Konya bayrama hazır

Konya bayrama hazır

İslam alemi 11 ayın sultanı Ramazan ayını geride bırakırken Konya’yı da bayram telaşı sardı. Bayram hazırlıklarının en yoğun hissedildiği alanlarda yoğunluk sürüyor ve arife gününe kadar da sürmesi bekleniyor

Konya Ramazan Ayı’nı geride bıraktığı şu günlerde, bayram hazırlıkları da devam ediyor. Bedesten Çarşısı başta olmak üzere Konya’nın alışveriş yoğunluğu olan bölgelerin nabzını yokladık ve hazırlıkları esnafın ağzından dinledik. Havaların sıcaklığı sebebi ile yoğunluğun biraz daha düşük seviyede olduğunu ancak giderek artacağını belirten çarşı esnafı en fazla yoğunluğu da arife günü yani 4 Haziran Pazartesi günü yaşamayı bekliyor.

“seker-ve-lokum-cok-gidiyor”.jpg

“ŞEKER VE LOKUM ÇOK GİDİYOR”

Bayram hazırlıklarının en yoğun hissedildiği alanlardan biri olan Bedesten Çarşısı’nın köklü esnaflarından Sürüm Şekercisi adına konuşan Metin Karakurt yoğunluğun hafta sonu artacağını, arife gününde ise en baskın haliyle bayramı hissedeceklerini söyledi. Metin Karakurt, “Şu anda sıcak hava sebebi ile yoğunluk tam anlamı ile sağlanmış değil ama hafta sonu ile birlikte daha da artacaktır” dedi. En çok şeker grubu ve lokumun satıldığını ifade eden Karakurt bunun sebebi hakkında ise; “Yaz ayında olduğumuz için çikolatanın muhafazası biraz zor. O yüzden müşterilerimiz daha çok lokum ve şeker grubuna biraz daha ağırlık veriyor” diye konuştu. Şeker fiyatlarının şu an için makul durumda olduğunu da belirten Karakurt geçen yılın fiyatları ile arasında fahiş bir artış olmadığını sadece birkaç çikolata çeşidin de birkaç liralık artışları olduğunu ifade etti. Şeker alışverişinde kaliteye önem verilmesi gerektiğini de belirten Metin Karakurt, “Bizde her bütçeye uygun şeker, lokum, çikolata mevcut ama bayramda kaliteli şeker tüketmek gerekiyor” dedi.

“bayramda-siklik-cok-onemli”.jpg

“BAYRAMDA ŞIKLIK ÇOK ÖNEMLİ”

Bayram alışverişinin demirbaşlarından olan kıyafet alışverişi hakkında Bedesten Çarşı esnafından Torunlar Giyim sahibi Mustafa Torun bu yıl ki bayram hareketliliğini her yıl ki hareketliliğe benzetti. Kendilerinin bayrama hazır olduğunu ve müşterilerini de en iyi şekilde hazırlamaya çalıştıklarını ifade eden Torun satışlarının da geçen yıla göre yüzde 10 artış gösterdiğini ifade etti. Bayramda şıklığın çok önemli olduğunu vurgulayan Torun Torunlar Giyim olarak bunun için çaba sarf ettiklerini ifade etti.  Torun, Bedesten Çarşısı’nın tadilat ve iyileştirme çalışmalarından sonra çok iyi bir hal aldığını söylerken “İlk zamanlarda biraz zorluk çeksek de şu an gayet iyi durumdayız” dedi.

en-cok-yolcu-akdeniz-bolgesi’ne.jpg

EN ÇOK YOLCU AKDENİZ BÖLGESİ’NE

Bayram hazırlıkları sebebi ile konuştuğumuz özel bir otobüs firmasının yetkilisi yaptığı açıklamada 9 günlük bayram tatili sebebi ile insanların adeta Akdeniz’e göç ettiğini belirtti. Özellikle Antalya ve ilçelerine çok sayıda talep olduğunu ve biletlerin çok kısa sürede hemen bittiğini ifade eden otobüs firması yetkilisi bayrama doğru da ek sefer konulmasına kesin gözüyle baktıklarını ifade etti.

bayramin-gozdesi-baklava.jpg

BAYRAMIN GÖZDESİ BAKLAVA

Ramazan bayramlarının vazgeçilmez tatlısı baklava ve çeşitleri bu bayramda da vatandaşlar tarafından büyük rağbet görüyor. Bayrama sayılı günler kala pastaneler siparişleri yetiştirmeye çalışırken, vatandaşların glikozlu tatlılar yerine şeker kullanılan tatlıları almaları tavsiye edildi. 11 ayın sultanı Ramazan ayının son günlerinde pastanelerde tatlı telaşı başladı. Ramazan Bayramıyla özdeşleşen baklava ve çeşitleri ise yine vatandaşların bayramda en çok tercih ettiği tatlılar arasında ilk sırada yer alıyor. Diyetisyenler, ““Ortalama bir yetişkinin günde 1800-2000 kalori aldığını düşünürsek, bu durumda içilmesi gereken su miktarı 1,8-2 litre arasında değişiyor. Bayramların vazgeçilmezi şerbetli tatlılar için ise kalori hesabı şöyle; iki dilim baklava yiyerek 500 kalori alan birinin, 500 ml fazladan su tüketmesi gerekiyor” formülünü verdi. 

MÜCAHİT YAPRAKCI

 

Kaynak:YENİ HABER