Konya farkını ortaya koydu! Bu okulu okuyan öğrenciler 24 saatte iş buluyor

Konya, ayakkabı ihracatında önde gelen şehirler arasında yer alıyor. Başarılı çalışmalara imza attıklarını söyleyen Başkan Acar, “Ayakkabıcılık sektörü olarak ses getiren, ayakkabı denince akla Konya’yı getiren, kaliteli, kapasitemizi gösteren, ürün çeşitliliğimizi ortaya koyan çalışmalar yapıyoruz. Bunun sonucu da hem yurt içinde hem yurt dışında kazancını görüyoruz.” dedi.
Konya farkını ortaya koydu! Bu okulu okuyan öğrenciler 24 saatte iş buluyor

Ayakkabı ihracatında Konya, ikinci sırada yer alıyor. Ürün çeşitliliği ve kalitesi ile ön plana çıkan, Konya’da üretilen ayakkabılar, tüm dünyaya ihraç ediliyor. Konya Ayakkabıcılar Odası Başkanı Muhammet Acar, ayakkabıcılık sektöründe Konya’nın önemli bir yeri olduğunu söyleyerek, gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Bu yılki ihracatın geçen yıla göre daha fazla olduğunu söyleyen Acar şu ifadelere yer verdi: “Türkiye genelinde, 2022 yılı sonunda bir milyar dolarlık ihracat yapıldı. Şu an bu rakamın yüzde 50’si aşılmış durumda. 1,6 milyara yaklaştı. Türkiye’nin yanında, Konya’mız da ihracatını yapmaya devam ediyor. Geçen yıla göre ihracat daha fazla ama işçi ve hammadde kaynaklarının maliyet artışından kaynaklı esnafımız kazanç noktasında sıkıntı çekiyor. Geçen yılların kazancı yok. Şu anda sektör olarak sermayemizi korumak için uğraşıyoruz.”

muhammet-acar.jpg

‘SES GETİREN ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ’

Ayakkabıcılık sektöründe Konya’da ses getiren çalışmalar yaptıklarını dile getiren Acar, şu şekilde konuştu: “Eskisi gibi kazanç rakamları yok ama yine de bizim esnafımız ihracat yapmaya, üretmeye devam ediyor. Konya’da özellikle otomotiv ve yedek parça alanında yurtdışına ihracat yapmak için çok büyük organize sanayiler var. Buralarda büyük rakamlı ihracatlar yapıyorlar. Biz de Konya ayakkabıcılık sektörü olarak ses getiren ve Konya denince akla ayakkabıyı getirecek şekilde kaliteli, kapasitemizi gösteren, ürün çeşitliliğimizi ortaya koyan çalışmalar yapıyoruz. Bunun sonucu da hem yurt içinde hem yurtdışında maddi ve manevi kazanç olarak karşımıza çıkıyor.”

ayakkabi-1.png

‘KONYA İKİNCİ SIRADA’

Erkek ve kadın ayakkabı ihracatında Konya’nın ön planda olduğunu ifade eden Acar, “Konya özellikle erkek ayakkabı alanında İstanbul’dan sonra ikinci sırada. Bunun yanında İzmir gibi şehirler, bayan ayakkabısında ön sıralarda olmasına rağmen bu alanda da yarışır hale geldik. Özellikle deri gruplarında biz şu anda plandayız. Başarılı çalışmalar yapıyoruz. Bizim başarımız doğruluk ve kaliteli ürün yapmaya dayanıyor. Verilen sözleri yerine getiriyoruz. Konya esnaflarımız verdikleri sözleri yaptıkları ürünleri ile kendisini ortaya koyan, yurt içinde ve yurt dışında kabul görmüş insanlardan oluşuyor” diye konuşu.

ayakkabi-2.jpg

‘DAHA FAZLA ÜRETMEK İSTİYORUZ’

Üretim alanında destek beklediklerini belirten Acar, daha fazla üreterek ekonomiye katkı sağlayacaklarını vurgulayarak şunları dile getirdi: “Geçmiş yıllara göre ihracatımızı daha fazla artırmak istiyoruz. Ama hammadde ürünlerimizde enflasyondan dolayı artışlar yaşandı. Tüm sektörler bunu yaşıyorlar. Biz devletimizden bu konuda teşvik bekliyoruz. Vergi ve SSK indirimi bekliyoruz. Çünkü bizim sektörümüzde kesinlikle kaçak işçi çalıştırılmıyor. Geçmişte bu tür sıkıntılar yaşansa da şu an fabrikalarımızda, işyerlerimizde üretim hanelerimizde devletten bir kuruş kaçırmayacak şekilde, sigortalı, vergisi ödenen işçiler çalıştırılıyor. Bunun karşılığında da biz vergi indirimi bekliyoruz. İstihdamı arttırmak için bu gerçekten çok önemli. Biz daha fazla üretmek istiyoruz. Türkiye’mize daha fazla ekonomik katkı sağlamak istiyoruz. Bu da ancak vergi indirimleri ile olur.”

ayakkabi-sektorunde-konya-farki-4.jpg

‘ÖĞRENCİLERİMİZE 24 SAAT İÇERİSİNDE İŞ BULUYORUZ’

Sektörde öğrencilerinin işsiz kalmadığını vurgulayan Acar, “Tüm sektörlerde olduğu gibi işçi sıkıntısını biz de yaşıyoruz. Ancak biz sadece alaylı olarak bu işe devam etmiyor, eğitimi de devam ettiriyoruz. Konya’mızda Aykent Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemiz var. Geçen yıllarda ayakkabıcılık bölümünde 50-60 civarında öğrencimiz varken, bu yıl kontenjan 120’ye çıkarıldı. Yüzün üzerinde öğrencimiz kayıt oldu. Liseyi bitiren öğrencilerimiz, devlet teşvikiyle firmalarda sigortalı olarak çalışabiliyor. Meslek Lisesini bitiren öğrencilerimiz kesinlikle işsiz kalmıyor. Mezun oldukları andan itibaren biz onları kaliteli firmalara yerleştiriyoruz. Mezun olan öğrencilerimizi 24 saat içerisinde işe yerleştirme imkanımız var. Eğer okumaya devam etmek istiyorlarsa hem ön lisans ayakkabıcılık bölümümüz hem de Selçuk Üniversitesi’nde lisans alanında Ayakkabı Üretimi ve Tasarımı bölümümüz var. Oradan mezun olan öğrencilerimiz bu yıldan itibaren pedagojik formasyon alarak artık öğretmenlik yapabiliyorlar.” dedi.

ayakkabi-sektorunde-konya-farki-5.jpg

‘FUAR EKONOMİYE BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK’

Konya’da gerçekleştirilecek olan Ayakkabı Fuarı’nın ekonomiye katkı sağlayacağını belirten Acar, “Son bir yılda Konya ayakkabı sektörünü tanıtan, Konya’mızı tanıtan, sektördeki ürün çeşitlini, ayak sağlığına faydalı ürünler yaptığımızı tanıtan bir film çektik. Bu filmi Ticaret Bakanımız aracılığıyla İhracat Genel Müdürlüğüne gönderildi. İhracat Genel Müdürlüğü, bizzat Türkiye ateşeleri vasıtasıyla dünyadaki sektör gruplarında anılmasını sağladı. Öncelikli çalışmanız buydu. Hemen ardından yapacağımız çalışma ise, Konya’da uluslararası düzeyde ayakkabı Fuarını düzenlemekti. Hamdolsun bunun çalışmalarını da tamamlamış durumdayız. 26-29 Ekim tarihlerinde Konya TÜYAP Kongre Merkezi’nde ayakkabı üreticilerinin katılabileceği önemli bir fuar yapacağız. Konya’mızdan yaklaşık olarak 120 firma, İstanbul’dan, İzmir’den, Manisa’dan, Gaziantep’ten, Adana’dan katılan önemli firmalarımız olacak. Biz bu vesileyle Konya’da düzenlenecek fuara hem dünyadan hem de Türkiye’den sektör grupları katılabilecek. Bu fuar hem Konya ekonomisine hem de Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlayacak.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

 Muhabir
Etiketler :