KOMÜT yeni döneme hazır

KOMÜT’ün 130 üye sayısıyla inşaat sektörünün önemli bir temsilcisi olduğunu aktaran Başkan Adem Bulut, “Konya’daki inşaat sektörü hakkında sektör temsilcilerinden 500 kişiden anket yoluyla görüş alacağız. Özellikle piyasadaki güven ortamının yeniden tesis edilmesi için elimizden geleni yapacağız” dedi.
KOMÜT yeni döneme hazır
Konya Müteahhitler Birliği’nin (KOMÜT) 2014 yılından bu yana faaliyetlerini sürdürdüğünü hatırlatan KOMÜT Başkanı Adem Bulut, “Üçüncü dönemin başkanı olarak bu görevi devraldık. Bu makamların her zaman için bir sorumluluğu ve vebali vardır. Bizler bunun bilinciyle bu göreve geldik. Görevimize yeni bir heyecanla devam edeceğiz. Bundan sonraki dönemde önümüze bakarak daha iyi çalışmalar yapacağız. Tabiri caizse KOMÜT yeni döneme bomba gibi geliyor” dedi.
 
‘EN İYİSİ İÇİN ÇALIŞACAĞIZ’
 
11 kişilik yönetim kurulunda eski yönetimden iki isme yer verdiklerini belirten Bulut, “Şuanda yönetim kurulumuzda görev dağılımımızı yaptık. Konyalı müteahhitlerimizin bizden beklentileri fazla. Bu beklentileri karşılamak için çalışmalara başladık. Her STK’da olduğu gibi KOMÜT’de de yaptırım konusunda yetkiler sınırlı. Bizim bir yaptırım gücümüz veyahut da bir cezai müeyyidemiz yok. Bu sebeple çalışmalarımızı bir yere kadar götürebiliyoruz ne yazık ki. Ama Konya’nın yapılaşması noktasında her şeyin en iyisini yapmak için çalışacağız” şeklinde konuştu.
 
komut-adem-bulut.jpg
 
SEKTÖR TEMSİLCİLERİNE ANKET YAPILACAK
 
Konya’daki inşaat sektörü hakkında sektör temsilcilerinden 500 kişiden anket yoluyla görüş alacaklarını belirten Bulut, “Sektör temsilcilerinin müteahhitlerden ya da KOMÜT’den beklentileri nedir bunu ölçeceğiz. Buradan elde edeceğimiz verilere göre yeni çalışmalar yapacağız. Buradaki veriler bize bir yol haritası da oluşturacak. Bunun yanı sıra, İstanbul ve Ankara’daki müteahhit kuruluşlarını ziyaret ederek, tanışma ve ortak iş planlama gibi konuları gündeme alacak, çalışmalarından faydalanacağız. Bir diğer projemiz ise KOMÜT üyelerinin çözümü noktasında olacak. Üyelerimizin özellikle kamu kurumlarıyla ilgili sorunlarının çözümünde öncü olacağız, gerekli girişimleri yapacağız. Müteahhitlerimizin sıkıntılarını Konya Ticaret Odası Komiteler Başkanlığı kanalıyla gerekli mercilere ulaştıracağız. Ek olarak, Konya’yı imar eden müteahhitler adına belediye başkanlarımızla da istişare ederek sorunları çözeceğiz, uyumlu çalışacağız. Müteahhitlerimizin işini kolaylaştırmak adına gücümüzün yettiğince çalışacağız” ifadelerini kullandı.
 
‘MESLEKTE NİTELİK ÖNEMLİ’
 
KOMÜT’ün 130 üye sayısıyla inşaat sektörünün önemli bir temsilcisi olduğunu aktaran Bulut, “Konya’da 800-900 civarında müteahhit iş yapıyor. Tabi sayının fazlalığından ziyade nitelik daha önemli. Sektörde çalışan isimlerden birinin ortaya çıkaracağı bir olumsuzluk, tüm sektör paydaşlarına ithaf ediliyor. Bu durum herkese mal ediliyor ve zarar veriyor. Müteahhitlik Yasası yürürlüğe girdi. Yasadaki maddeler aşama aşama uygulanacak. Böylelikle herkes müteahhit olamayacak” dedi.
 
‘HERKES MÜTEAHHİTLİK YAPMAMALI’
 
Sektördeki en büyük sıkıntılardan birinin her isteyenin müteahhitlik yapmasının olduğunu söyleyen Bulut, “Ülkemizde müteahhitliğin bir tanımının yapılmaması tüm sektöre balta vuruyor. Parası olan herkes bu işi yapmak için kolları sıvıyor. İnşaat sektörü dışardan görüldüğü kadar kolay bir iş değil. Herkesin inşaatçılık yapmaması gerekir” diye konuştu.
 
‘GÜVEN VE İSTİKRAR ORTAMI SAĞLANMALI’
 
Geçtiğimiz yaz döneminden bu yana ekonomide ortaya çıkan güven ve istikrar ortamı kaybının inşaat sektörünün en önemli sıkıntısı olduğunu dile getiren Bulut, “Taşeronlar, tedarikçiler, müteahhitler, işçiler birbirine güvenmiyor. Bu sebeple işlerimiz kilitlenme durumuna gidiyor. İkinci olarak da, döviz yükselişi nedeniyle maliyetler açısından bir sıkıntımız mevcut. Üçüncüsü ise bunu konuşmak bile istemiyorum ama faizlerdeki yükseliş piyasayı sıkıntıya soktu” dedi.
 
‘BÜROKRASİ AZALTILMALI’
 
Konya’nın arsa üretimi noktasında eksikliği olduğunu dile getiren Bulut, “Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum Konyalı. Geçtiğimiz günlerde Eski Sanayi ve Karatay Sanayi’nin taşınması noktasında Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay’la ortak yaptıkları toplantıyı takip etme şansımız oldu. Bakanımızın hemşehrimiz olması bizim açımızdan bir avantaj. Burada bize düşen görev ise mantıklı ve güzel projeler üretmek. Fakat şu anda arsa istihdamının arması noktasında bazı sıkıntılarımız var. Bakanlıktan bir başka talebimiz de belediyelerdeki işleyişle ilgili. Yönetmelikler ve mevzuatlardaki işlemlerin biraz daha rahat ve hızlı bir işleyişe kavuşturulmasını talep ediyoruz. Bazen ortaya çıkan bir bürokrasi nedeniyle 3 ay daire teslim edemeyen arkadaşlarımız var. Özellikle iskan ve ruhsat alımları bizi çok zorluyor. Evrak ve prosedür işlemi çok fazla” diye konuştu.
 
‘İNŞAAT SEKTÖRÜ SANILDIĞI GİBİ YÜKSEK KÂR MARJLARINA SAHİP DEĞİL’
 
İnşaat sektörünün sanıldığı gibi yüksek kâr marjlarına sahip olmadığını ifade eden Bulut, “Şuanda yüzde 15-20 kazansak iyi para kazandık diyoruz. Sanıldığı gibi yüksek kazançlar yok şuan. Çünkü maliyetler çok fazla arttı. İnşaat sektörü ana sektör olarak 200, yan sektör olarak ise bin ila bin 500 arası iş kolunu ilgilendiriyor. Bir nevi ekonomimizin lokomotifi olarak görev yapıyor. Burada çıkacak bir sıkıntı tüm ekonomiyi etkiliyor. Ekonomik gidişata bakarsa 2020 yılı da zor geçecek gibi görünüyor. Eğer bir seçim olmazsa, istikrar devam ederse, güven ortamı yeniden sağlanır. Güven ortamının sağlanması bizim işlerimizin daha iyi noktalara gitmesi için olmazsa olmazdır” şeklinde konuştu.
 
SEYFULLAH KOYUNCU / YENİ HABER GAZETESİ