İsmail Koç

İsmail Koç

Konya Büyük Bir Şehir Parkını Hak Etmiyor Mu?

Konya Büyük Bir Şehir Parkını Hak Etmiyor Mu?

Dünyanın büyük şehirlerini diğer şehirlerden farklı kılan bir özellik de şehirlerin içine kurulmuş parklardır. Bu parklar şehirlerin hem turistik merkezleri hem de akciğerleri olarak yıllar boyunca şehrin havasını değiştiren bir simge olarak öne çıkarlar.

Büyük sayılmayacak yüzölçümlerine sahip olan bu parklar milyonlarca ziyaretçiyi ağırlayarak bulundukları şehirlere ekonomik anlamda da büyük katkıda bulunuyor.

Ülkemizde olduğu gibi Konya’da da böyle bir eksiklik söz konusu…

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’in Konya’ya kazandırdığı en büyük projelerden biri hiç kuşkusuz Kültür Park oldu.

Daha önceleri Fuar alanı olarak kullanılan ancak fuarların düzenlenmemesiyle atıl bir yere dönüşen bu bölge yapılan düzenlemeyle adeta şehrin kalbi haline geldi.

Bu bölgenin eski halini hatırlarsınız. Özellikle hava karardığında buradan geçmeye bile korkulurdu.

Yapılan düzenleme ile burası şehrin adeta can damarı haline geldi. Konya’nın böyle birkaç alana daha ihtiyacı var.

15 Temmuz darbe kalkışmasının ardından tüm Türkiye’de askeri alanlar şehirlerin dışına taşınmaya başlanınca bu alanların ne olacağı konusu da gündeme gelmiş oldu.

Meram Belediye Başkanı Fatma Toru da geçtiğimiz günlerde Fahrunisa Hatun Kompleksinin tanıtım toplantısında yaptığı açıklamada İlçe sınırlarında bulunan Havzan’daki tank taburunun kaldırılarak bu bölgede büyük bir yeşil alan projelerinin olduğunu söyledi.

Son derece isabetli bir karar. Bir zamanlar yeşil Meram olarak anılan bölgenin adı kaldı ancak yeşili yok.

Konya’nın daha fazla yeşil alanlara ihtiyacı var.

Bunun dışında yeni stadyumun yapılmasıyla birlikte sadece Anadolu Selçukspor’un maçlarına ev sahipliği yapan Atatürk Stadyumu ve çevresi de yeşil alan için son derece uygun bir bölge.

Atatürk Stadyumu ile DSİ lojmanlarını da içine alan arazi şehrin merkezinde çok büyük ve değerli bir alana tekabül ediyor.

Dünya’da çok daha küçük alanlara yapılan belli başlı parkların milyonlarca turist çektiği göz önünde bulundurulduğunda Konya’da böyle bir şehir parkının yapılması Konya’ya çok büyük değer katacaktır.

Birkaç örnek vermek gerekirse;

Avurturya’da bulunan Kings Park, bir yıl içinde 5 milyondan fazla ziyaretçi alıyor.

Tokyo’da bulununan Ueno Park’ı yılda ortalama 10 milyondan fazla ziyaretçi görmeye geliyor.

New York, Central Park, ABD sınırları içinde en çok ziyaret edilen park olarak da biliniyor ve yaklaşık 37,5 milyon ziyaretçi her yıl bu parkı ziyarete geliyor.

Yılda ortalama 13 milyon kişinin ziyaret ettiği Golden Gate Park, Central Park’tan sonra ABD’nin en çok ziyaret edilen ikinci parkı olarak da bilinir.

Tüm bu veriler göz önünde bulundurulduğunda Havzan’daki tank taburuna ya da eski stadyum bölgesine yapılacak büyük bir şehir parkı Konya’ya yakışmaz mı?

Önceki ve Sonraki Yazılar
İsmail Koç Arşivi
SON YAZILAR