Konya fırsat tepti

2016 yılı İslam Dünyası Turizm Başkenti seçilmesine rağmen yeterli çalışmaların yapılmadığı konusunda birleşen Konya turizmi temsilcileri Konya’nın ayağına gelen büyük bir fırsatı değerlendiremediği konusunda birleşti.
Konya fırsat tepti

can-sari.jpg

2016 İslam Dünyası Turizm Başkenti olan Konya’nın yeterli tanıtımını yapılmadığını ve Konya olarak büyük bir fırsatı kaçırdıklarını söyleyen Fay Turizm Yurt Dışı Operasyon Müdürü Can Sarı, “2016 İslam Dünyası Turizm Başkentiyiz ancak benim bu konuda gerçekten bir fikrim yok. Çünkü bu iş için gerekli bir tanıtım yapılmadı. Herkes taşın altına elini koymalı. Yetkililer bir şeyler sunmalı ki biz de arkasından gelmeliyiz. Konya’nın İslam Dünyası turizm başkenti olması ile ilgili yeterince tanıtım yapılmadı. Broşürler, afişler, bayraklar asıldı ama bu konuda detaylı bir etkinlik olmadı. Konya turizminin önünü açmamız, buraya gelen konukların konaklamasını sağlamamız gerekiyor. İnsanların burada kalmalarını sağlamak için değişik aktiviteler yapmamız lazım. Konya’ya gelen birini Mevlana ziyaretinin dışında ne tür etkinlikler yapabileceğimizi tartışmalıyız. Yeni alternatifler bulmalıyız. Akşehir’de yamaç paraşütü, Beyşehir’de göl turları yapılıyor. Çatalhöyük, Hadim, Ermenek daha fazla tanıtılmalı. Konya içinde Kelebekler Vadisi var. İnsanları buralara yönlendirebiliriz. Bir Sille’yi daha fazla tanıtmamız gerekiyor. Önce buralara yerli turisti daha sonra da yabancı turisti yönlendirebiliriz. Yabancı turisti zaten konaklatamıyoruz yerli turisti de konaklatamıyoruz. Şeb-i Arus Konya turizminin en önemli etkinliklerinden bir tanesi. Konya dışında yapılan Şeb-i Arus törenleri Kapadokya konaklamalı, akşama kadar Konya’da gezip akşam Konya’dan ayrılıyorlar. Bunun önüne geçmemiz gerekiyor.” dedi.

ahmet-incecayir-001.jpg

“KONYA BİRLİKTE HAREKET ETMEYİ ÖĞRENMELİ”

Konya’nın en büyük probleminin birlikte hareket edememesinin olduğunu söyleyen Hotel Rumi İşletme Müdürü Ahmet İnceçayır, “Konya’nın 2016 İslam Dünyası Turizm Başkenti olduğu bir yıl öncesinden belliydi. Bir yıl öncesinden de hazırlıkların başlaması gerekiyordu. Görüşmeler bile bu yılın Şubat ve Mart ayında başladı. Daha sonra Valimiz değişti. 15 Temmuz yaşandı. Dolayısıyla da bir kopukluk oldu. Bu aylardan önce hiçbir çalışma yapılmadı. Sonrasında Konya Büyükşehir Belediyesi bünyesinde apar topar bir KOTEV kuruldu. KOTEV’in de görevi İslam Dünyası Turizm Başkenti olan Konya’ya bir bütçe oluşturarak bununla ilgili tanıtım yapmaktı. KOTEV’de çok etkin çalışamadı.  Konya’da ortak bir masada buluşup bir uzlaşma oluşturamıyoruz. Bun içinde de Valilik, üniversiteler, Belediyeler, Özel sektör temsilcileri, STK’ların da yer alması gerekiyor. KOTEV’in bünyesinde diğer İlçe belediyelerinin de olması gerekiyor.  Konya’nın en büyük sıkıntısı birlik beraberlik içinde tek yumruk olamamasıdır.  Konya olarak şehrin tanıtımı anlamında büyük bir fırsat kaçırdık. Ekonomik anlamdaki kaybımızı ise söylemeye bile gerek yok. Tüm bunları söylerken ülkemizin geçtiği zor dönemleri de göz önünde bulundurmak gerekiyor. Türkiye’ye yurt dışından çok büyük bir kara propaganda var. Bir sürü eksiklik ve yanlışlık var ancak bu durumu da söylemek lazım. Hepsinin sonucu olarak da 2016 kaybedilmiş çok büyük bir fırsat olarak karşımıza çıkıyor.” şeklinde konuştu.

merve-ogras.jpg

“BAŞKENT OLMANIN ŞEHRE BİR YANSIMASI OLMADI”

Yeterli tanıtım yapılmadığı için Konya’nın İslam Dünyası Turizm başkenti olmasının şehre bir yansımasının olmadığının altını çizen Hotel Dergâh Halkla İlişkiler Müdürü Merve Oğraş, “Türkiye genelinde 2016 yılı turizm anlamında kötü geçiyor. Özellikle Ege ve Akdeniz çevresinde birçok zincir otel kapandı. Konya’nın 2016 İslam Dünyası Turizm başkenti olmasının bir takım avantajlar getirecek diye bekledik ancak beklediğimizi bulamadık. Konya’da başkent seçilmesine rağmen maalesef bu krizin içine girdi.  Konya’nın İslam Dünyası Turizm başkenti olmasının bize yansımamasının sebeplerinden bir tanesi yeterli tanıtımının olamaması oldu. Zaten şu anda Türkiye’yi tüm dünya bir iç savaşın olduğu bir ülke olarak görüyor ve öyle göstermeye çalışıyorlar. Yazılı ve görsel medya sürekli Türkiye’ye gitmeyin diye propaganda yapıyor. Doğal olarak bunlar da bizleri olumsuz olarak etkiliyor.  Mevlana haftasına yaklaşırken çok büyük bir talep olması gerekirken şu anda yeterli talep alamıyoruz. Sultanahmet Meydanındaki patlama, daha sonra İstiklal Caddesindeki patlama ve burada ölen İranlılar olduğu için Türkiye’ye daha soğuk bakmaya başladılar. 15 Temmuz’da tüm bunların tuzu biberi oldu. 2016 yılını turizm anlamında da kötü geçirdik ancak ümit ediyoruz ki 2017 böyle geçmez.” ifadelerini kullandı.

mevlana-003.jpg

İSMAİL KOÇ / YENİ HABER GAZETESİ