Hamdi Bağcı

Hamdi Bağcı

Konya Büyükşehir Belediyesinden "Medeniyet Okulu"

Konya Büyükşehir Belediyesinden "Medeniyet Okulu"

Geçtiğimiz Salı akşamı Konya Büyükşehir Belediyesi Bilim Merkezinde önemli bir projenin, “Medeniyet Okulu” projesinin lansmanına davetliydik.

Konya’nın önde gelen protokolü de bu programdaydı.

Konya Valimiz Sayın Muammer Erol, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek,

Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Muzaffer Şeker, Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Torlak, Selçuk Üniversitesi Rektör Vekili Mustafa Şahin,

İl Müftüsü Ali Akpınar,

Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Konya Ticaret Borsası Başkanı M. Uğur Kaleli, Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ali Osman Karamercan,

Konya Sivil Toplum Kuruluşları İcra Heyeti Başkanı Latif Selvi, İl Kültür Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, İş Adamı Mehmet Ali Çelik ile birlikte çok sayıda ilçe belediye başkanları, il müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler ile gazeteciler ve yazarlar katıldı.

Programı Gazeteci Kerem İşkan ile birlikte takip ettik. Tabi gazetecilerin, köşe yazarlarının da yoğun katılımı dikkat çekiyordu.  

Elbette biz, Konya Büyükşehir Belediyesinin eğitime yatırım yapmasını önemsiyoruz.

Bilim Merkezini de önemsemiştim zaten, o konuyla ilgili yazımda da belirtmiştim, bu tür yatırımlar, bu tür projeler yeni yetişen nesillerin dünyayı anlaması, dünyayı tanıması ve bu dünyayı yönetecek birey haline gelebilmesi açısından çok önemlidir.

Şunu da ifade edeyim, “Medeniyet Okulu” projesinin bir tanıtım filmi yapılmış, güzel bir film olmuş. Seslendirme, metin güzel, temalar güzel, çekimler, montaj hepsi güzel.

Gördüğünüz gibi güzel olana güzel diyoruz.

Olacaksa güzel olmalı zaten, güzel olmayacaksa hiç olmaması her zaman daha iyidir.

Tabi “Medeniyet Okulu” aslında Konya’nın 31 ilçesindeki birçok okulu kapsayacak bir değerler eğitimin adı.

Benim asıl beğendiğim yanı bu eğitimin Sanayi’deki gençleri de kapsaması.

Bu konuda Ticaret Odası, Sanayi Odası, Esnaf Odaları ile birlikte koordineli çalışılacak öyle anlaşılıyor.

Zaten benim bu güne kadar anlayamadığım hep eğitim deyince okula giden gençlerin anlaşılmasıydı. Oysaki Sanayideki gençlerimizin de eğitilmesi gerekiyor, nerede nasıl hareket edilecek, dini eğitimler, görgü eğitimleri mutlaka bu gençlerimize de öğretilmelidir.

Toplumun geneline yayılmayan huzur, hiçbir zaman huzur değildir.

Bu anlamda “Medeniyet Okulu” projesinin diğer bütün Değerle Okulu projelerinden ayıran en önemli özelliği sanayideki gençlerimizi de kapsamasıdır. .

Tabi sunum önemli, denir ya, Konya Büyükşehir Belediyesi birkaç yıldır bu işi yürüten belediyelerden daha farklı olarak iyi bir sunumla projeye start vererek, zannediyorum bu konuda öne geçmiş, şehre damgasını vurmuş oldu.

Her halde bunda da Ercan Uslu, Mücahit Sami Küçüktığlı gibi nitelikli bürokratların etkisi büyüktür.

Şunu da ifade edeyim, sanayilerde görev yapan gençlerin eğitimini önemserken “Medeniyet Okulu” tarımla iştigal edenleri de içine alıyor.

Bu proje köylerde dahi uygulanacakmış, bunu da zannediyorum Konya Ticaret Borsası ile birlikte yapacaklar.

Bu arada “Medeniyet Okulu” projesinde bir birinden önemli 32 konu başlığı var. Beni en çok “utanma” başlığı etkiledi.

Evet, gençlerimiz bugün utanmayı bilmiyor, ama utanmakta, hayâ ile eşdeğer bir kelime, eğer gençler hayâsız büyürse nesiller ne olur? Allah göstermesin bu bitiştir.

Dert edinme kavramı da önemli.

Hepimiz zaten nesillerin geleceğini dert edinmeliyiz ama bunu en çok ta yöneticilerimiz yapmalı. Dert edinmeliler, dert edinmeliyiz. Yoksa nesiller bitecek…  

Neticede Büyükşehir Belediyemiz insanımız bitmesin, gençlerimiz bitmesin, komşuluk, dostluk, insanlık, büyüklere saygı, küçüklere sevgi kavramını unutmayalım, hayâlı, edepli, ahlaklı nesiller yetişsin,

Helali önemseyen, haramdan, yılandan korkar gibi, korkan, vicdanlı, merhametli insanlar olsun yeni nesillerimiz diye,

“Medeniyet Okulu” projesini hayata geçiriyor.

Bu çerçevede de her biri ayrı bir yazı - kitap konusu, 32 temel değer 4 yıl boyunca başta öğrenciler olmak üzere toplumun tüm kesimleriyle paylaşılacak.

Proje kapsamında Mesnevi’den hikâyelerin bulunduğu 400 bin adet dergi ve kitap dağıtılacakmış.

 Milli Eğitim ile ortaklaşa hem öğretmenler hem de veliler için eğitim seminerleri gerçekleştirilecekmiş. 100 okulda 100 kütüphane çalışması yapılacakmış. Çanakkale ve Beyşehir’de kamplar düzenlenerek bu kamplarda gençlerin değerlerle buluşması sağlanırken şiir, münazara, kompozisyon, resim, bilgi, maket yapımı gibi alanlarda farklı yarışmalar düzenlenecekmiş.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’te konuşmasında bu proje ile insanlarımızın tamamına ulaşmak istediklerini ifade etti.

Evet, veliler de öğrencilerle birlikte eğitilecek bu proje ile.

Konya Büyükşehir Belediyesinin eğitime, ahlaklı nesiller yetişsin, utanabilen nesiller yetişsin, mahremi, namahremi bilen nesiller yetişsin, haramı, helali bilen nesiller yetişsin diye ciddi bir bütçe ayırıyor ve proje geliştiriyor.

 Bu tür projelerde en önemli görev aslında öğretmenlere, ailelere düşüyor, umarız öğretmenlerimiz, ailelerimiz de bu projenin önemini anlarlar ve ona göre hareket ederler.

Tabi önemli olan bu aşamadan sonra tabiri caize Rabbimizin tesirini halk etmesidir.

Duamız budur, Allah tesirini halk etsin ve bu proje iyi insanların, nitelikli, kaliteli, değerli sağlam nesillerin yetişmesi için bir vesile olsun.

Konya Büyükşehir Belediyemizi bu önemli proje için kutluyoruz, geleceğimizi, neslimizi, çocuklarımızı önemsemesi önemlidir ve umut vericidir. İfade edelim.

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hamdi Bağcı Arşivi
SON YAZILAR