Lokman Koyuncuoğlu

Lokman Koyuncuoğlu

Konya cömert şehirdir,cimri olmayın!

Konya cömert şehirdir,cimri olmayın!

 Ramazan günleri yazın kavurucu sıcağına rağmen oldukça hızlı geçiyor. Gerçekten bir bereket coşkusu Ramazan. Bu coşkulu günlerin en özel anları da tabiî ki iftarlar.
            Artık gelenekselleşen ve bu yıl 7. si düzenlenen Ankara’daki Konyalı bürokratlar iftar programı her yıl daha da güzelleşerek devam ediyor. Daha da güzelleşiyor çünkü bin kişiye ulaşan Konya sevdalısı katılıyor bu programa. Konya’nın etkin isimleri yolu bahane etmeden Ankara’ya gidiyor. Orada tanışmalar, kaynaşmalar artarak devam ediyor.

Programın onur konuğu Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, o gece hem bir yılın muhasebesini yaptı, hem bakanlığına yöneltilen eleştirilere çok gerçekçi cevaplar verdi. Bakan Davutoğlu’nun Arakan ve Suriye konularda gösterdiği gayret ortada, konuşmasında bunun göstermelik bir siyasi çaba olmadığını, insani ve vicdani bir kaygı olduğunu daha açık görüyorsunuz.

Tunus’tan başlayıp, Libya, Mısır, Suriye ve Arakan’a kadar uzanan bir coğrafyanın problemlerini dert edinen Davutoğlu, aynı zamanda Konya konularında da bir o kadar hakim. Suriyeli Bakan Velid Muallim’le konuşması ne kadar önemliyse, Karapınar’da kurulacak olan Enerji Endüstri Bölgesi’ne yapılacak yatırım da aynı konsantrasyon içeriyor. Tahmin edilen gibi değil, Konya önemini hiç yitirmiyor bakan için.
O gece organizasyon heyetinin Konya’da birlikteliği de Bakan’ın takdirini aldı. MÜSİAD Konya Şubesi, KTO, KSO, KTB’nin organizasyonuyla gerçekleşen program bundan sonraki yıllarda Ankara ve Konya’da karşılıklı yapılacak.

İftar geleneksel olunca yemekte geleneksel oldu. Konya düğün pilavı ikramı, Konya’ya gelemeyen bürokratlar için çok spesifik bir tercih oluyor. Bunu hemen her davetli ifade ediyor. Tabi herkesin favorisi bamya çorbası ve irmik helvası.

Artık bu organizasyon bundan sonraki yıllarda da devam eder ve kurumsal bir yapı sergiler. Bunun başka alanlarda da başlaması Konya’nın kazancı olur.

 

        Büyükşehir’in iftarı küçük olmasın!

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’in “en sosyal projesi nedir” derseniz, Ben Mahalle İftarları derim. Pazar akşamı da bu iftarlardan birine katıldık. Bir alanda 2500 kişi aynı anda yemek yiyor. Gerçekten çok başarılı bir proje. Üstelik tüm Konya’da yapabilmek için akşamları iki mahallede birlikte yapılıyor bu iftarlar. 4 bin 5 bin kişi bir akşamda Başkan Akyürek ile görüşmüş oluyor.

Ramazan boyu toplam 150 bin kişiye bu şekilde iftar vermiş olacak Konya Büyükşehir Belediyesi. Hemen her mahalle için farklı ve güzel bir akşam demek bu da. Başka şehirlere örnek olacak tam bir soysal proje bu.

Projeye övgü tamam. Başarılı organizasyona da tamam. Ancak yemek kalitesi ve eksikliğini de eleştirelim. Yemek menüsü aynı şekilde Konya düğün pilavı. Tabi bazı eksiklerle birlikte.

Bir kere İrmik helvası ve zerde olmadan bu menü tam olmuş sayılmaz. Neden yapmıyorlar acaba? Bir geleneği baltalıyorlar bunu yapmamakla. 40 dereceyi bulan günde ılık suyla iftar açtırmak ise tam bir felaket. İftar duası okurken tadacağınız hurma en ucuzundan Tunus Hurması olursa vay halinize. Ne sünnet işleme hevesiniz kalır, ne damak tadınız. Daha kalitelisi olsa ve herkeste bir hurma sevgisi başlasa ne olur. Birde kimsenin yüzüne bakmadığı ucuz, boyalı meyve suları…
Gerçekten böyle muhteşem bir işi, küçük detaylarla kim mahvediyor acaba? Toplamda küçük bir bütçeyle bunlar tamamlanır. Zaten para vatandaşın kendi parası. O’nun parasıyla iftar açtırırken, insanlara fakir muamelesi niye yapılır ki. Konya cömert bir şehirdir (israf etmez) ancak bu işi yapanlar bir cimri bir cimri sormayın.

Bakalım bundan sonraki iftarlarda aynı ikramlar mı olacak yoksa düzelecek mi. Başkan Akyürek söylerse düzeltirler. Yok, başkanı da dinlemeyen birileri var mı dersiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Lokman Koyuncuoğlu Arşivi
SON YAZILAR