Konteyner kentteki Türkmenler, Türkiye'ye minnettar

Konteyner kentteki Türkmenler, Türkiye'ye minnettar

Suriye'deki iç savaş nedeniyle sığındıkları Hatay'ın Yayladağı ilçesinde 5 yıldır çadırlarda kaldıktan sonra konteyner kente taşınan Türkmenler, Türkiye'ye minnettarlık duyuyor.

İç savaş nedeniyle evlerini terk eden Suriyeliler, sığındıkları ülkelerde hayata tutunmaya çalışıyor.

Yayladağı'nda 5 yıldır YİBO çadır kentinde kalan Türkmenlerin de burada eğitimden sağlığa kadar tüm ihtiyaçları karşılandı. 513 çadırın bulunduğu kampta kalan Suriyelilerin daha iyi şartlarda barınmasını sağlamak için ise yaklaşık 6 ay önce konteyner kent kurulmasına başlandı.

İçinde tuvalet ve banyosu bulunan, toplam 21 metrekarelik iki odanın yer aldığı iki katlı konteynerlere taşınan Suriyeli Türkmenler, yeni barınma alanlarından duydukları memnuniyeti dile getiriyor.

Yaklaşık 3 bin 300 kişinin yaşadığı 776 konteynerin bulunduğu alanda, hemen her evin önünde Türk bayrağı asılı duruyor.

- "Allah Erdoğan'ı başımızdan eksik etmesin"

Türkmenlerden Zeynep Deli, 5 yıl önce Bayırbucak bölgesinden Türkiye'ye geldiklerini, eşi ve 4 çocuğuyla çadırda kaldıklarını söyledi.

Çadırlarda tuvalet ile banyonun ortak ve dışarıda olması nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını anlatan Deli, "Çadırlarda yaşam zordu. Çok şükür şimdi konteyner evlerde yaşıyoruz. Burada her şey var. Tuvaletimiz, banyomuz içeride. Allah Türkiye'den razı olsun, Recep Tayyip Erdoğan'ı başımızdan eksik etmesin." dedi.

Sene Salih ise 7 çocuğu ve eşiyle 5 yıl önce Türkiye'ye geldiğini kaydetti.

Konteynerin çok güzel olduğunu belirten Salih, bugüne kadar yapılanlar için Türkiye'ye teşekkür etti.

- "Çok güzel bir yuva"

Mustafa Salih de çadırlarda geçirdikleri 5 yılda kimi zaman yağmur kimi zaman sıcak nedeniyle zor günler geçirdiklerini, şimdiyse çok güzel bir yuvaya sahip olduklarını kaydetti.

Türkiye'ye minnettar olduklarını söyleyen Salih, "Çok memnunuz. 9 kişilik bir aileydik, bir oğlum çatışmada öldü. Artık Bayırbucak diye bir şey kalmadı. Halimize çok şükür." diye konuştu.

Hediye Uzir, çadırda 8 kişilik ailesiyle yaşadıklarını, konteynere taşınmaktan mutlu olduklarını bildirdi.

Çadırlarda kaldıkları zaman suyu ortak çeşmelerden kullanıldıklarını ve çamaşırlarını orada yıkamak zorunda kaldıklarını belirten Uzir, konteynerde kendilerine ait tuvalet ve banyo bulunduğunu, içme suyunu evdeki musluktan alabildiklerini dile getirdi.

Bu arada, Hatay'ın Altınözü ilçesinde Suriyeli sığınmacıların çadır kentte kaldığı Boynuyoğun'da da konteyner kent kurma çalışmaları sürüyor.