Komutan vali

İçişleri'ne bağlı görünmesine rağmen pratikte TSK'nın kontrolündeki jandarma, kademeli şekilde dönüştürülecek.
Komutan vali

Hükümet, askeri yönden Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı bulunan ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin fiilen dördüncü kuvvetini oluşturan Jandarma Genel Komutanlığı'nın tamamen İçişleri Bakanlığı'na bağlanması için düğmeye bastı. Başbakan Davutoğlu, İç Güvenlik Reformu paketinde yeralan madde ile jandarmanın İçişleri'ne bağlanacağını açıkladı. Yasa teklifinin Meclis'te kabul edilmesinin ardından çalışmaların tamamlanmasıyla jandarmada bir dönem geride kalacak. Kurumun, atama ve sicil işlemleri yönünden bağlı bulunduğu Genelkurmay'la ilişkisi kesilecek. Ancak değişikliğin ilk etapta kademeli olarak gerçekleşmesi bekleniyor. İlk olarak idari anlamda atama ve sicille ilgili yetkiler İçişleri Bakanlığı'na devredilecek, zamanla Jandarma'nın genel komutanlık statüsünden genel müdürlük statüsüne çevrilmesi öngörülüyor.

JANDARMANIN BAŞINA VALİ

Türkiye genelinde 14 bölge, 81 il ve 920 ilçe komutanlığı bulunan jandarmanın İçişleri'ne devredilmesi, 'terörle mücadelede en önemli adımlardan biri' olarak değerlendiriliyor. Dönüşümün tamamlanması sonrası kurumun başına mülki idareden üst düzey bir vali ya da bürokratın getirilmesi planlanıyor. Erbaş ve erler ise yerini zaman içerisinde profesyonel kadrolara bırakacak. Jandarma bünyesindeki askeri kadroların daha çok Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na aktarımı öngörülürken, kurumun personel ihtiyacını ise mevcut jandarma okulları ile polis meslek yüksek okullarının karşılaması düşünülüyor.

SİVİL DENETİME AÇILIYOR

Davutoğlu'nun, 'Askeri konular hariç, bütün diğer konularda yetkiler İçişleri Bakanlığı'na veriliyor' ifadeleriyle anlattığı düzenlemeye göre sicil, terfi, atama ve disiplin işlemlerini üst komutanlar, İçişleri yürütecek. Üst düzey atama, şimdi olduğu gibi YAŞ kararıyla olacak ama alt kadroların disiplin ve atamalarına İçişleri Bakanlığı ile illerde valilikler bakacak. Kurumun her yönüyle İçişleri'ne bağlanmasıyla teşkilat sivil denetime de açılmış olacak. TSK'nın jandarma teşkilatı üzerindeki her türlü tasarrufu sona erecek. TSK'nın kendi içinde yayımladığı genelgeler jandarma için geçerli olmayacak.

Üniforma lacivert

İç Güvenlik Reformu paketiyle birlikte jandarmaların giyeceği kıyafetler de değişecek. 183 bin 847 jandarma askeri üniforma giymeyecek, özel kıyafet giyecek. İçişleri Bakanlığı'nın kıyafetlerin tasarımı ise ünlü modacılardan birine yaptırılıyor. Jandarmanın yeni kıyafetleri için çalışmaların Tasarımı Bursa'da dikim çalışmaları ise Ankara'da tamamlanacak kıyafetlerin rütbe, taşınan silah ve teçhizat göz önüne alınarak hazırlanmakta olduğu öğrenildi. Tasarımı tamamlanmak üzere olan kıyafetler lacivert ağırlıklı tonlardan oluşacak.

'Kişiye özel ilettik'

Genelkurmay Başkanlığı düzenlemeye ilişkin kısa bir açıklama yaptı, Açıklamada "Genelkurmay'ın teklifleri gizli ve kişiye özel olarak Başbakanlığa resmi bir yazıyla gönderildi. Kamuoyunu bilgilendirme yetkisi hükümetimize aittir" denildi.

Kır polisine dönüşüyor

Polis ve andarmanın, illerde valiliklere bütünüyle bağlı entegre iki ayrı kolluk olarak çalışması planlanıyor. Yapılacak çalışma ile jandarmanın iki ana unsurdan oluşması öngödürülüyor. Buna göre, iç güvenlikle ilgili jandarma birlikleri zaman içinde profesyonel 'kır polisi'ne dönüşecek. Jandarmanın diğer birimi ise sınır güvenliği ile gümrük kapılarının güvenliğinden sorumlu olacak.

yeni şafak