şöyle konuştu:

"AK Parti'den önce Ankara adeta vatandaşın taleplerinin buharlaşıp yok olduğu, ipe un serilen bir merkezdi, bir şehirdi. AK Parti'den önce vatandaşa 'Bugün git yarın gel.' denirdi, Ankara'da. AK Parti devlet ile milleti yakınlaştırdı. AK Parti ile bütün Türkiye, 81 vilayet Ankara ile barışık hale geldi. 'Bugün git yarın gel.' zihniyeti de büyük oranda yok oldu. Milletin devlete erişim yolları açıldı."

Muhalefet partilerine 'Bölgede teşkilatlanın' çağrısı

Terör örgütü ile mücadelede büyük mesafe alındığını ve terör örgütünde büyük bir panik yaşandığını belirten Yıldırım, içeride ve dışarıdaki destekçilerini eskisi gibi ikna edemediklerini söyledi.

Bölgenin kalkınmasına yönelik kararların seri şekilde hayata geçirildiğine dikkati çeken Yıldırım, şunları kaydetti:

"Diğer siyasi partilere bir önerim var. O da şudur; Doğu'da, Güneydoğu'da siyaset görevi sadece AK Parti'nin değildir veya terör örgütünden destekli bölücü partinin değildir. Cumhuriyet Halk Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi ve diğerleri, artık orada, bölgede şartlar düzelmiştir, işler normale dönmüştür. Biz istiyoruz ki siyasi rakiplerimiz artık bölgede gitsin teşkilatlansınlar, Ankara'dan sürekli partimizin, iktidarımızın yaptığı bu mücadeleyi salvo atışlarla eleştirmekten vazgeçsinler. Gitsinler sahada 'Biz de varız. Türkiye'nin geleceği için biz de yük almaya hazırız' desinler. Vatandaş onlardan bunu bekliyor. O zaman bölücü terör örgütünün cesareti, bütün azmi daha da azalacak ve Türkiye emin adımlarla 2023 hedeflerine, geleceğe yürümeye devam edecek."

"Bütün ülkeleri dost olarak görüyoruz"

Türkiye'nin batının en doğusu, doğunun ise en batısı olduğunu belirten Yıldırım, Türkiye'nin dünyada her anlamda, medeniyetin, ulaşımın, enerjinin ve gönüllerin köprüsü olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin artık her yerde olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Artık dünya üzerinde Türk bayrağının dalgalanmadığı hemen hemen hiçbir yer yok. Dünyaya açılırken hiç şüphesiz bölgemiz ve komşularımız ayrı bir öneme sahiptiler. Son girişimlerimiz ortada. Biz bütün ülkeleri dost olarak görüyoruz. Bundan sonra da Karadeniz'i, Akdeniz'i çevreleyen bütün ülkelerle dostluklarımızı ilerleteceğiz, anlaşmazlıklarımızı asgari düzeye indireceğiz." dedi.

"Ülkeler arasında düşmanlıklar daimi olmaz"

Başbakan Yıldırım, İsrail ile görüşmelerin sabırla, ısrarla sürdürüldüğünü ifade ederek, şöyle devam etti:

"Geldiğimiz noktada Allah'a şükür bir mutabakat sağlanmış oldu. Mutabakatın ilk semeresi de Gazze'ye bayram hediyesidir. Benzer şekilde Rusya. Rusya konusunda biz haklıydık ama ülkeler arasında düşmanlıklar daimi olmaz, yöneticilerin birbirleriyle ilişkileri bozulabilir ama önemli olan haklar ne diyor ona kulak vermek lazım. Başından beri Türk milleti ve Rus halkı bu anlaşmazlığı onaylamadı. İlk günlerde bu anlaşmazlık olduğunda bir dostum bana dedik ki 'Bu krizin galibi şu anda liderler ama iki ay sonra bu krizin galibi buzdolapları olacak.' Hakikaten zaman geçince, Rusya'nın ihtiyacı olan tarım ürünlerinin fiyatlarının artması, girişlerinin azalması, krizin boyutunu bir kez daha ortaya koydu. Sonunda bir aklı selim galip geldi, her iki taraf, her iki lider gayret gösterdi, Rus halkının, Türk milletinin sesine kulak verildi, nihayet bir normalleşme sürecini Rusya ile de sağlamış olduk."

Yıldırım, "Komşularımızla ilişkilerimizi daha da geliştireceğiz. Irak, Suriye, Mısır'la, bütün bölgedeki ülkelerle bizim kavga etmemiz, ilişkilerimizin bozulması için çok neden yok ama ilişkilerimizin çok çok ileriye taşınması için birçok nedenimiz var. İnşallah bunları da yapacağız. Allah'a şükür her şey yolunda gidiyor." diye konuştu.