Konya, Ayakkabı ihracatında çıtayı yükseltti

Konya’da, 1900’lü yılların başından itibaren büyümeye başlayan ayakkabı sektörü, yıllık 25-30 milyon çift ayakkabı üretimiyle dikkat çekiyor.
Konya, Ayakkabı ihracatında çıtayı yükseltti

Konya’da, 1900’lü yılların başından itibaren büyümeye başlayan ayakkabı sektörü, yıllık 25-30 milyon çift ayakkabı üretimiyle dikkat çekiyor. Aykent Ayakkabıcılar Sanayi Sitesinde üretim yapan farklı ölçekte 400 firma, ürünlerini yurtiçi ve yurtdışı pazarlara sunmakla beraber, Türkiye’nin önemli markalarına fason üretim de yapıyor.

Konya'nın ayakkabı üretimi ve ticaretinde iyi bir seviyede olduğunu söyleyen Özarpa Ayakkabı Genel Müdürü Kemal Özarpa, "Konya, geleneksel bir üretim alanı olarak varlığına başlamış ve özellikle 1900’lü yıllardan itibaren belirgin bir biçimde örgütlenme sürecine girmiştir" dedi.

kemal-ozarpa.jpg

TÜRKİYE’DE İLK VE TEKTİ!

Konya'nın ayakkabı geçmişinden bahseden Özarpa, "İlk olarak 1930’larda Konya Kunduracılar Cemiyeti adı altında resmi nitelikli bir çalışma süreci başlatılmış ve 1955’de ise bir çatı örgüt kurarak dernekleşmeyi gerçekleştirmişlerdir. 1973 yılında tüm ayakkabı imalatçılarının Kunduracılar Sitesine taşınmasıyla o dönemde, Türkiye’de ayakkabı imalatçılarının bir arada faaliyet gösterdiği ilk ve tek sanayi sitesi olmuştur" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'NİN ÖNEMLİ AKAKKABI ÜRETİM MERKEZİ OLDU

Günümüzde Konya'nın önemli ayakkabı üretim merkezi haline geldiğinin altını çizen Özarpa, "Konya, modern üretim araçları ile donatılan sanayi tesisleri, köklü esnaf geleneği ile birleştirdiği üretim gücüyle Türkiye’nin önemli ayakkabı üretim merkezlerinden biri haline gelmiştir. Konya’da ayakkabı üretimi 2003 yılından beri 1350 adet işyeri bulunan Aykent Ayakkabıcılar Sanayi Sitesinde yapılmakta olup farklı ölçekte 400 civarında üretici firma bulunmaktadır. Makineleşmiş üretime sahip işletmemiz 100 civarındadır. Yıllık 25-30 milyon çift ayakkabı üretilerek, yurtiçi ve yurtdışı pazarlarına sunulmakla beraber Türkiye’nin önemli markalarına fason üretim de yapılmaktadır" şeklinde konuştu.

'SIKINTILARIN TEMELİ YAPISAL PROBLEMLER'

Ayakkabı sektöründe yaşanan sıkıntıların temelinin geçmişten gelen yapısal problemlerden kaynaklandığını ifade eden Özarpa, "Finansman maliyetlerinin düşük olduğu, bol para politikası izlenen dönemlerde birçok sektörde de olduğu gibi ayakkabı sektörü de düşük finansman maliyetlerine paralel olarak artan vadelerden etkilenmiştir. Dolayısıyla kontrolsüz şekilde büyüyen sektör, ihtiyaç fazlası ayakkabı üretir hale gelmiştir. İhracat yerine iç piyasayı tercih eden firmalar, artan rekabet sebebiyle düşük kar marjlarıyla vadelerin 24 aya kadar çıkmasına neden olmuştur" diye konuştu.

'BU SIKINTI ENİNDE SONUNDA YAŞANACAKTI'

"Sektörün yapısal problemlerinden doğan bu durum eninde sonunda yaşanacaktı" diyen Özarpa, şunları aktardı: "Alıcı konumunda olan Türkiye’nin önemli markalarından bazıları uzun vadelere bağlı olarak yüksek borçlanmaları sebebiyle, ekonomik daralma, kur ve faizlerde meydana gelen ani yükselişle beraber ardı ardına konkordato sürecine girmişlerdir. AVM kiralarının yüksekliği ve dövize endeksli olması ile gereğinden fazla AVM yapılması da bu sürece etki eden önemli faktörler arasındadır. Bir taraftan da Türkiye ayakkabı sektörü 5 milyar dolarlık hacmiyle, yıllık 400 milyon çift civarında ayakkabı üretmekte ve 25 bin firma faaliyet göstermektedir. Konkordato ilan eden firmalar bilinen markalar olması sebebiyle tüm sektörde kriz varmış gibi yanlış bir algı söz konusu."

HEDEF: HERKESİN İHRACAT YAPMASI

Türkiye ve Konya genelindeki ayakkabı ihracat rakamlarında yaşanan artışın önemine dikkat çeken Özarpa, " Konya olarak, 2016 yılında 5 milyon Dolar olan ayakkabı ihracatımız, 2017 yılında 12 milyon Dolar, 2018 yılında 21 milyon Dolar, 2019 Ocak-Ağustos döneminde ise 16 milyon Dolar olarak gerçekleşmiştir. Türkiye ayakkabı ihracatından aldığımız pay yüzde 2,5. Başlıca pazarlarımız Rusya, Almanya, İtalya, Birleşik Krallık, Suudi Arabistan olmak üzere birçok ülkeye ihracat yapılmaktadır. Hedefimiz hiç ihracat yapmamış firmalarımızın da ihracat yapabilecek kapasiteye ulaşmasıdır" şeklinde değerlendirdi.

'DAHA FAZLA ÜRETİM DAHA FAZLA İHRACAT'

Ayakkabı sektöründeki yükselişi sağlamak için daha fazla üretim ve ihracat yapılması gerektiğini vurgulayan Özarpa, "Böylelikle dünya pazarlarından pay alan firmalarımız, iç piyasaya olan bağımlılığın azalmasıyla pazar dalgalanmalarını dengede tutabilecektir. Kapasite kullanım oranını artırmak suretiyle ölçek ekonomisine ulaşmış olacak ve yeni istihdam alanları oluşturacaktır. Ekonomide son dönemde yaşanan olumlu gelişmelerle beraber zorlu günleri geride bıraktığımızı düşünüyorum. Bu konuda üreticiler olarak beklentimiz, ayakkabı gibi emek yoğun sektörlerde istihdam yüklerinin azaltılması ihracatı ve üretimi destekleyici doğrudan teşvik sistemlerinin geliştirilmesidir" diye kaydetti.

ozarpa-ayakkabi-genel-muduru-kemal-ozarpa-2.jpg

DEVLET İHRACATA DESTEK VERİYOR!

Ticaret Bakanlığı ve TOBB arasında İhracat Destek Ofisi kurulmasına yönelik protokol imzalandığını duyuran Özarpa, "Konya Sanayi Odası’nda firmaları ihracata teşvik etmeyi ve ihracatçılara kılavuzluk yapmayı hedefleyen İhracat Destek Ofisi faaliyete geçmiştir. İhracat yapmak isteyen ve ihracatını geliştirmek isteyen işletmelerimiz için önemli bir adımdır. Yine Konya Ticaret Odası bünyesinde birçok eğitim ve firma danışmanlığı ücretsiz olarak yapılmaktadır. Ayrıca Ekonomi Bakanlığı nezdinde yürütülen pazara giriş, fuar katılım, tasarım ve markalaşma gibi birçok alanda ihracata yönelik devlet destekleri bulunmaktadır" diye ifade etti.

'YOĞUN EMEK GEREKTİRİYOR'

Ayakkabı sektörünün diğer birçok imalat sektöründen farklı olarak, yoğun emek gerektirdiğinin altını çizen Özarpa, "Bu nedenle ayakkabı üretimi, sektörün kendi içindeki değişik alanlarında yetişmiş ve el becerisine sahip, tecrübeli ve nitelikli elemanlarla mümkün olabilmektedir. Ayakkabıcılar Konya’da yaklaşık olarak 15 bin kişiyi istihdam eden ve yaklaşık 50 bin kişinin geçimini temin ettiği bir sektör olarak, istihdama büyük katkı sunmaktadır" dedi.

'ÖĞRENCİLERİMİZİN YÜZDE 50'SİNE BURS VERİYORUZ'

Aykent Mesleki ve Teknik Anadolu Meslek Lisesi’nde yetişen öğrencilerin, sektörün becerikli el ihtiyacını karşılayacağını söyleyen Özarpa, ayakkabı esnafı olarak eğitime de büyük önem verdiklerini ifade etti. Öğrencilere, hiçbir kurumdan destek almadan sadece esnafın desteğiyle 250 TL burs verdiklerine değinen Özarpa, "Ayakkabı sektörünün yetişmiş eleman ihtiyacını karşılamak adına Milli Eğitim Bakanlığı, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Ayakkabıcılar Odası işbirliğiyle Aykent Ayakkabıcılar Sitesinde, Aykent Mesleki ve Teknik Anadolu Meslek Lisesinde eğitim alan öğrenciler, ayakkabı tasarım ve üretimi anlamında günümüz teknolojisini öğreniyor ve işletmelerimizde staj yapma imkanlarıyla da mesleği uygulamalı olarak öğrenme imkanları bulunuyor"  diye bilgi verdi.

ozarpa-ayakkabi-genel-muduru-kemal-ozarpa-1.jpg

'KONYA'DA MARKALARA FASON ÜRETİM YAPILIYOR'

Konya’da, Türkiye’nin önde gelen markalarının hemen hemen hepsine fason üretim yapıldığının bilgisini veren Özarpa, "Ayrıca yurtdışında Rusya, Almanya başta olmak üzere ve Avrupa ülkelerinde faaliyet gösteren perakende zincirlerine de üretim yapan birçok işletmemiz bulunmaktadır. Fason üretim ile birlikte yıllar itibariyle kayıt dışı olan esnafımız kayıt altına girmeye başladı, firma denetimleriyle beraber ulusal ve uluslararası standartlar düzeyine ulaştık, kalite ve üretim gücü anlamında oldukça iyi durumdayız. Konya’dan ulusal bir marka çıkarmanın her türlü altyapısının oluştuğuna inanıyorum" diyerek sözlerini tamamladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ