Kongo’dan Konya’ya yolculukta Cumhurbaşkanı Erdoğan detayı

Konya'da Lukas Holding tarafından düzenlenen ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti Bilimsel Çalışmalar ve Teknoloji Geliştirme Bakanı ve Tarım Bakanının katılımıyla gerçekleştirilen basın toplantısında tarımın geliştirilmesi ve yatırım imkanları değerlendirildi. Toplantıda Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Türkiye arasındaki tarım ilişkilerinin güçlendirileceğine dikkat çekildi.
Kongo’dan Konya’ya yolculukta Cumhurbaşkanı Erdoğan detayı

Grand Millennium Konya Otel’de düzenlenen programa Bilimsel Çalışmalar ve Teknoloji Geliştirme Bakanı Jose Mpanda Kabangu, Kongo Demokratik Cumhuriyeti Tarım Bakanı Desire Nzinga Brihanze, Lukas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Asım Şen, Kongo Cumhuriyetinden misafirler ve basın mensupları katıldı.

img-0061-001.jpg

Toplantıda konuşan Asım Şen, “Tamamı ihracat ve tarım sektörüne dayalı genelde tohum ve tohum çeşitleri ve zirai geliştirme konusunda uzmanlaşmış olup şuanda Afrika bölgesinde Demokratik Kongo Cumhuriyetiyle yüklü bir sözleşme imzaladık. Bu konuyla ilgili Demokratik Kongo Cumhuriyetinin Tarım Bakanı ve Yatırım Bakanı görüşmeleri yapmak üzere, firmamızı ve şehrimizi ziyarete gelmiştir” dedi.

img-0060.jpg

‘HÜKÜMETİMİZ TİCARETE AÇIKTIR’

Kongo Demokratik Cumhuriyetin kapılarının ticarete her zaman açık olduğunu vurgulayan Bilimsel Çalışmalar ve Teknoloji Geliştirme Bakanı Jose Mpanda Kabangu , “Öncelikle meslektaşım Tarım Bakanı ile burada beraber olmaktan çok mutlu ve memnunum. Firmamız ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti arasında hali hazırda bulunan işi, teknolojiyi ve ticareti geliştirmek için sahada görerek çalışma yapmak istiyoruz. Ve bu sıcak karşılama ve misafirperverlik için çok müteşekkiriz. Kendi ülkemiz, teknoloji ve tarım düzenlemelerinin devamlılığı için olan bütün olanakları değerlendireceğiz ve bunun için buradayız. Ayrıca burada bizim açıklamak istediğimiz şey ise; hükümetimizin ticarete açık olduğudur. İki tarafta da kazan kazan durumundayız. Ekselansımız Anton Bey bizim için her türlü olanağı sağlıyor ve fırsatları değerlendirmek için buradayız. Tarım Bakanımızla beraber iki ülke için de yararlı, faydalı olacak her şey için açığız” diye aktardı.

img-0067.jpg

‘HER İKİ ÜLKE İÇİN DE YARARLI İŞLER YAPMAYA BAŞLADIK’

Türkiye ve Kongo için yararlı işler yapmaya başladıklarının altını çizen Jose Mpanda Kabangu, “Gelişmekte olan teknolojilerin ve işlerin artı eksi yönlerini değerlendirip her iki ülke için de yararlı olacak işler yapmaya başladık, yapmaya devam edeceğiz. Bununla ilgili kapıların açılmasını sağlıyoruz daha da çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Şu an ilk amacımız tarım makinesi bir yatırımdan önce Lukas Makineyle ilgili bilgi sahibi olmak, onlarla oturup durumları konuşmak ve gelişmekte olan işimiz hakkında toplantılar yapmak. Şu an asıl amacımız bu toplantımızda tohum bankasından gerekli tohumları, ülkemizde yetişecek ürünleri, mısır ayçiçeği gibi ürünleri buradan temin edip oradaki tarımsal faaliyetleri tohum bankasından alacağımız tohumlarla güçlendirmek olacak” ifadelerine yer verdi.

img-0066.jpg

‘TÜRKİYE’DE SAHİP OLDUĞUNUZ İMKÂNLARA SAHİP DEĞİLİZ’

Türkiye’nin tarımda avantajlı konumda olduğuna değinen Kongo Demokratik Cumhuriyeti Tarım Bakanı Desire Nzinga Brihanze ise ,”Kongo’yla ilgili bilinmesi gereken en önemli şeylerden biri; Kongo küçük bir ülke değil. Şu anki yüz ölçümlerinde 2 milyon metre kare bir toprak bütünlüğüne sahibiz. Tarımsal açıdan önemini bu şekilde vurgulayabiliriz. 80 milyon metre kare kadar bir alanı tarım alanı olarak kullanabiliyoruz. Bunun yüzde 20’lik kısmında da verimli bir alana sahibiz. Özellikle tarım alanlarında anahtar nokta tohum bankasıdır. Ülkemizdeki vatandaşlarımızın hangi tür tohum ekeceğini, hangi tür tohum ihraç edebileceğini, hangi tür tohum yetiştirebileceğini öğrenmeleri gerekiyor. Tohum bankası bizim için çok önemli çünkü Kongo’da sahip olmadığımız bir şey. Ayrıca şu anda Türkiye’de sahip olduğunuz imkanların bir kısmına sahip değiliz. Bizim bir noktada ilgilendiğimizde bu tür teknolojiye yatırım yapıp ülkemizde kullanmasını sağlamak istiyoruz. Şu anda Kongo’da 100 milyon insan yaşamakta. Etrafındaki 9 ülkeyle beraber bu sayı 500 milyon kişiyi geçmektedir. Beslenmesi gereken 500 milyon kişi olduğu için buradaki asıl amacımız ekilmesi gereken ürünü bulup, bununla alakalı ticaretimizi geliştirip, topraklarımızdan verim almaktır” şeklinde konuştu.

img-0078.jpg

‘ERDOĞAN’IN KONGO İLE İYİ İLİŞKİLERİNE İSTİNADEN BURADAYIZ’

Türkiye ile Kongo arasındaki ilişkilerin güçleneceğine dikkat çeken Desire Nzinga Brihanze, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Kongo Devleti ile ilişkilerinin iyi olduğu vurgusunu yapan Tarım Bakanı, “Başkanımızın vermek istediği bakış açısı aslında Ruanda’nın bize karşı terör faaliyetlerinden sonra tarıma yönlendirmesinin sebeplerinden biri de bu. Onların bize daha fazla zulüm etmesini önlemek. Tarıma yönlendiğimizde yer altı kaynaklarının madenciliği bitirdiğimizde onlar da mecburen kendileri bize normal bir şekilde gelecekler. Recep Tayyip Erdoğan’ın Kongo ile olan iyi ilişkilerine istianeden biz de Demokratik Kongo Cumhuriyetine temsilen buradayız. Ve bu ilişkiyi, bu ortaklığı geliştirmek istiyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

• SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

 Muhabir
Etiketler :